Svijet
SRBIJA SE PROTIVI JER STRAHUJE OD OSNIVANJA VOJSKE

Amerika povlači UNMIK s Kosova?
Objavljeno 18. listopada, 2018.
Srpsku javnost dosta je uznemirilo pismo koje je glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antoniu Gutteresu poslala Nikky Haley, američka veleposlanica u UN-u, koja je nedavno podnijela osobno američkom predsjedniku Donaldu Trumpu ostavku na ovu dužnost. Ona traži povlačenje misije Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) koja je tamo već 18 godina. U pismu navodi kako bez redovite revizije mandata i misije UNMIK-a "vanjske politike i stranke štetnih interesa nastavit će kao taoce držati vrijeme i važne resurse UN-a", zbog čega zahtijeva od Glavnog tajnika neka iskoristi utjecaj i svojim autoritetom inicira izradu izlazne strategija za UNMIK.
- Poduzimanjem takvih koraka Vijeće sigurnosti UN-a moći će procijeniti i ocijeniti nazočnost UN-ove misije na Kosovu, kao što radimo sa svim mirovnim misijama. Poduzimanjem tog koraka također ćemo unaprijediti normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i njihov zajednički cilj, integriranje s europskim susjedima. Također sam uvjerena da će takva procjena rada UNMIK-a i izlazna strategija očuvati integritet vaših sjajnih napora u provođenju reformi mirovnih misija - napisala je Nikky Haley, dodajući da kada mirovne misije UN-a obave dobar posao, države u kojima se nalaze u stanju su "okončati konflikt, uspostaviti demokratske političke procese i razviti svoje kapacitete". Ona podsjeća kako je godinama misija UN-a na Kosovu bila primjer uspješne misije "koja rješava složeni konflikt", a "uspjeh Kosova obilježen je desetogodišnjicom proglašenja neovisnosti, trebalo bi biti razlog za slavlje i simbol velikog doprinosa koje je UN dao u očuvanju mira i stabilnosti u Europi". Takvo mišljenje ne dijeli direktor ureda vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić, koji je rekao kako Srbija drži da je usvajanje ove inicijative "pljuska mirovnim naporima" i povratak politici pritisaka. "Srbija će se ovoj inicijativi suprotstaviti svim argumentima, pravnim i političkim", rekao je. M.Flego
ĐURIĆ: UNMIK ništa nije riješio
Marko Đurić tvrdi kako "još ništa nije riješeno, a pogotovo ne pitanje statusa", kao i da nisu ispunjeni neki od glavnih zadataka Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a. "Inicijativa je utoliko opasnija, jer dolazi u trenutku kada kosovske institucije pokušavaju formirati vojsku Kosova. Želim ponovno upozoriti i podsjetiti kako mandat misije UNMIK-a nije ispunjen u segmentu povratka prognanih i raseljenih. Misija UN-a za ovih 18 godina još nije ispunila ni jedan od svojih glavnih zadataka zbog kojih je pokrenuta", tvrdi Đurić, dodajući kako misija priznaje svoj poraz.
Najčitanije iz rubrike