Osijek
RADIĆ IZ GO HDZ-A:

Povjerenstvo za Vodovod što prije!
Objavljeno 19. listopada, 2018.
Hoće li se uskoro povećati računi za vodne usluge građanima, pitaju se u HDZ-u

U povodu izvještaja direktora tvrtke Vodovod Osijek d.o.o., Ivana Jukića, usvojenog na 12. sjednici Gradskog vijeća, priopćenjem se oglasio Ivan Radić, predsjednik GO HDZ-a Osijek:


“Krajem prošle godine Vodovod Osijek imao je nešto manje od 400 djelatnika. U tom trgovačkom društvu, gdje je suvlasnički udjel Grada oko 80 %, u protekloj godini prihodi su padali u odnosu prema godini prije, a rashodi su vrtoglavo rasli. Posljedica je toga iskazan gubitak za 2017. u iznosu od 37,6 milijuna kuna.
Nad jednom od tvrtki kćeri, Vodovod - Graditeljstvo d.o.o., 4. prosinca 2017. otvoren je stečaj zbog prezaduženosti Društva. Znakovito je da je u Upravi druge tvrtke kćeri, Vodovod - Montaža d.o.o., koja bilježi gubitke u poslovanju, predsjednik Uprave dao ostavku na direktorsku funkciju. Također, postoji vjerojatnost otvaranja stečaja nad tom tvrtkom zbog dugoročne nelikvidnosti i insolventnosti.
Najvažnija su pitanja što će biti sa zaposlenicima Vodovoda, što će biti s isporukom vode kućanstvima i pravnim osobama i hoće li se svi ti dugovi preliti na račune naših sugrađana.
Postavljamo pitanje gradskoj upravi i Vodovod Osijeku. Hoće li se uskoro povećati računi za vodne usluge građanima zbog lošeg poslovanja, odnosno što ćete učiniti da se to ne dogodi?
Stanje i razmjere posljedica navedenog potrebno je analitički i financijski istražiti. Stoga, predlažemo da sukladno članku 31. Statuta grada Osijeka Gradsko vijeće osnuje posebno radno tijelo - Povjerenstvo za utvrđivanje činjenica o pitanjima od javnog interesa što se odnose na zakonitost rada gradskih tijela i gradskih javnih službi. Očekujemo njegovo hitno osnivanje i postupanje po ovim pitanjima.” J.P.
OSJEČKI ULJANIK?
“Sve to predstavlja potencijalno ‘bure baruta’, odnosno socijalni i gospodarski slom jednog od najvećih gradskih poduzeća koje osigurava jedan od najvažnijih životnih resursa ne samo za građane Osijeka nego i za općine osječkog prstena. Hoće li navedeno imati štetni utjecaj na proračun Grada Osijeka kao što poremećaj u brodogradilištu Uljanik ima utjecaj na grad Pulu?”
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike