TvObzor
UDOVICE - NOVI FILM OSKAROVCA STEVEA MCQUEENA

Triler o kriminalu, korupciji i strasti smješten u Chicago usred političkih i društvenih nemira
Objavljeno 19. listopada, 2018.
Film Stevea McQueena nastao je prema scenariju koji je napisao s Gillian Flynn, nadahnutom istoimenom britanskom miniserijom, koju je osmislila Lynda La Plante

Britanski redatelj Steven Rodney McQueen za svoj posljednji film, snimljen 2013., "12 godina ropstva" osvojio je tri prestižne nagrade Oscar: za najbolji film, za najbolju sporednu glumicu (Lupita Nyong‘o) i za najbolji adaptirani scenarij. McQueen je skrenuo pozornost na sebe već prvim cjelovečernjim filmom, zatvorskom dramom "Glad". Film u kojemu je ispričao posljednjih šest mjeseci života IRA-ina člana Bobbyja Sandsa, koji je štrajkom glađu želio promijeniti političku situaciju Irske, u kojemu je glavnu ulogu odigrao Michael Fassbender, oduševio je kritičare. Film je neopisivo težak i mučan, od prve do posljednje minute gleda se s nemirom, mučninom i osjećajem užasa.


Tri godine poslije dvojac McQueen i Fassbender ponovno je udružio snage u fascinantnoj drami "Sramota". Film je to koji će, ako ga ikada pogledate, ostaviti gorak okus u ustima koji se neće dati isprati danima. Brandon (Fassbender) Njujorčanin je koji je bolestan. Naime, on je seksualni ovisnik, život mu je isprepleten uživanjem u pornografiji i oslobađanjem koje mu ono pruža, a neprestano bježi od stvarnog odnosa sa ženama. Živi u sterilnom stanu, ima sterilan posao, pokušava se prikazati kao sasvim običan mladić, no seks je njegov križ. Njegov ustaljeni životni ritam prekida sestra Sissy (Carey Mulligan), koja je na rubu samouništenja. Brutalan film koji na beskompromisan način pokazuje čovjeka koji propada i u neprestanoj je borbi s vlastitim demonima školski je primjer vrhunske režije i izvrsnih glumačkih rola.

Zasluženi Oscar

Treća i za sada posljednja suradnja redatelja McQueena i omiljenog mu glumca Fassbendera dogodila se 2013. na filmu koji je, prema mnogima, zasluženo osvojio Oscara. Film "12 godina ropstva" priča je o Solomonu Northupu (Chiwetel Ejiofor), uglednom građaninu koji sa suprugom i kćeri živi u New Yorku sredinom 19. stoljeća te pada u ruke kriminalaca koji ga drogiraju, otmu i transportiraju u Louisianu, gdje završi kod patološkog zlostavljača Edwina Eppsa, kojega glumi a tko drugi nego Fassbender. Film je osim već spomenutih Oscara osvojio nagradu Zlatni globus za najbolji film (drama), kao i britansku nagradu BAFTA za najbolji film i najboljeg glavnog glumca (Ejiofor). Na kinoblagajnama film je također bio vrlo uspješan, ukupno utrživši u svijetu više od 187 milijuna dolara, a produkcija filma koštala je 20 milijuna dolara.
Sredinom studenoga u kinima će svoju premijeru imati novi, četvrti cjelovečernji McQueenov film "Udovice". Radnja filma smještena je u suvremeni Chicago usred političkih i društvenih nemira. Nakon što četiri naoružana pljačkaša poginu u eksploziji, njihove udovice – koje nemaju ništa zajedničkoga osim duga koji im je ostao zbog kriminalnih aktivnosti njihovih preminulih muževa – preuzmu svoju sudbinu u svoje ruke kako bi zajedno stvorile bolju budućnost. Scenarij za film napisala je Gillian Flynn, autorica bestselera "Nestala" i "Oštri predmeti", nadahnuta britanskom miniserijom "Udovice", koju je osmislila Lynda La Plante.
"Sjećam se da sam kao trinaestogodišnjak gledao televizijsku seriju ‘Udovice‘", rekao je McQueen. "Da su te žene postigle nešto za što nitko nije smatrao da su sposobne, ostavilo je velik dojam na mene, pogotovo jer sam se tad osjećao da i mene tako doživljavaju. Puno godina poslije, kad sam prvi put došao u Hollywood, ostao sam osupnut kad sam vidio koliko talentiranih glumica ne može pronaći ulogu za sebe. Odlučio sam tog trenutka da ću, nakon što snimim film o ropstvu, snimiti film u kojem će glavne uloge imati upravo žene."
Kad je McQueen pozvao poznatu scenaristicu Gillian Flynn da zajedno rade na scenariju, rekla je da je objeručke prihvatila tu priliku. Objasnila je kako ju je privuklo to što je to novi pristup tipičnim filmovima s pljačkama, s obzirom na to da svaki lik dolazi iz različitih etničkih, financijskih i društvenih okolnosti. "Meni najdraži dio u takvim filmovima je kad se tim okupi", izjavila je. "To je jedino što sam htjela sačuvati u ovoj priči, taj trenutak kad se te žene okupe, ne samo zato što je jedna talentirana kradljivca dragulja, a druga zna obijati sefove, nego zato što su sve povezane svojim muževima."
Vrhunska glumačka postava

