Magazin
TJEDNI OSVRT

O dvije godine mandata premijera Plenkovića
Objavljeno 20. listopada, 2018.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković točno je na polovini mandata. Naime, jučer je bilo dvije godine od kada je preuzeo premijersku palicu i preuzeo vlast u ne baš najsretnijem trenutku. No mora se priznati da se, kako ga zovu, "momak iz Bruxellesa" ipak snašao, kako god to procjenjivali. Doduše, imao je i prilično sreće. Prvo, ostao je bez oporbe, jer to što se danas događa s opzicijom predvođenom SDP-om i šefom im Davorom Bernardićem sve je osim kvalitetne oporbe koja bi trebala nadzirati i kontrolirati vladajuće, a zatim djelovati. Ali od svega toga uglavnom ništa, a i pitanje je hoće li i kada SDP ponovno postati zdrava konkurencija njegovoj vlasti.


Kao što je već poznato, dosad mu je jedina prava opozicija bila desnica u vlastitoj stranci, ali pokazalo se da ga ona nema čime ucjenjivati. Samozvani ili stvarni predvodnik te desnice, zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić aferama SMS i Elitna prostitucija postao je nepodnošljiv teret za stranku, stoga će ga se, ako sam ne ode, stranački vrh morati riješiti jer je "milje koji ga okružuje - mafija".
Nadalje, kako navodi i jedan Plenkovićev bliski suradnik, "ne smije se zaboraviti da je ova vlada na početku mandata zatekla društvo koje je bilo podijeljeno do granice pucanja, a sad smo se odmaknuli od političke nestabilnosti". Taj bi navod naravno potpisao ili izgovorio i sam Plenković. Ali ipak nije to baš tako, naoročito imamo li u vidu nedavni vukovarski prosvjed, pa tzv. referendumovce, bez obzira na to što ni to nije izmaknulo Plenkovićevoj kontroli. I bez obzira na to što je, kako se dalo primijetiti, u jednom trenutku bio ozbiljno zabrinut da bi hrvatski populisti mogli ojačati i ugroziti sve što je do sada koliko-toliko dobraga učinjeno. Stoga bi ta famozna politička stabilnost valjda trebala značiti održavanje Vlade na čelu s njime do kraja mandata naročito imajući u vidu tanku saborsku većinu.
No ta je politička stabilnost i bitan preduvjet za gospodarsku i uopće u svim segmentima društvenu stabilnost. Da, i činjenica je da raste BDP, zaposlenost, izvoz, prosječna plaća, donekle i mirovina te pada javni dug. U konačnu dvogodišnju bilancu moglo bi ući i rješavanje nagomilanih tridesetogodišnjih problema, od Agrokora, brodogradnje pa nadalje. Ali i tu ima još dovoljno prostora za kritike, naročito u kontekstu (ne)provođenja reformi ili ipak provođenja, ali neadekvatnog s obzirom na objektivno stanje u državi. Pa ne treba biti naročito pametan a da se ne primijeti i nezadovoljstvo većine građana sporošću promjena, jer oni sami ipak najbolje znaju kako im je.
Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

JOSIP MILIČEVIĆ GLAVNI TAJNIK MREŽE MLADIH HRVATSKE

Želimo da mladi budu uključeniji u političke procese

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG (I)

Populizam prelazi granice normale

DR. SC. PREDRAG HARAMIJA, PROFESOR NA ZAGREBAČKOJ ŠKOLI EKONOMIJE I MANAGEMENTA

Ključ pobjede na saborskim (i predsjedničkim) izborima izborne su jedinice

Najčitanije iz rubrike