Kultura
IZLOŽBA U ARHEOLOŠKOM MUZEJU ZAGREB

Vučedolci imali svoj kalendar!
Objavljeno 18. listopada, 2018.
ZAGREB - Izložba "Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi" Muzeja vučedolske kulture, čiji je gostujući postav predstavljen u Arheološkom muzeju u Zagrebu, multimedijalni je projekt koji na suvremen i zanimljiv način interpretira astralne simbole kulture koja se, kako je rečeno na svečanom otvorenju, s pravom može smatrati kolijevkom astronomije.
Izložba je dio projekta "Povratak u prošlost – bakreno doba u sjevernoj Hrvatskoj", a izvorno je postavljena pod nazivom "Astralni simbolizam na vučedolskoj keramici" u sklopu Festivala vučedolske kulture, koji je Muzej pokrenuo 2017. godine uz proslavu druge godišnjice otvorenja Muzeja i stalnog postava.
U svojem je originalnom izdanju otvorena 9. ožujka, na dan kada se, kako je kazala njezina koautorica Mirela Hutinec, 2889. prije Krista na nebu dogodio vrlo rijedak događaj koji su Vučedolci vidjeli kao poseban znak, o čemu govori i posuda pronađena 1985. godine u kolektivnom grobu gdje je pokopano osam osoba.
Dugogodišnji istraživač Vučedola i suautor stalnog postava Muzeja Aleksandar Durman s te je posude iščitao astralne simbole i interpretirao ih kao zviježđa koja se pojavljuju na noćnom nebu u određeno doba godine te je to piktografsko pismo prezentirano na izložbi. "To je bio iskorak koji je astralni simbolizam približio arheologiji, u kojoj je do prije nekoliko desetljeća bio nešto potpuno nepoznato", rekla je Hutinec.
"Vučedolci su poznavali čak šest zviježđa noćnoga neba prema kojima su se orijentirali u vremenu i na osnovu kojih su ustanovili najstariji indoeuropski kalendar, a najpoznatije zviježđe koje su poznavali bilo je zviježđe Oriona", kazala je Hutinec, koja je zajedno s Durmanom i Darkom Puharićem koautorica izložbe.
Ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelić zahvalio je Muzeju vučedolske kulture na "još jednoj zanimljivoj, prekrasnoj izložbi s temom koja desetljećima intrigira ne samo one koji se bave arheologijom nego i sve one koje zanimaju povijest i prošlost".
Izložba je otvorena do 4. studenoga. Tijekom trajanja izložbenog projekta "Povratak u prošlost - bakreno doba u sjevernoj Hrvatskoj", u Arheološkom muzeju gostovat će i izložba "Beketinci-Bentež, naselje iz eneolitika, ranoga i kasnoga srednjega vijeka" Arheološkog muzeja Osijek, koja će biti otvorena 7. studenoga.D.Kć./H
Vučedolci su poznavali šest zviježđa noćnoga neba, s pomoću kojih su načinili najstariji indoeuropski kalendar
2889.

godine prije Krista na nebu se dogodio vrlo rijedak događaj koji su Vučedolci prepoznali kao poseban znak
Najčitanije iz rubrike