Regija
JEDANAEST GODINA OD POVRATKA LIPICANACA

Nagodinu počinje gradnja suvremene eregle u Lipiku
Objavljeno 19. listopada, 2018.
LIPIK - Lipicanci iz ergele Lipik, oteti u kolovozu 1991. i odvezeni u Srbiju, nakon 16 godina pregovora i peticije koju je organizirala udruga "Lijepa Naša", a koju su potpisale na tisuće ljudi iz Hrvatske i svijeta, vraćeni su iz Srbije u noći s 12. na 13. listopada 2007. godine. Njih ukupno 66, izgladnjeli i uplašeni, napokon su se vratili u svoj dom. U povodu 11. godišnjice povratka lipicanaca, u Ergeli Lipik organizirana je prigodna svečanost. Otvorili su je ravnatelj Državne ergele Đakovo - Lipik Mirko Damjanović i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.
Damjanović je istaknuo kako se u Ergelu, zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede, svake godine sve više ulaže, i da će ona uskporo poprimiti posve nov izgled. Prenio je i pozdrave gradonačelnika Đakova koji je bio spriječen sudjelovati u obilježavanju obljetnice.
Gradonačelnik Kasana zahvalio je onima koji su organizirali proslavu, Ergeli Lipik, udruzi "Lijepa Naša", koordinaciji Grad Lipik – Prijatelj djece, Dječjem vrtiću Kockica i osnovnoj školi koji su osmislili program proslave. Istaknuo je kako je Lipiku stalo do što bolje prezentacije lipicanaca i ergele, u što ulaže dosta sredstava. Podsjetio je da je i u grbu grada silueta lipicanca, koji je prva asocijacija na Lipik. Nadovezao se na izjavu ravnatelja Damjanovića te istaknuo da će u suradnji Državne ergele Đakovo - Lipik i Ministarstva poljoprivrede već sljedeće godine početi gradnja nove, moderne ergele, koja će pružati puno više mogućnosti onima koji se bave i koji se žele baviti konjičkim sportom i uzgojem konja.
Program su nastavili mali vrtićarci, tj. mješovita skupina Leptirići, koji su pod mentorstvom odgojiteljica Anamarije Kuhar i Ivane Hlebec zaplesali kolo i otpjevali bećarac nasmijavši publiku. Slijedile su skladbe Ples konja i Hijaho, koje su na flautama izvele učenice sedmih razreda Staša Kukić i Nina Rade pod mentorstvom učiteljice glazbene kulture Jadranke Radonić Sirovica. Pjesmicu Lipicanci, o stradanju ergele, odrecitirala je Ena Horvat, učenica 8. razreda. Osmaši su na engleskom jeziku izveli rap skladbu Good manners/Thank you and I‘m sorry, kojom su predstavljali Lipik na ovogodišnjem projektu Bon-ton u Požegi, a glazbeni recital We all live in the world that we deserve izveli su učenici sedmih razreda.
Nakon završetka nastupa osnovnoškolaca, u manježu su izvedene tri točke. Uz nastup lipičkih mažoretkinja, pred publikom su prvi put nastupali lipički lipicanci, najprije prikaznim programom jahača uz glazbu koji su izveli Franjo Vizner, Dario Čordaš i Dora Dević na grlima Allegra, Batosta i Trompeta, a potom plesom u paru koji su izveli Franjo Vizner i Dora Dević na grlima Allegra i Batosta pod mentorstvom trenerice i međunarodne sutkinje u dresurnom jahanju Ivane Ljubić. AGM Kruna
Ogojiteljice iz DV-a Kockica prodajom kestenja i skupljanjem dobrovoljnih priloga prikupljale su pomoć za bolesnog Luku
Glazba i zabava
Održan je i koncert učenika Glazbene škole Pakrac te Dječji dan na Ergeli Lipik. Najmlađi su se mogli zabavljati stolnim tenisom i nogometom, biljarom, verati se po balama sijena, voziti se autićima, voziti se u kočiji, jahati... Održano je i natjecanje u komušanju i runjenju kukuruza te slaganju kukuruznih klipova, a pobjedu je odnijela ženska ekipa, kojoj je nagradu dodijelio gradonačelnik Vinko Kasana.
Možda ste propustili...

U PODRUČJU KULTURE I SPORTA OPĆINE MARIJANCI

Udrugama podijeljeno 80.783 eura

ZA ODGOJNO-OBRAZOVNE DJELATNIKE

Kako komunicirati s roditeljima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana