Osijek
OKRUGLI STOL U OPĆINI ERDUT O ZAPOŠLJAVANJU ŽENA

Projektom Zaželi zadovoljno 130 starijih mještana i 25 zaposlenih žena
Objavljeno 18. listopada, 2018.
U daljskom Kulturnom i znanstvenom centru Milutin Milanković održan je okrugli stol na temu Kako pronaći put koji vodi do posla. Riječ je o razgovoru o zapošljavanju žena na kojemu su sa zaposlenim ženama preko projekta Zaželi i (P)ostani zaposlena žena razgovarali Bojana Orsić, direktorica PORC-a Općine Erdut lokalne razvojne agencije d.o.o., i njezini suradnici projektni menadžeri Siniša Bulajić i Jelena Eklemović.
O važnosti projekta koji je zaposlio 25 žena načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić kazao je kako je to višestruka korist. "Korist je za žene koje su dugo nezaposlene jer su dobile priliku zarađivati, ali tu je i ona druga socijalna komponenta o kojoj se jako vodi računa u našoj Općini - korisnici usluga programa Zaželi starije su osobe kojima se pomaže u svakodnevnom životu, a mislimo da je to jako važno za lokalnu zajednicu. Stoga, čestitke i projektu i ženama koje taj posao vrijedno odrađuju", komentira Vesić.
Kako se moglo čuti, zaposlene građanke su, kao i korisnici njihovih usluga, jako zadovoljne. Direktorica Orsić kaže kako u svim naseljima općine Erdut 25 žena skrbi za gotovo 130 starih i nemoćnih osoba koje obilaze svakodnevno s biciklima i opremom, a što su dobile prilikom zapošljavanja.
- Projekt je krenuo i okrugli stol je jedna od sastavnih projektnih aktivnosti. Žene već rade i to puno znači za naše područje i mještane. Starih je sve više, mladi su otišli, a o starima treba brinuti. Žene su uglavnom radile u različitim kombinatima, tipa Borovo ili u Osijeku u IPK-u, Kanditu, Mari, Slavoniji, dobrim dijelom tih tvornica više nema. Sve su to školovane žene, ima dosta njih koje su radile u trgovini, u nevladinom sektoru i nisu ostvarile projekte pa su došle u situaciju da moraju na Zavod za zapošljavanje. Meni je drago što su zaposlene žene koje su starije od 50 godina, teže su zapošljive i ovo je odlična prilika da ponovno rade - kaže Orsić.
- Ovo je prvi okrugli stol, sada slijedi edukacija za njegovateljicu koja je plaćena iz ovog projekta. One su izrazile želju za tu edukaciju, praksu će imati u domovima za stare na području općine Erdut, a teoretski dio proći će na učilištu koje bude odabrano preko javne nabave. Dakle, nismo pustili da projekt sam teče, nego nastojimo te žene konstatno zvati, razgovarati s njima, da vidimo ima li problema s kojima se susreću, jer riječ je o velikom broju korisnika njihovih usluga, a koji ne mogu platiti svojim primanjima smještaj u domovima - pojašnjava Orsić. D.Pejić
- Ovo je prvi okrugli stol, sada slijedi edukacija za njegovateljicu koja je plaćena iz ovog projekta - kaže Orsić
Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

Najčitanije iz rubrike