Novosti
SUMMIT ČELNIKA EU-A U BRUXELLESU

EU spreman Velikoj Britaniji produžiti prijelazni period
Objavljeno 18. listopada, 2018.

Europska unija spremna je Velikoj Britaniji produžiti prijelazno razdoblje nakon prosinca 2020. kako bi London i Bruxelles imali više vremena da ispregovaraju uvjete budućih odnosa, prenose agencije u četvrtak izjave predsjednika Europske komisije te Europskog vijeća sa summita u Bruxellesu. "To produženje prijelaznog perioda vjerojatno će se dogoditi, to je dobra ideja", ocijenio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk uvjeren je da će lideri EU-a pozitivno odgovoriti na zahtjev za duže prijelazno razdoblje nakon Brexita.


Čelnici EU-a u Bruxellesu nisu razgovarali o produženju prijelaznog razdoblja od 21 mjeseca, rekao je Tusk novinarima, no podsjetio je da je britanska premijerka Theresa May isprva govorila o prijelaznom dvogodišnjem razdoblju. May je nešto prije u četvrtak naznačila da je spremna na produženje od nekoliko mjeseci. "Još postoji manji broj pitanja koja su važna s obzirom na granicu sa Sjevernom Irskom", rekla je May i ustvrdila da je London iznio novi prijedlog te da je ona "spremna raditi s Komisijom i čelnicima EU-a da riješi ta pitanja što je prije moguće".
Premijerka, koja je pod pritiskom Bruxellesa, s jedne, i tvrdih brexitovaca, s druge strane, rekla je da će britanske zastupnike podsjetiti na to da su birači glasali za izlazak iz EU-a te ih pozvati da zato prihvate onakav sporazum o Brexitu kakav je uspjela dogovoriti s Bruxellesom. "Pozvat ću zastupnike ponajprije da se prisjete da razgovaramo o tome kako je glasao britanski narod", a zatim "zatražiti da razmisle o važnosti očuvanja radnih mjesta i života u Ujedinjenom Kraljevstvu, zaštiti naše sigurnosti u UK i zaštiti jedinstva u UK", rekla je.
Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo načinom na koji su na summitu primljena njegova stajališta o BiH i položaju hrvatskog naroda. Plenković je u okviru rasprave o vanjskim odnosima govorio o Bosni i Hercegovini nakon općih izbora u toj zemlji, na kojima su većinski Bošnjaci ponovno preglasali malobrojnije Hrvate i izabrali hrvatskog člana u tročlanom predsjedništvu zemlje. "Mislim da je nakon mog izlaganja većina kolega tek sada shvatila dimenziju problema. Morate razumjeti da je nekome tko je malo dalje od naših krajeva to teško razumljivo. Intervenciju su podržali bugarski premijer Bojko Borisov, mađarski Viktor Orban i, zanimljivo, španjolski premijer Pedro Sanchez, francuski predsjednik Emmanuel Macron i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini također su uvažili sve naše argumente", rekao je Plenković u izjavi novinarima.
Čelnici 28 zemalja članica EU-a u četvrtak su na svom summitu raspravljali i o migracijama, sigurnosti, vanjskopolitičkim temama i budućnosti eurozone. H
Andrej Plenković

hrvatski premijer

Plenković je rekao da je na summitu izrazio zabrinutost zbog toga što su Bošnjaci izabrali člana Predsjedništva BiH Hrvata, suprotno većinskoj volji Hrvata u BiH. "Pojasnili smo da se time izigrava duh Daytonskog sporazuma. Takav scenarij nije dobar ni za funkcioniranje BiH, nije dobar za sva tri naroda, u ovom slučaju hrvatskog naroda u odnosu prema ostalima u smislu ravnopravnosti i legitimne zastupljenosti u institucijama.
Možda ste propustili...