U filmu glume Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki, Cynthia Erivo, Colin Farrell, Brian Tyree Henry, Daniel Kaluuya, Garrett Dillahunt, Carrie Coon, Jacki Weaver, Jon Bernthal, Manuel Garcia-Rulfo, Robert Duvall i Liam Neeson. Oskarovka Viola Davis preuzela je ulogu Veronice Rawlins, udovice koja je postala vođa svoje vlastite bande nakon smrti svoga muža Harryja (Neeson) tijekom propalog pokušaja pljačke. Davis je rekla da ju je isto toliko privukla ta uloga kao i priča: "Svidjela mi se Veronicina priča, to što mi se činila pomalo tajanstvenom, a pomalo kao da ju vrlo dobro poznajem. Pogotovo mi se svidjelo što je u središtu svega ljubavna priča. Oboje je već povezano zajedničkom tugom, a zatim Harry pogine i ona ostane bez ičega, uistinu ičega. Ali ipak odluči živjeti, unatoč svemu."
Michelle Rodriguez glumi Lindu, udovicu koja se nakon smrti muža trudi spasiti svoju obitelj i dućan od propasti. Rodriquez opisuje svoj lik kao naivnu ženu koja svima vjeruje. Elizabeth Debicki preuzela je ulogu Alice – imigrantice iz Poljske i ženu pod strogom kontrolom svojeg muža Floreka (Bernthal). Ima vrlo malo životnog iskustva. Cynthia Erivo, u svojoj prvoj velikoj filmskoj ulozi, glumi Belle, saveznicu udovica koja im pomaže u njihovu pothvatu. Njezin lik je snažan i kompleksan.
Dio njihova plana je i političar Jack Mulligan, kojeg glumi Colin Farrell. Njegov život je unaprijed odredila njegova obitelj – sin je Toma Mulligana, kojeg glumi Robert Duvall, i već je odlučeno da će ići njegovim stopama i postati gradski vijećnik. Glumac je izjavio kako mu je pomalo čak i žao Jacka, jer je prisiljen slušati što mu određuje obitelj, a to je daleko od onog čime bi se uistinu htio baviti.
Roberta Duvalla privukla je i prilika raditi s McQueenom, ali i njegova uloga te komplicirani odnos sina i oca. Brian Tyree Henry, najpoznatiji po svojem radu na hvaljenoj televizijskoj seriji Atlanta, glumi Jamala Manninga, Jackova političkog suparnika, kojem Harry, Veronicin muž, duguje novac. Daniel Kaluuya glumi njegova brata Jatemmea i zaštitnika na ulicama, koji također pokušava, na nemilosrdan, ali ipak diskretan način, jer su usred političkih izbora, izvući taj novac od Veronice.
Nikola Kučar
Chicago - jedan od likova
Od samog početka bilo je odlučeno da će radnja biti smještena u Chicago. "Chicago mi je zanimljiv na toliko razina", objasnio je McQueen. "Političkoj, rasnoj, religijskoj i kriminalnoj, a pogotovo je intrigantno kako se sve isprepleću i kakav je njihov međuodnos." Kad se dizajner produkcije Adam Stockhausen prvi put sastao s McQueenom, raspravljali su o tome kako učiniti Chicago dijelom priče. Prisjetio se njihova razgovora: "Kako je Chicago povezan s pričom? Kako povezati priču i grad vizualno i tematski… na način da se ne čini kao da namećemo naše ideje o tom gradu, ideje o tome kakvim bi trebao biti, umjesto da otkrijemo što se točno odvija u gradu i kakva je točno njegova stvarnost."

Izvršni producent Bergen Swanson otkrio je da je McQueen inzistirao na tome da se snima u samom Chicagu, a ne na nekom setu negdje drugdje ili u nekom drugom gradu. Čak su i glumcima rekli da doživljavaju grad kao jedan od glavnih likova. "Chicago je jedan od glavnih igrača u filmu", rekla je Davis. "Imate ovaj živopisan grad s odličnim restoranima i predivnim neboderima na ulici Lakeshore, estetski uređene travnjake, bogatu umjetničku scenu. Ali zatim postoji i druga strana priče. Dijelovi grada poput Lawndalesa, Garfield Parksa, Inglewoodsa, četvrti s visokom stopom kriminala. Postoji i segregacija, a do nje može doći samo uz korupciju."
Možda ste propustili...

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

Najčitanije iz rubrike