Magazin
NOGOMET

Od starih zasluga se ne živi
Objavljeno 20. listopada, 2018.
Dalić u potrazi za svježom krvi u reprezentaciji

Prošlo je i listopadsko okupljanje reprezentacija, a Hrvatska se tek malo pomaknula s mrtve točke. Još uvijek se više priča o čudesnom ljetu u Rusiji nego o aktualnom trenutku koji ne izgleda bajno. Liga nacija, za jedne bezvezno, za druge svrhovito natjecanje, ipak ima određenu težinu.


Novo je natjecanje i zato još nije sve idealno postavljeno u njemu, ali kada je Hrvatska u pitanju, postoje rezultatske stvari koje bi trebalo svakako izbjeći, a s današnje točke gledišta to našoj reprezentaciji neće biti nimalo lako. Srebro iz Rusije svrstalo nas je u A jakosni razred europskog nogometa, a "kockasti" su to dočekali - nespremni. U rujnu smo teško stradali u Elcheu protiv Španjolske (6:0), a u listopadu sretno remizirali s Engleskom kod kuće (0:0), pa nas u studenome očekuju uzvratni susreti s istim suparnicima u kojima ćemo spašavati živu glavu. U toj jurnjavi Hrvatska još uvijek može biti čak i prva u skupini i otići na završni turnir, što je malo vjerojatno. Objektivnije je kako ćemo se tući za izbjegavanje ispadanja ili što je još izvjesnije za očuvanje statusa nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Euro. Za to nam je potrebno izbjeći, ukupno gledno, 11. i 12. poziciju u A razredu Lige nacija. Nije nedostižno. Jedna pobjeda bit će dovoljna.

SENATORI U HIBERNACIJI

Ipak, to je daleko lakše reći nego učiniti jer naše glavne uzdanice još su u - hibernaciji. Modrić tek hvata zalet nakon silnih slavlja i pojedinačnih nagrada kojima ga se obasipa nakon odličnih igara na SP-u. U sličnom je stanju i Rakitić, a kada njih dvojica igraju u drugoj brzini, onda je Hrvatska u sporohodnoj. Iluzorno je očekivati kako će izbornik Zlatko Dalić opet pronaći onu čarobnu kemiju koju je reprezentacija imala u Rusiji. To je bio turnir koji su mnogi reprdezentativci odigrali kao da im je posljednji u životu. Za neke je i bio jer su se odmah nakon Rusije oprostili od "kockastih", a oni koji su ostali teško se vraćaju u ravnotežu. Iskreno, ništa čudno jer mi ipak nismo nacija koja je naviknuta na takve uspjehe, a iskreno ni ne pripadamo u europsku nogometnu elitu. Ta Rusija nam se dogodila i bila je sjajna priča, ali sada je vrijeme u kojemu valja okrenuti novu stranicu. Od starih zasluga se u nogometu ne živi, a pogotovo ne u situaciji kada smo se iz lovca pretvorili u lovinu. Dalić je u potrazi za svježom krvi u reprezentaciji, ali ona zasad ne ide onako kako se planiralo. Zapravo, možda imamo i sreću što se igra Liga nacija jer smo preko nje dobili ključne pola godine za remont. Ako i ispadnemo, neće biti kraj svijeta jer će se to natjecanje opet igrati tek za četiri godine. Zato se treba u preostale dvije utakmice fokusirati na očuvanje statusa nositelja.

NAPADAČKE MUKE


U biti, najvažnija stvar su kvalifikacije za Euro 2020., koje će početi u proljeće. Dotad izbornik treba riješiti neka otvorena pitanja. Zamislite, pozicija lijevog beka koja nas godinama proganja ne pripada toj kategoriji. Sada veće muke imamo na desnoj strani obrane. Ako Šime Vrsaljko nije zdrav, onda smo u velikim problemima jer nemamo isprofiliranu njegovu zamijenu. Čini mi se kako je Dalić po tom pitanju krenuo u krivom pravcu. Ne treba od Marka Roga praviti desnog beka jer to nikada neće biti dovoljno dobro rješenje. Sad kad već ima vremena, Dalić bi se možda trebao posvetiti igračima kojima je ta pozicija prirodna, poput Karla Bartoleca, kojeg je pozvao za listopadsku akciju, ili Frana Karačića, jer Tin Jedvaj također je samo krpanje rupa, a na taj način teško je doći do velikog rezultata. Ipak, najveći je problem u napadu. Ima Dalić na papiru dosta rješenja, ali nijedno od njih, bar u ovom trenutku, ne ulijeva preveliki optimizam. Zapravo, jedini pravi centralni napadač je Andrej Kramarić kojeg je Dalić gurao na krilne pozicije. Dobro, opet je sve to vjerojatno bio pokus, a sasvim je izvjesno kako će Perišić, Rebić i Kramarić biti prvi udarni ešalon. No, brinu ovi koji dolaze. Pjaca se traži, Livaja i Santini nisu taj kalibar. Možda se rješenje pronađe u mladoj reprezentaciji u liku Josipa Brekala ili nekog trećeg. Uglavnom, nakon listopadskog okupljanja još uvijek je mnogo otvorenih pitanja.
Piše: Dalibor KELER
Uspjeh mlade selekcije
Hrvatska U-21 reprezentacija nakon 14 godina izborila je plasman za završnicu Europskog prvenstva. Posljednji put Hrvatska je tamo bila još 2004. godine, a u toj generaciji bili su Srna, Babić, Kranjčar, Pranjić, Ljubojević, Eduardo. Ispali su već u skupini osvojivši samo jedan bod. Dugo smo čekali na novu generaciju koja će biti tako talentirana, a ova koju vodi Nenad Gračan, predviđa se, mogla bi napraviti puno više, biti među četiri reprezentacije na tom turniru, što bi joj osiguralo nastup na OI-u Tokiju 2020. godine. Mnogo je zanimljivih igrača u toj selekciji, a neke su pozicije, poput onih u veznom redu, baš napučene. Uz ove koji igraju Vlašića, Ivanušeca, Šunjića, Mudražiju, konkuriraju Ante Ćorić i Andrija Balić. Jedini pravi problem Gračan ima na poziciji centralnog napadača gdje raspolaže s najmanje zvučnim imenima, pa će vrijeme do početka Eura (kreće sredinom lipnja sljedeće godine, nap. a.) provesti u potrazi za dodatnim rješenjima za tu poziciju.
Možda ste propustili...

THE ZONE OF INTEREST: ŠTO NAM POKAZUJE FILM JONATHANA GLAZERA?

Put u središte zla

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim