Objavljeno 19. listopada, 2018.
To je događanje kojemu je glavni cilj pokazati slavonskim ugostiteljima kako tradiciju upakovati u najmoderniji aranžman
Gastro i enoturizam jedan su od proizvoda na kojima će se graditi budućnost hrvatskog turizma, a Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, pod ravnanjem (nove) direktorice Ivane Jurić, dala si je zadatak da upravo u ovom segmentu istok Hrvatske promovira na nacionalnoj razini i to na suvremen način.
Stoga je u suradnji s Turističkom zajednicom Vukovarsko-srijemske županije prvi put na ovom području osmišljen projekt Gourmet Slavonija, Baranja i Srijem, a kao dio EU projekta Gourmet Hrvatska Ministarstva gospodrstva. Naime, Osječko-baranjska županija samo je prošle godine ostvarila 225.010 noćenja, a među stranim gostima najbrojniji su bili gosti iz Mađarske, Slovenije i Njemačke. Upravo su to gosti kojima u turističkoj gastropriči treba ponuditi vrhunske okuse temeljene na autentičnim naminicama i tradiciji, ali u suvremenom aranžmanu. - Ovu smo priču lansirali kako bi svima koji se bave ugostiteljstvom i turizmom na ovom području pokazali kako proizvode naših, lokalnih proizvođača, prezentirati na suvremen kulinarski način, poštujući svu suvremenu brigu oko estetike hrane i pružanja vrhunskog gastronomskog užitka. Cijelu priču želimo promovirati na nacionalnoj razini kako bismo Slavoniju prezentirali na suvremen način, naglasila je direktorica TZ-a Osječko-baranjske županije Ivana Jurić.
Dragoljub iz majčina vrta
Gourmet Slavonija, Baranja i Srijem započeo je u srijedu u Muzeju okusa, koji je bio domaćin radionica vrhunskih hrvatskih chefova, uz prezentacije najboljih vina Slavonije, Baranje i Podunavlja. Istovremeno su se u publici među chefovima našla i imena kao što je Saša Pribičević, chef Matsunoki restorana u hotelu Bellevue u Malom Lošinju, potom chef Zlatko Belužić, također s Lošinja, ali i mladi francuski kuhar Dimitri, koji je konzultanat za slastice u hotelima s pet zvjezdica. Cilj cijelog događanja bio je pokazati kako lokalne namirnice prezentirati na moderan način. Stoga su na tanjurima dominirale dunje, tikve, šljive i crna slavonska svinja, a ovo gastrodruženje počelo je s tapasima koji su u slavonskoj interperatciji nazvani - čapaši. Kako malene snackove pripremiti sa slaninom, suhom šljivom, pireom od graha, ili paštetom od čvaraka, pokazali su osječki chef Ivan Đukić i strukovni profesor kuharstva osječke Ugostiteljsko-turističke škole Andrej Kristek. Naime, Ivan Đukić poznatiji je kao "chef umjetnik" koji je dao svoj pogled prezentacije hrane na tanjurima. Tako je priznao da je tijekom jutra ubrao dragoljub, potočnicu i komorač u vrtu svoje majke, a potom ih je koristio za aranžiranje jela kao što su svinjska potrbušina sa sotiranim domaćim rotkvicama na maslacu i pireom od tikve. - Kada tanjuri dođu na stol ljudi krenu jesti, a ja želim da prvo malo pogledaju na tanjur, jer gosti zaslužuju da im pružimo i vizualni događaj - komentirao je Đukić.
Da u ovom smjeru ide i nova mlada kuharska scena koja izlazi s ovog područja, potvrdio nam je i Andrej Kristek koji je na događanje doveo upravo i učenike kuharstva kako bi u pripremi pomogli renomiranim chefovima. Kako iskoristiti kamilicu, bijelu šljivu i dunju, pokazala je nagrađivana slastičarka Sandra Jadek.
Francuska je zemlja u kojoj se gastronomija smatra ozbiljnom umjetnosću, a ovu filozofiju sa slavonskim je ugostiteljima u Osijeku podijelio Michelin chef Lionel Levy, francuski kulinarski majstor koji vodi kuhinju hotela InterContinental u Marseilleu. Njegova misija bila je prezentacija tradicionalnih lokalnih namirnica u pripremi vrhunskih jela. Tako je poslužio krem-juhu od butterneta tikve sa slaninom, kotlet od crne svinje s ciklom i celerom na kavi te desert od suhih šljiva, dunja i vina.
Hrvatska pobijedila Francusku
Vrhunac revijalnog druženja bilo je novo prvenstva između Francuske i Hrvatske koje je ovaj put odigrano kroz gourmet natjecanje francuskog chefa Lionela Levya i chefa Hrvatske nogometne reprezentacije i nositelja srebrne medalje iz Rusije 2018. Tomice Đukića, ujedno i chefa Hotela Osijek. Ovaj put konačno je pobjedu odnijela Hrvatska, i to s razlikom od čak pet bodova, a nagrade je uručio župan Ivan Anušić.
- Pokušao sam ispričati priču iz moje perspektive viđenja slavonske kuhinje. Radio sam smuđa i lungić od crne svinje, ali uz promišljanje o hrastovim šumama i obroncima papuka, vrganjima, mrkim trubačama i lisičarkama. Zatim su tu dunje, tikve, kesteni. Novi način razmišljanja je u dekonstrukciji, odnosno kada sva poznata jela rastavimo i od dobivenih i nama poznatih sastojaka i okusa radimo neka nova, uzbudljiva i moderna jela - sažeo je bit cijelog događanja chef Tomica Đukić. Inače, događanje se nastavlja do 28. listopada u odabranim restoranima (u obje županije), koji nude posebne menije prema odabranim cijenama, a vrhunac manifestacije bit će Večer vina i umjetnosti koja će se održati u subotu, 20. listopada.
Nefreteta Z. Eberhard
Od polja do stola
Kako izgleda kada kuhari kupuju netom ubranu hranu s polja na tržnici i pripremaju je pred potencijalnim kušateljima uz filozofiju "od polja do stola", pokazali su Tomica Đukić i Andrej Kristek na glavnoj tržnici. Uz degustaciju tjestenine sa skutom i koprom održana je i panel-rasprava.