Tehno
TEST: CARLY FOR VAG

Jednostavan sustav za namještanje, održavanje i servisiranje automobila
Objavljeno 19. listopada, 2018.
VAG grupacija obuhvaća brojne marke automobila, a aplikacija podržava: Volkswagen, Audi, Seat i Škodu.

Prije kakvih godinu dana imali smo priliku upoznati se s aplikacijom i adapterom naziva Carly, sada smo ponovno dobili priliku provjeriti kako ovaj tandem radi, ali ovaj put za automobile iz VAG grupacije.


Moderni automobili krcati su tehnološkim mogućnostima, a njihov servis, održavanje, namještanje i brojne druge mogućnosti rješavaju se mahom uz nekoliko klikova na nekom od računala s posebnim softverom. Ako ste bar jednom otišli u ovlašteni servis, ovo ste mogli i vidjeti. Međutim, iza te sile softvera koja stoji iza automobila krije se i gomila mogućnosti koje su mahom isključene od strane proizvođača, ili je za njihovu aktivaciju potrebno poprilično platiti. Ovo je otkrila i njemačka tvrtka Carly koja je tržištu ponudila iznimno jednostavan sustav za cjelokupno namještanje, održavanje i servisiranje, pa čak i kodiranje i otvaranje skrivenih postavki automobila.

Servis

Carly for VAG jedna je od Carly aplikacija. Postoji njih nekoliko, a prva koju smo prošle godine isprobali bila je ona za BMW-ova vozila. Ovaj put pak dobili smo priliku isprobati aplikaciju za Volkswagen grupaciju, a njen naziv je Carly for VAG. Za one koji nisu upućeni, VAG grupacija obuhvaća brojne marke automobila, a aplikacija podržava: Volkswagen, Audi, Seat i Škodu. Prije početka potrebne su vam dvije stavke, pametni telefon ili tablet, za koje pretpostavljamo da imate te adapter za vaše vozilo. Kako smo spomenuli Carly nudi softver i adaptere za nekoliko njemačkih proizvođača automobila, a u njihovoj web-trgovini lako je odabrati potreban adapter s obzirom na automobil koji vozite, dok se cijena, ovisno o inačici, kreće od 30 eura naviše. U našem konkretnom slučaju cijena adaptera novije generacije iznosila je 45 eura, a uz brzu dostavu adapter je kroz nekoliko dana bio na našoj adresi. Prije rada još smo instalirali aplikaciju. Ona je besplatna za instalaciju kako biste vidjeli njene mogućnosti, no za rad je potrebno kupiti licencu koja za VAG iznosi 55 eura. Nakon toga, spremni smo za rad. Priključivanje adaptera na vozilo izvršava se pomoću OBD2 konektora koji je kod većine automobila smješten s vozačeve strane. Adapter je izuzetno malen, pa zasigurno neće smetati pri ulasku i izlasku iz vozila te radu na njemu. Nakon pokretanja aplikacije i povezivanja s automobilom u svega nekoliko koraka dočekuje nas početni zaslon. Tu su neke od osnovnih funkcija, poput izuzetno detaljne dijagnostike svih modula automobila (motor, mjenjač, upravljački mehanizam, ovjes, sustavi zaštite i sigurnosti, itd.), kontrola i resetiranje servisa, iščitavanje parametra u stvarnom vremenu, regeneracija katalizatora i DPF-a, upravljanje napajanjem i baterijom (akumulatorom), i još štošta poput virtualne garaže. Zgodna je stavka što sami možete napraviti dijagnostiku vašeg automobila i otkriti u čemu je eventualni problem ili kvar. Na taj način štedite već pri prvom servisu, jer unaprijed znate što je vašem limenom ljubimcu.

Kodiranje i provjera

Carly for VAG ističe se brojnim mogućnostima, međutim jedna od nama najdražih jest mogućnost kodiranja. Naime, ova mogućnost omogućava vam prilagodbu automobila onako kako vi to želite. Što je sve moguće prilagoditi teško je nabrojiti, a uvelike to ovisi o automobilu koji vozite. To mogu biti postavke poput start/stop sustava, svjetala u kvakama, svjetla interijera, video i multimedijalnih mogućnosti, upozorenje na pojas, grafike na zaslonu (ili zaslonima), i brojne druge mogućnosti. Neki od automobila nude i otvaranje nekih do sada skrivenih izbornika ili postavki koje je proizvođač sakrio. Zaista nesaglediv broj mogućnosti koji ćete najbolje otkriti ovisno o vašem automobilu. Jedna od nama možda i najvažnijih stavki je temeljita provjera kilometraže. S obzirom na to kako je naše tržište preplavljeno rabljenim automobilima, ovo je zgodna mogućnost za otkriti postoji li malverzacija u prikazanim kilometrima. Napredni algoritam aplikacije to čini provjerom iz brojnih izvora koji u automobilu „broje“ kilometre. Carly for VAG još je jednom pokazao kako je idealan alat i aplikacija za sve zaljubljenike u automobile, stoga ako ste jedan, ovo je najbolje što možete pronaći za vaš pametni telefon ili tablet.
Marin Režić
Jedna od nama možda i najvažnijih stavki je temeljita provjera kilometraže
Carly nudi softver i adaptere za nekoliko njemačkih proizvođača automobila
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana