Regija
JOŠ JEDNA RASPRAVA O POSKUPLJENJU ODVOZA SMEĆA U VUKOVARU

Gradska vlast suosjeća s
građanima, no sniženja
paušala ipak neće biti
Objavljeno 17. listopada, 2018.

Iako su neki vijećnici Gradskog vijeća Vukovara došli na jučerašnju sjednicu s pripremljenim pitanjima za gradonačelnika Ivana Penavu, nisu imali priliku postaviti mu ih u okviru aktualnoga sata gradonačelnika budući da Penava nije došao na sjednicu.


Kako je rekao predsjednik Vijeća Tomislav Šota, prvi čovjek grada bio je na službenom putu te su vijećnici mogli postavljati pitanja njegovim zamjenicima. Dio njih je stoga pripremljena pitanja odlučio ne postaviti, držeći kako je upravo Penava jedina osoba koja im može dati valjane odgovore.
Najviše je rasprave izazvalo pitanje koje je uputila vijećnica Biljana Gaća (SDP), rekavši kako joj se proteklih tjedana brojni Vukovarci obraćaju nezadovoljni zbog poskupljenja odvoza kućnog otpada. Kao primjer navela je slučaj umirovljenice koja živi sama i do poskupljenja je odvoz plaćala 16 kuna mjesečno, a po novom joj cjeniku iznos na računima doseže 38 kuna.
- Ona navodi kako ni grama više otpada ne proizvodi nego prije i drži kako je kao samac diskriminirana u odnosu na višečlana kućanstva jer se paušalni dio povećao svima jednako. Iz gradske su joj uprave dali pojašnjenje kako je ta odluka utemeljena na zakonu i jednako se provodi u svim gradovima, no iznijela je primjer Slavonskog Broda gdje samci, uz predočenje potvrde da žive sami, plaćaju 50 posto paušala - navela je Gaća te upitala postoji li mogućnost da se takva praksa primijeni i u Vukovaru kako bi se rasteretilo proračune samaca, posebice umirovljenika.
Dogradonačelnik Marijan Pavliček odgovorio je kako gradska vlast ne može donijeti takvu odluku jer nema sredstava kojima bi podmirila taj iznos Komunalcu umjesto građana.
- Svjesni smo da je došlo do poskupljenja, no posljednji je put cijena mijenjana prije 15 godina kada je litra goriva koštala 4, a sada košta 11 kuna. Komunalac danas češće odvozi otpad s obzirom na to da ga građani razvrstavaju. Ne bismo ovu opciju mogli izdržati jer bi to bila nova socijalna mjera i novac bismo morali uzeti s druge stavke, no ne znam s koje budući da smo smanjili izdvajanja za sport i kulturu kako bismo sredstva preusmjerili na bitnije stvari - naveo je Pavliček te upitao daje li Slavonski Brod kao i Vukovar stipendije svim studentima, sufinancira li troškove stanovanja obiteljima s troje i više djece i financira li prijevoz starijima od 65 godina.
Gaća je potom predložila da se novac za smanjenje paušala samcima uzme iz projekta Vodotornja, no Pavliček je naglasio kako su ta sredstva strogo namjenska i ne mogu se prebacivati na druge stavke.
Direktor Komunalca Igor Štrangarević rekao je kako suosjeća s građanima čiji su računi skočili 250 posto, no naglasio je kako su se usluge koje pružaju građanima utrostručile jer više ne prolaze ispred kuća jednom već tri puta tjedno.
- Slažem se kako je cijena paušala možda prevelika, no tu je država napravila grešku jer je sve troškove koji ulaze u cijenu prikupljanja otpada uračunala u paušal i dužni smo ih obračunati svim vlasnicima nekretnina bez obzira stanuje li u kući ili stanu jedna ili deset osoba - pojasnio je Štrangarević.
Dragana Korpoš
Samci u Vukovaru drže kako su diskriminirani jer im je odvoz kućnog otpada poskupio za 250 posto
Možda ste propustili...

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

Najčitanije iz rubrike