Regija
NAJDOKTORICA ANA KARLAK-MAHOVLIĆ

Omiljena Doktorica Pliško: Imam najbolje pacijente
Objavljeno 18. listopada, 2018.
Obiteljska liječenica, dvaput među najboljima, ima 1950 pacijenata
ĐURĐENOVAC

Za dva mjeseca, petu godinu zaredom, objavit će se tradicionalni popis najboljih liječnika i stomatologa u Hrvatskoj putem portala najdoktor.com, a prema odabiru pacijenata.


Kriteriji po kojima portal odabire najbolje liječnike su ukupan broj komentara, odnos broja pozitivnih i negativnih komentara te kvaliteta samih komentara. Komentari koji se odnose na vrijeme čekanja i osoblje ne uzimaju se u obzir. Na ovom popisu dva puta se našla đurđenovačka liječnica obiteljske medicine Ana Karlak-Mahovlić (45), čija je ambulanta jedna od većih u Hrvatskoj, a u Đurđenovcu najveća. Ima 1950 pacijenata, dok je gornja granica prema normativima u Hrvatskoj 2140, a u europskim zemljama 1100 po ambulanti.
- Imam dovoljno vremena za svakoga, a ključ je u dobroj organizaciji i sestri te se puno toga može napraviti. Liječenje je timski rad i zajedno moramo voditi brigu o pacijentu. Sestra Irena Kučak vrlo je vrijedna i sposobna te mi uvelike olakšava rad. Puno mi je značila sestra Mira Bonić, koja mi je svojim iskustvom olakšala prve radne dane u Đurđenovcu i uvela u specifičnost rada u obiteljskoj medicini, a pomagala mi je i dr. Dragica Pavlić. Mnogi misle da je to pisanje recepata ili uputnica, odgovaranje na telefonske pozive i preusmjeravanje na liječnike specijaliste. Ovo je specifičan posao - objasnila je dr. Karlak-Mahovlić. Vlasnica dvaju priznanja za izvrsnost ističe da joj je to velika osobna satisfakcija, ali i obveza. Treba održati nivo rada zbog kojeg se našla na popisu najboljih.
- Meni je to jako velika nagrada. Pacijenti cijene to što radim za njih, za njihovo zdravlje, a trudim se raditi najbolje što mogu. Ulažem u sebe i u pacijente te mislim da je onda to i rezultiralo ovim priznanjima - kaže omiljena đurđenovačka liječnica, koja za efikasniju komunikaciju s pacijentima koristi Facebook, Messeneger, Viber, e-mail i SMS. Tvrdi da u njezinoj ambulanti nema nervoze i lošeg iskustva, a za svoje pacijente, među kojima su i igrači prvoligaškog rukometnog kluba iz Našica, RK Nexe, ima lijepe riječi.
- Mislim da imam najbolje pacijente na svijetu. Za dobrobit zdravlja pacijenta bitan je dvosmjeran odnos i nastojim ih osvijestiti da su i oni sudionici u tom procesu i da moraju odraditi svoj dio posla - kaže dr. Karlak-Mahovlić.
U ambulanti u Đurđenovcu radi od 1999. i, kako kaže, lijepo joj je raditi i ne planira otići. Na posao putuje iz Našica, gdje živi sa suprugom i troje djece. Nakon završene prirodoslovno-matematičke gimnazije, odlučila je studirati medicinu te nakon završenog Medicinskog fakulteta odlučila ostati u obiteljskoj medicini.
- Ne razmišljam napustiti ovu ambulantu. Ovo je prava obiteljska ambulanta u koju dolaze i najmlađi i najstariji. Zbog ograničenog broja ne primam nove pacijente, već samo članove obitelji pacijenata - rekla je dr. Ana Karlak-Mahovlić, koju zovu Doktorica Pliško jer najmlađim pacijentima dijeli plišane igračke i životinje. I zidove čekaonice krasi simpatični lik djevojčice iz crtanog filma.
Snježana Fridl
Educirana i za obiteljskog savjetnika
Doktorica Ana Karlak-Mahovlić kaže da, uz individualni pristup svakom pacijentu i timskom radu, razinu izvrsnosti održava i željom i ulaganjem u razvoj i napredak. "Edukacije su bitne i treba odlaziti na radionice. Jedan predavač je rekao da se ne mora sve zapisivati i sve znati, već je dovoljno da se svake radionice ode s jednom novom spoznajom. I zato idem na radionice na kojima se razmijene iskustva s kolegama, ali i nauči nešto novo", kaže dr. Karlak-Mahovlić. Posebno je ponosna što je završila edukaciju obiteljskih savjetnika koju je vodio dr. Božidar Popović, psihijatar iz Opće županijske bolnice Našice. Obiteljski savjetnik pomaže osobama koje imaju osobnih, bračnih ili obiteljskih poteškoća, probleme u odnosu s drugima, razvojnih ili obrazovnih poteškoća, a žele ih riješiti uz stručnu pomoć. Dr. Karlak-Mahovlić pacijentima koji imaju psihosocijalne poteškoće ili životne krize daje savjete i pruža podršku u stvaranju kvalitetnijeg obiteljskog života temeljenog na međusobnom uvažavanju te poštovanju općeljudskih vrijednosti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike