Novosti
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA NIJE IZNENADILA

Bandić nedužan u aferi štandovi
Objavljeno 19. listopada, 2018.
Obrazlažući oslobađajuću presudu zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i njegovim suoptuženicima u aferi štandovi, sudac Županijskog suda Zdravko Majerović kazao je kako tijekom suđenja nisu dokazane Uskokove optužbe da je Bandić trgovao utjecajem i iskoristio položaj te udruzi U ime obitelji pribavio imovinsku korist veću od 300.000 kuna kako bi ostvario svoj osobni politički interes.
Sud je zaključio da je Bandić, prihvaćajući zahtjev za pokroviteljstvo nad inicijativom koja je prikupljala potpise za referendum za izmjene izbornog zakonodavstva, postupio u skladu s ovlastima. Istovremeno, zaključak kojim je prihvatio pokroviteljstvo, a koji nije isključivao i financijsku pomoć, unutar gradskih stručnih tijela "proveden je u skladu s internim propisima, javno i transparentno." "Nedvojbeno je da je ova akcija građanske inicijative U ime obitelji politička manifestacija nad kojom, dakle, gradonačelnik može prihvatiti pokroviteljstvo", kazao je Majerović. Dodao je da je gradonačelnik na zahtjev udruge Željke Markić prihvatio prijedlog za pokroviteljstvo kao i u mnogo prijašnjih slučajeva, a iz zahtjeva je bilo jasno da to podrazumijeva i financijsku potporu u vidu tiskanja letaka i plakata, emitiranja medijskih spotova te ustupanje štandova na kojima su se potpisi prikupljali. "Kada prihvaća pokroviteljstvo nad manifestacijom, Bandić ne zna koliki će biti troškovi jer nisu bili navedeni u zahtjevu", kazao je sudac.H
Uskok je u petak najavio žalbu na oslobađajuću presudu Milanu Bandiću i njegovim suradnicima Ivici Lovriću i Zdenki Palac, dok obrana tvrdi da je zagrebački Županijski sud "vratio građanima vjeru u vladavinu prava." "Većina vas je bila na svim raspravama, stava smo da ovakvo obrazloženje nema utemeljenja u dokazima izvedenima na raspravi", izjavio je novinarima zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković. "Od prvog dana je DORH, u kojemu rade vrsni pravnici, znao da ovdje nema kaznenog djela. Svrha je očito bila da se nekoga politički difamira", kazao je novinarima odvjetnik Krešimir Krsnik.