Regija
36. SMOTRA KAZALIŠNIH AMATERA SLAVONIJE I BARANJE

Devet urnebesnih komedija za gledatelje u Bošnjacima
Objavljeno 18. listopada, 2018.
BOŠNJACI - U organizaciji Kazališta Županja, Sabora amaterskih kazališta Slavonije i Baranje i Općine Bošnjaci u petak će u Domu kulture u Bošnjacima u 20 sati biti otvorena 36. Smotra kazališnih amatera Slavonije i Baranje, koja će trajati sve do 4. studenoga. Međunarodni festival otvara Kazalište "Kristalna kocka vedrine" iz Siska komedijom "Dnevnik malog Perice" rađenom prema kultnoj komediji "Tko to tamo pjeva". Sutra će se Bošnjačanima i posjetiteljima iz okolnih mjesta predstaviti Pozorište "Bata Bulić" iz Petrovca na Mlavi komedijom "Dobit ćemo bebu". Prije predstave će u predvorju Doma kulture u 19 sati biti otvorena izložba slika Višnje Đukić iz Zagreba. U nedjelju je na programu Dramska družina KUD-a Lobor, koja će u 20 sati izvesti komediju "U autobusu".
Na ovogodišnjoj Smotri kazališnih amatera Slavonije i Baranje sudjeluje devet amaterskih kazališta iz Hrvatske, Srbije i BiH, s vrhunskim amaterskim predstavama koje su u matičnim državama i na gostovanjima u susjednim zemljama osvajale i zasigurno će osvajati značajne nagrade.
- Upravo to ovaj festival čini kvalitetnim i prepoznatljivim u svijetu amaterskog kazališta. A ono što kazališta vole, cijene i zbog čega nam uvijek rado dolaze, iznimna je gostoljubivost domaćina i odluka da festival bude revijalnog karaktera - bez nagrada za najbolja festivalska, glumačka, scenografska, redateljska i druga ostvarenja. Svi su pobjednici, svi su nam isti, svi su najbolji - ističe Branko Puhek, ravnatelj Kazališta Županja.
Kako bi na neki način stimulirali glumca pojedinca i potaknuli ga na što bolji i veći angažman, organizatori su ove godine ipak odlučili dodijeliti nagradu za najbolje odigranu ulogu u predstavi, za svako kazalište i svaku predstavu na 36. Smotri.
- To glumci vole, ta nagrada ne donosi zavist, ljubomoru, nerazumijevanje, antagonizme. Znamo mi da svi vole svoje predstave, da su u njih utkali puno ljubavi, odricanja, slobodnog vremena, želje, sposobnosti, teško je nekome reći da mu je predstava lošija ili bolja od drugih, zato su nam svi isti, svi su pobjednici! - naglašava Puhek.
Kako bi pravedno dodijelili zaslužene nagrade pojedincima iz predstava, u stručni sud 36. Smotre izabrani su kvalitetni ljudi koji, napominje, neće biti pristrani i koji znaju što je kazalište, tekst, uloga. Predsjednica povjerenstva je Ksenija Vukorep, dugogodišnja glumica koja je glumila u najboljim amaterskim kazalištima Hrvatske i Srbije i osvajala najviše domaće i međunarodne nagrade, a članovi su Andrija Juzbašić, općinski načelnik Bošnjaka, i Antun Lešić, općinski pročelnik za kulturnu djelatnost, ujedno i glumac amater.
- Iako se borimo s besparicom, iako smo na marginama financiranja kulture, kako županije tako i lokalnih zajednica, ne predajemo se, amaterizam i dalje živi... Kako? To znamo mi i poneki političari koji razumiju kulturu i potrebe svojih zajednica - zaključuje Branko Puhek. Marija Lešić Omerović
Zatvaranje Smotre je 4. studenoga
U petak, 26. listopada, Kazalište Županja izvest će komediju "Kafić kod druga Tita". Dan kasnije Diletantsko kazalište "Pentravci" Zagreb zabavit će publiku predstavom "Ti si moj najdraži teret", a u nedjelju, 28. listopada, na programu je komedija "Publika to voli" kazališne družine Scena Martin Vukovar. U petak, 2. studenoga, nastupa Draft Teatar iz Tuzle s komedijom "Europejci", dan kasnije Amatersko kazalište iz Belišća s predstavom "Ljubav na prvi pogled", a 4. studenoga Akademija za umjetnost i kulturu Osijek izvodi predstavu "Ljubavnik".
Sudjeluje devet amaterskih kazališta iz Hrvatske, Srbije i BiH, s vrhunskim i nagrađivanim predstavama
Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike