Novosti
POLICIJA PRIJAVILA BOŠKA V.

Bivši šef milicije u Dardi prijavljen za ratni zločin
Objavljeno 19. listopada, 2018.

Protiv Boška V. (61), bivšeg zapovjednika Stanice milicije u Dardi, podnesena je kaznena prijava zbog ratnog sločina prema zapovjednoj odgovornosti.


Policija ga sumnjiči da je od rujna 1991. do ožujka 1992. godine, imajući stvarne ovlasti zapovijedanja i nadzora nad pripadnicima svoje postrojbe, propustio voditi dužnu skrb o osobama koje su pripadnici Stanice milicije u Dardi protupravno uhitili i zarobili, mučili i na kraju ubili, ili postoji osnovana sumnja da su ubijeni.
"Pri tome prijavljeni nije poduzeo radnje u sprječavanju ili sankcioniranju neposrednih počinitelja ubojstva petorice hrvatskih civila - Đure Lalića (1931.), Zdravka Gerenčira (1958.), Zvonka Fučeca (1960.), Ilije Lukača, Josipa Banića (1942.) te Franje Majsana (1960.), pripadnika Specijalne jedinice policije PU osječko-baranjske. Posmrtni ostaci Đure Lalića i Josipa Banića ekshumirani su na grobljima u Belom Manastiru i Dardi (15. travnja 1998., i 4. studenoga1999. godine), a obdukcijom je utvrđeno da su obojica preminula nasilnom smrću. Posmrtni ostaci Zdravka Gerenčira, Zvonka Fučeca, Ilije Lukača i Franje Majsana još uvijek nisu pronađeni, i oni se vode kao nestale osobe tijekom Domovinskog rata", doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.
Zbog sumnje da je počinio kaznena djela "ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ iz članka 120. Osnovnog krivičnog zakona RH na štetu petorice civila i kazneno djelo "ratni zločin protiv ratnih zarobljenika" iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona RH na štetu pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova RH, policija je 17. listopada Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijela kaznenu prijavu protiv osumnjičenog B.V., navodi policija.
Optužnica za ratne zločine za vrijeme okupacije u Baranji podignuta je protiv 58 osoba još 2004. godine. Osumnjičene se teretilo za uhićenja, mučenja i premlaćivanja Hrvata i Mađara. Nekima od optuženih sudilo se i u Srbiji, dok su nekima optužnice prekvalificirane iz ratnog zločina u oružanu pobunu. U siječnju prošle godine Hrvatskoj je izručen Milenko Marić koji je bio obuhvaćen tom optužnicom. Izručen je na temelju europskog uhidbenog naloga i priveden u zatvor u Osijeku.
Prema podacima iz hrvatskog Državnog odvjetništva, s obzirom na znatan protok vremena od počinjenja ratnih zločina, dokazivanje u predmetima ratnih zločina sve je teže. Zbog toga nadležna državna odvjetništva u Hrvatskoj od svih imatelja arhiva traže dokumentaciju i informacije koje bi bile od koristi za dokazivanje pojedinih kaznenih djela ratnih zločina. S.Lacić
POSEBNI SPORAZUMI
Prema podacima iz Državnog odvjetništva RH, od 1991. do 30. lipnja 2017. godine u Hrvatskoj su zbog ratnih zločina bili pokrenuti kazneni postupci protiv 3556 osoba. Pojedini su postupci, nakon istrage, prekinuti uglavnom zbog nedostupnosti okrivljenika, dok je dio postupaka obustavljen, jer je utvrđeno da nije riječ o kaznenom djelu ratnog zločina, ili nije bilo moguće pribaviti dostatnu količinu dokaza. Tako je na označeni datum, počevši od 1991., istraga vođena protiv 47 okrivljenika, a protiv 1349 je obustavljena. Protiv 2066 okrivljenika pred nadležnim sudovima podignute su optužnice, od čega je 608 okrivljenika proglašeno krivima i osuđeno, a protiv 630 okrivljenika prvostupanjski postupci još traju. DORH od tužiteljskih ureda s kojima su zaključeni posebni sporazumi za ratne zločine traži podatke i informacije koje bi pomogle otkrivanju i procesuiranju počinitelja ovih najtežih kaznenih djela, jer se na području tih država nalaze počinitelji, svjedoci i dokazi.