Svijet
ZA HRVATSKE ŽUPANIJE U BIH KOMŠIĆ JE NEPOŽELJAN GOST

HDZ BiH pokušava blokirati vlast u Bosni i Hercegovini?
Objavljeno 19. listopada, 2018.

Održavanje redovite sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, najavljene za četvrtak u Sarajevu, moralo je biti otkazano zato što se ministri iz reda HDZ-a BiH nisu pojavili, a lokalni mediji u BiH ocijenili su kako je to dokaz blokade vlasti u državi koju je najavio predsjednik HDZ-a Dragan Čović, nakon što je na općim izborima održanim 7. listopada pretrpio poraz od Željka Komšića u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.


Predsjedatelju Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, koji je i zakazao sjednicu, preostalo je samo da je otkaže nakon što se nitko od tri hrvatska ministra nije pojavio u dvorani za sastanke. "Razlog otkazivanja je nedolazak HDZ-ovih ministara", kazao je novinarima ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. Prema poslovniku o radu Vijeće ministara BiH može donositi odluke samo ako je sjednicama nazočna najmanje polovina ministara, pri čemu mora biti najmanje dva iz reda svakog konstitutivnog naroda. HDZ BiH u aktualnom sazivu Vijeća ministara, koje djeluje u tehničkom mandatu dok se ne uspostavi novo, ima tri ministra. To su ministar financija Vjekoslav Bevanda, ministrica obrane Marina Pendeš i ministar pravosuđa Josip Grubeša. Njih troje nisu se pojavili ni na sjednici koja je bila zakazana za prošli tjedan, no nisu ponudili nikakvo objašnjenje za nedolazak. U bosanskohercegovačkom izdanju "Večernjeg lista" uoči sjednice u četvrtak su objavili kako ona neće biti održana "zbog višemjesečnih prijevara, manipulacija i otvorenog kršenja dogovora SDA-ovih partnera u vlasti”. Lider HDZ-a BiH Čović ranije je kazao kako dogovor o izmjenama izbornog zakona kojim bi se osiguralo da ubuduće jedan narod neće drugome birati predstavnike u vlasti, ostaje preduvjet svih postizbornih kombinatorika, uključujući pregovore o uspostavi nove izvršne vlasti na razini države i Federacije BiH.

U Međuvremenu premijeri i predsjednici skupština pet županija s hrvatskom većinom u Federaciji BiH zajednički su u četvrtak odbili gostoprimstvo novoizabranom članu BiH Predsjedništva Željku Komšiću, ističući da on tamo ne predstavlja Hrvate nego Bošnjake. "Željko Komšić nije predstavnik hrvatskog haroda, stoga u toj funkciji nije dobrodošao na prostor naših županija", navodi se u otvorenome pismu županijskih čelnika, čime se širi otpor među hrvatskim institucijama u BiH prema Komšiću za kojega se tvrdi da je izabran glasovima Bošnjaka. Otvoreno pismo kojim se Komšić proglašava nepoželjnom osobom potpisali su predsjednik vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i zamjenik predsjedatelja skupštine te županije Tomislav Martinović, premijer Županije zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić i predsjedatelj županijske skupštine Anto Miletić, predsjedatelj Skupštine vlade Hercegbosanske županije Robert Bagarić i tamošnji premijer Ivan Jozić, zatim predsjedatelj Skupštine Srednjobosanske županije Josip Kvasina te predsjednik vlade Posavske županije Marijan Klaić i predsjedatelj tamošnje županijske skupštine Joso Marković. "Na ovim općim izborima hrvatski je narod uvjerljivom većinom izabrao Dragana Čovića za svoga legalnog predstavnika u Predsjedništvu BiH. Stoga ovim putem, svima u našoj domovini BiH, kao i predstavnicima međunarodne zajednice poručujemo da je BiH država triju konstitutivnih naroda i svih njenih građana te da, u duhu Ustava BiH, konstitutivne narode u Predsjedništvu mogu predstavljati samo legitimno izabrani politički predstavnici", stoji u zajedničkom otvorenom pismu čelnika županija s hrvatskom većinom. Ranije je Komšića personom non grata proglasilo dvadesetak općina s hrvatskom većinom u BiH.
Hina
Održavanje sjednice Vijeća ministara BiH je otkazano, jer se ministri iz reda HDZ-a BiH nisu pojavili.
Možda ste propustili...

ZBOG SVE MANJE CIJEPLJENJA DJECA UMIRU U BIH

Sarajevu prijeti epidemija ospica

PREDSJEDNIK EUROPSKOG PARLAMENTA

Tajani opet šokira izjavama o fašizmu

VOJSKA SE DISTANCIRA OD VLASTODRŠCA

Alžirska vojska ne podupire Butefliku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAPOKON PRESUDA JEDNOM OD NAJVEĆIH ZLOČINACA U BIH

Karadžićevo suđenje je završilo, ali podjele u Bosni i Hercegovini nisu

2

SRBIJA RAZOČARANA

Cerar: Slovenija neće povući priznanje Kosova

3

DESET DANA DO PREDVIĐENOG IZLASKA VELIKE BRITANIJE IZ EU-A

May će zatražiti odgodu Brexita do kraja lipnja, a moguće i do dvije godine