Regija
NEISKORIŠTENA VOJARNA

Polovina vojarne HV-u, polovina Belom Manastiru?
Objavljeno 18. listopada, 2018.
Bitno je da vojarna bude u funkciji na bilo koji način, kaže gradonačelnik Belog Manastira Rob
BELI MANASTIR

Vojarna u Belom Manastiru i nadalje je ‘‘status quo‘‘.

Kompleks na ulazu u grad iz smjera Osijeka, koji se prostire na više od 68.000 četvornih metara, u sklopu kojeg je 20-ak objekata, posljednjih je 20-ak godina korišten samo nekoliko puta. Prvi put tijekom poplave u Posavini, kada su djelomično obnovljeni neki prostori u kojima su zbrinuti psi s ugroženog područja, potom u vrijeme migrantske krize, kada je u njoj bio prihvatni centar, te u dva-tri navrata tijekom podjele humanitarnih paketa. Postreintegracijski belomanastirski gradski čelnici, svi odreda, govorili su kako je za vojarnu potrebno dugoročno rješenje, ali je sve ostalo samo na idejama i planovima. Ipak, nedavni radni posjet izaslanstva Ministarstva obrane, na čelu s ministrom Damirom Krstičevićem, možda je signal da će se s vojarnom nešto dogoditi.
- Posjet je poslužio kako bi se stvari procijenile na terenu, a tek naknadno će uslijediti politička odluka hoće li država investirati u obnovu vojarne ili ne - objašnjava gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, ističući kako su se predstavnici Grada i Ministarstva obrane usuglasili da bi najbolje rješenje bilo parcelizacija vojarne na dva dijela. Jedan bi koristila Hrvatska vojska, dok bi drugi dio, većinom skladišta i popratni objekti, dobio Grad. Robu se to čini kao najbolje rješenje, ali upozorava kako je sve skupa samo usmeni dogovor i kako će politička odluka biti konačna.
- Bitno je da vojarna bude u funkciji na bilo koji način. Zašto noviji dio vojarne ne bi koristila Hrvatska vojska, a dio Grad za, primjerice, smještaj strojeva tvrtki u gradskom vlasništvu, vatrogasnih vozila i slično - pita se Rob. Podsjetimo, prije nekoliko godina tadašnji je resorni državni ured raspisao svojevrsni natječaj (za objekte u državnom vlasništvu diljem Hrvatske) radi pronalaženja najpovoljnijeg rješenje za budućnost objekata. Što se belomanastirske vojarne tiče, postojalo je nekoliko ideja, od centra za rehabilitaciju do poduzetničkog inkubatora, ali je sve ostalo samo na prijedlozima. Zna to i belomanastirski gradonačelnik.
- Ministarstvo državne imovine spremno je prepisati vojarnu u gradsko vlasništvo, ali traži gotov projekt. Kada se zna kako stoje stvari s potencijalnim investitorima, pitanje je kako to ostvariti. Osobno bih bio najsretniji kada bi se pojavio veliki investitor, s gotovim planovima, spreman za investiranje, ali takvog za sada nema - naglašava Rob.
Ivica Getto
veličina

zauzima 68.000 m2
Još uvijek nepoznanica
Vojarna u Belom Manastiru građena je tijekom 1. svjetskog rata. Nove je vizure dobila nakon završetka drugoga, a od 60-ih godina prošlog stoljeća služila je za pogranične postrojbe te kao jedan od najvećih poligona za obuku pasa. HDZ-ova postreintegracijka vlast pisala je predsjedniku Tuđmanu da odobri dolazak manje postrojbe, a planirali su i prenamjenu u centar za obuku ročnika. Poslije su ‘‘okrenuli ploču‘‘ i razmišljali o poduzetničkom inkubatoru ili nečem sličnom, za što se zalagala i SDP-ova belomanastirska vlast. Da je sve skupa još uvijek nepoznanica, na neki je način nedavno potvrdio ministar Krstičević, najavljujući povratak vojske u neke hrvatske gradove, ne spominjući pritom Beli Manastir.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike