Kultura
POČEO FESTIVAL KLASIČNE I SAKRALNE GLAZBE

‘‘Dani Kamila Kolba‘‘ prikaz lika i djela svestranog umjetnika
Objavljeno 20. listopada, 2018.
Strip "O. Kamilo Kolb" nacrtao je poznati virovitički umjetnik Roko Idžojtić
U Virovitici je započeo Festival klasične i sakralne glazbe „Kolbovi dani“, koji će biti održavan od 15. do 26. Listopada. Festival u svom programu nudi pet koncerata i niz drugih kulturnih sadržaja. Riječ je o četvrtom izdanju ovog festivala kome je otvaranju domaćin i ove godina bila Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica, a otvoren je promocijom stripa o Kamilu Kolbu. Lik i djelo Kamila Kolba, skladatelja koji je iza sebe ostavio više od 1600 djela, prikazano je i kroz književno-likovni prikaz, strip pod nazivom “O. Kamilo Kolb” koji je nacrtao virovitički umjetnik Roko Idžojtić. Tekst je napisao Perica Mihaljević, Ovo je prvo djelo koje je napravljeno na temu stvaranja i života Kamila Kolba, ali ne i posljednje, kako je ispred organizacijskog odbora festivala najavio Perica Mihaljević.
– Stripom koji govori o zanimljivosti i anegdotama iz života Kamila Kolba, želimo se približiti djeci i otvoriti mlađem uzrastu kako bismo stvorili publiku koja će vrednovati Kolba i klasičnu glazbu te biti onaj čimbenik zbog kojega će se ovakve manifestacije redovito održavati pa i rasti – rekao je Mihaljević, dodavši da će strip biti ponuđen zainteresiranima u franjevačkoj knjižari. Razvoj festivala kroz stvaranje na temu života i djela ovog skladatelja pohvalio je i fra Rozo Brkić, župnik i gvardijan virovitičkog samostana.
– Ono što smo htjeli ovim festivalom, koji je nadahnut i inspiriran osobom i djelom Kamila Kolba, je istaknuti njegov glazbeni opus. No, posebno mi je drago što se ove godine inspiracija našega fra Kamila Kolba širi i na jedno drugo područje, strip – istaknuo je fra Rozo Brkić. Uz Pericu Mihaljevića i fra Rozu Brkića na predstavljanju je govorio i Zvonko Jesenković, koji je govorio o tradiciji stvaranja stripa u Virovitici. Otvorenju su, uz brojne goste, nazočili i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, predsjednica Upravnog vijeća Knjižnice Sanja Kirin i ravnateljica Gradske knjižnice Višnja Romaj, koji su uputili pozdravnu riječ, kao i pročelnik za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica i fra Celestin Čakarić. Od prvog izdanja glavni sponzori festivala su Grad Virovitica i Franjevački samostan, a ove godine i Virovitičko-podravska županija. Službeni organizatori su Franjevački samostan u Virovitici i Glazbena škola “Jan Vlašimsky” Virovitica. Festival je nastavljen u Glazbenoj školi Jan Vlašimsky koncertom dvaju vrsnih umjetnika, Eve Mach na violini i Marka Mihajlovića na marimbi. Ovaj neobičan duo znatiželjnim se ušima predstavio raznim skladbama, među kojima su se našle i obrade dviju skladbi Kamila Kolba:
-Festival se seli u nastavku crkvu sv. Roka, gdje će 21. listopada biti održan koncert mješovitog Pjevačkog zbora „Josip Štolcer Slavenski“ iz Čakovca s vrlo zanimljivim i bogatim programom u kojemu se mogu pronaći i Kolbove, ali i druge skladbe iz redovnog repertoara zbora. Sljedeći na programu, koncert ansambla Le trio iz Zagreba kojeg čine Marija Lešaja (sopran), Eda Rimanić (flauta) i Iva Ljubičić-Lukić (klavir) održat će se 23. listopada, a dva dana poslije, 25. listopada, bit će koncert orguljaša Davora Valjka iz Zagreba. Idućeg je dana zatvaranje festivala koncertom mladih snaga. -Posebna mi je čast najaviti nastupe triju virovitičkih studenata s Instituta za crkvenu glazbu u Zagrebu. Riječ je o Ines Hustić, Mihaelu Mojzešu i Teu Romaju koji će izvesti po jedno Kolbovo djelo na orguljama. Nastupit će i Mješoviti zbor sv. Cecilije i trio u sastavu Sanja Spahija, Kristina Domović i Noemi Tot – naglasio je P. Mihaljević. Uz originalna Kolbova djela, na ovom festivalu bit će izvedene i obrade. – Kolbova djela u prvom redu želimo izvoditi originalno. Ipak, obradama za razne sastave dajemo im novo ruho, a izvođačima priliku da ih sami izvedu – rekao je u ime Organizacijskog odbora Perica Mihaljević
Vladimir Grgurić
Tri Virovitičanke
"Festival se seli u crkvu sv. Roka, gdje će se 21. listopada održati koncert mješovitog Pjevačkog zbora "Josip Štolcer Slavenski" iz Čakovca s bogatim programom u kojemu se mogu pronaći i Kolbove skladbe. Slijedi 23. listopada koncert ansambla Le trio iz Zagreba - Marija Lešaja (sopran), Eda Rimanić (flauta) i Iva Ljubičić-Lukić (klavir), 25. listopada nastupit će orguljaš Davor Valjak iz Zagreba. Idućeg dana na zatvaranju nastupit će mlade snage. "Posebna mi je čast najaviti nastupe triju virovitičkih studenata s Instituta za crkvenu glazbu u Zagrebu. Riječ je o Ines Hustić, Mihaelu Mojzešu i Teu Romaju koji će izvesti po jedno Kolbovo djelo na orguljama. Nastupit će i Mješoviti zbor sv. Cecilije i trio u sastavu Sanja Spahija, Kristina Domović i Noemi Tot", naglasio je Mihaljević.
Možda ste propustili...

DRAŽENA VRSELJA, STIGLA JE I POTVRDA MINISTRICE KULTURE

Nisam nikakav egomanijak! Već sada znam da jednoga dana ne ću biti intendantica!

“ICONOPHILIA GLOW”, NASTAVAK OSJEČKE IZLOŽBE

Turčić rad proširila otiskivanjem na nošenu odjeću

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROMOVIRANA KNJIGA KRATKI SUSRETI S POGLEDOM

Kroničar lijepog Osijeka nastavio pokazivati ljubav prema gradu i građanima

2

SVEČANO OTVORENA IZLOŽBA U OSJEČKOJ GALERIJI WALDINGER

Trokut Josipa Alebića s vrhovima u Osijeku, Beogradu i Sarajevu

3

DALIBOR HANZALEK, PRVAK OSJEČKE OPERE

Lijepo je pjevati ariju koju cijeli svijet odmah prepozna