Kultura
OSJEČKI LONG, LONG PLAY

Kostelnik kroz staro pokazuje mladima novo
Objavljeno 19. listopada, 2018.
Autor knjige najavio je snimanje filma, koji će još bolje dokazati urbani identitet Osijeka
OSIJEK - Nakon premijere rock-melodrame "Osječki long, long play" na ovogodišnjem Osječkom ljetu kulture te nekoliko repriza na sceni Hrvatskog narodnog kazališta, stotinjak se Osječana željelo upoznati i s originalnim istoimenim tekstom Branka Kostelnika, koji je dramaturški obradio Davor Špišić, a redateljski uobličio Saša Anočić.
Zbog toga su ljubitelji kazališta ispunili osječku knjižaru Nova na promociji knjige "Osječki long, long play", kako bi od autora doznali nešto novo, što će im poslužiti za zaokruživanje slike o toj posve osječkoj predstavi. Iako Kostelnik kaže da je to autobiografska drama s elementima fikcije, radnja predstave zasigurno se događa u Osijeku. Govori o tome kako su on i njegova grupa Roderick osamdesetih godina žudjeli za snimanjem ploče. Autorovu zbrku eseja, poezije, priča, razmišljanja, komentara, filozofskih rasprava mogli su na scenu postaviti samo hrabri i učeni, involvirani u glazbenu kulturu onda i sada. Dvojcem Osječana Špišić-Anočić Kostelnik je uspješno riješio taj problem.

Poneke je ipak začudio izbor gostiju na promociji. Dramaturg predstave Davor Špišić svakako je bio očekivan. Pa i Sandra Lončarić, glumica osječkog HNK-a, koja je pročitala odabrane tekstove iz knjige. No tko bi očekivao slovenskog kantautora, pjevača, skladatelja i pjesnika Zorana Predina, vođu kultnog sastava Lačni Franz, a još više Zorana Čuturu, sada novinara i kolumnista, bivšeg košarkaškog reprezentativca i igrača Cibone. No, svaki zašto ima svoje zato, što je savršeno objasnio Kostelnik postavivši se među goste kao medijator spretno postavljajući redom pitanja gostima, ne zaboravivši ponekad sam odgovoriti na pitanje koje sam sebi nije postavio, ali su svi znali koje je. D. Kovačević
GOSTI UPOTPUNILI SLIKU VREMENA
Iako su gosti večer prije pogledali predstavu, svoja su kazivanja, uz navođenje medijatora, usmjerili na svoja iskustva iz doba osamdesetih. Kako su bili zabranjivani, ignorirani, asimilirani, pa i nagrađivani. Kako su se borili s izvrsnim košarkašima u Barceloni, SAD-u... No važno je, naglasio je Kostelnik, da svi rade nešto novo. Komponiraju, pjevaju, pišu, objavljuju. Mladima treba kroz staro poručiti da ustraju na novom i novom, zaključio je ugodno jednosatno druženje autor nove knjige, koja je, istina, pripremljena još 2013. godine.
Možda ste propustili...

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike