Svijet
POJEDINOSTI SLUČAJA JAMALA KASHOGGIJA

Saudijski novinar zvjerski je mučen, a u konzulatu mu je odrubljena i glava
Objavljeno 17. listopada, 2018.

Saudijski novinar Jamal Khashoggi mučen je prije nego što mu je "odrubljena glava" u konzulatu njegove zemlje u Istanbulu, tvrdi u srijedu turski dnevnik Yeni Safak, dodajući da je imao pristup zvučnoj snimci događaja.


Novinar kritičan prema Rijadu došao je u konzulat 2. listopada radi administrativnih poslova vezanih uz svoje vjenčanje. I otada nije viđen. Objašnjavajući da je imao pristup zvučnoj zabilješci onoga što se odvijalo potom, Yeni Safak kaže da je Khashoggi mučen tijekom ispitivanja te da su mu prste odrezali saudijski agenti. Nakon toga mu je "odrubljena glava", piše provladin dnevnik koji ne navodi kako je došao do tih snimki. Neki mediji, među kojima i Washington Post za koji je Khashoggi radio, objavili su kako postoje audio i videosnimka koje dokazuju da je novinar "ispitivan, mučen i ubijen" unutar konzulata, a potom je raskomadan. Prema turskom listu, saudijski konzul Mohamad al-Otaibi čuje se na snimci kako kaže: "... Učinite to napolju, donijet ćete mi probleme". Potom mu neidentificirana osoba odgovara: "Ako želiš živjeti kada se vratiš u Saudijsku Arabiju, šuti".
Al-Otaibi je iz Istanbula otputovao u utorak. Turski dužnosnici optužili su Rijad da je poslao specijalno obučenu ekipu da ubije novinara, ali su to saudijske vlasti opovrgnule.
U međuvremenu, američki predsjednik Donald Trump zatražio je u utorak primjenu načela presumpcije nevinosti u korist Saudijske Arabije u krizi izazvanoj nestankom saudijskog novinara Jamala Khashoggija. "Evo još jednom, krivi ste prije negoli je vaša nevinost dokazana. To ne volim", izjavio je Donald Trump u razgovoru s novinskom agencijom AP.
Zatraživši da se ne žuri s ocjenom krivnje saudijskih vlasti, američki predsjednik napravio je usporedbu sa sucem Brettom Kavanaughom kojeg je imenovao u Vrhovni sud SAD-a, a koji je optužen za seksualni napad. Afera je izazvala oštru i žučnu raspravu u SAD-u. "To smo doživjeli sa sucem Kavanaughom, a prema mome mišljenju, on je bio potpuno nevin", rekao je on u tom intervjuu. "Prvo trebamo znati što se dogodilo", dodao je on, ocjenjujući da bi istraga koju su pokrenuli Saudijci mogla trajati "manje od tjedan dana". Trump je ranije rekao kako bi za ubojstvo mogli biti krivi "odmetnuti ubojice".
Jamal Khashoggi, kritičar saudijskih vlasti, nestao je 2. listopada nakon što je posjetio konzulat svoje zemlje u Istanbulu radi administrativnih poslova vezanih uz skoro vjenčanje. Prema turskim dužnosnicima, ubili su ga agenti iz Saudijske Arabije.
Američki državni tajnik Mike Pomepo, kojeg je Trump hitno poslao u Rijad kako bi se sastao sa saudijskim dužnosnicima, danas se očekuje u Turskoj, nakon što je od saudijskih vođa dobio jamstva o njihovom interesu da riješe pitanje nestalog novinara.
Turski ministar vanjskih poslova u utorak je objavio da će Pomepo doći u "radni posjet", ali nije eksplicitno spomenuo slučaj Jamala Khashoggija. Sumnja se da su saudijske vlasti ubile tog 59-godišnjeg novinara u konzultatu u Istanbulu. One niječu bilo kakvu umiješanost u njegov nestanak. Pomepo se u Rijadu susreo s kraljem Salmanom te s princom prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom. "Ocjenjujem nakon tih razgovora da postoji ozbiljna odlučnost da se utvrde sve činjenice i utvrdi odgovornost, uključivo i odgovornost čelnika, ili visokih dužnosnika Saudijske Arabije", rekao je u priopćenju šef američke diplomacije.
Vuk Tešija/H
Turske novine pišu da je su Khashoggiju saudijski agenti odrezali prste
ODGODA POSJETA
Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde odgodila je posjet Saudijskoj Arabiji, rekao je u utorak njezin glasnogovornik koji nije rekao da je ta odgoda povezana sa slučajem Khashoggi. Lagarde je trebala sljedeći tjedan govoriti na skupu Inicijative za buduća ulaganja. Tijekom vikenda rekla je da je "užasnuta" nestankom Khashoggija, ali da i dalje planira ići na skup.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NE ODUSTAJU OD POKUŠAJA ODCJEPLJENJA

Škotska želi novi referendum o neovisnosti

2

POSLJEDICE TERORISTIČKOG NAPADA U ŠRI LANKI

Broj žrtava povećan na 359, u vladi krenule ostavke

3

SUSRET PUTINA I KIMA JONG-UNA

Sjeverna Koreja je u potrazi za saveznicima