Novosti
HDZ BIH NEĆE BLOKIRATI VLAST

Federacija BiH pokušava pomoći "Aluminiju"
Objavljeno 20. listopada, 2018.
Ministri u vladi Federacije Bosne i Hercegovine iz reda HDZ-a BiH nastavljaju u njoj djelovati kao i do sada do uspostave nove izvršne vlasti, izjavila je u petak potpredsjednica entitetske vlade i ministrica financija Jelka Miličević nakon redovite sjednice održane u Sarajevu demantirajući tako nagađanja kako se HDZ odlučio blokirati funkcioniranje vlasti ne bi li na taj način ishodio izmjene izbornog zakona. "Izvršna vlast treba nastaviti raditi ono što može bez parlamenta. To je pristup članova vlade iz HDZ-a", kazala je Miličević novinarima koju su od nje tražili objašnjenje o stajalištu te stranke nakon što se ministri iz HDZ-a dva puta uzastopno nisu pojavili na zakazanim sjednicama Vijeća ministara BiH. Državna i entitetske izvršne vlasti nakon izbora provedenih 7. listopada funkcioniraju u tehničkom mandatu do uspostave novih vlada, a to je proces koji u BiH po pravilu traje mjesecima i u slučaju Federacije BiH teško je očekivati da nova vlada tog entiteta bude uspostavljena prije ožujka 2019. godine.
Ministrica Miličević, ali i federalni premijer Fadil Novalić potvrdili su kako je središnja tema sjednice održane u petak ipak bilo stanje u mostarskom "Aluminiju", koji je suočen s kolapsom jer nije u stanju izmiriti nagomilani dug za električnu energiju.
Kako je pojasnio ministar industrije Nermin Džindić, dva su moguća scenarija. Jedan bi bio nastavak redovite proizvodnje uz povoljne cijene električne energije, a drugi je prekid proizvodnje.H
Možda ste propustili...