Novosti
DJELATNICI HITNE POMOĆI U VINKOVCIMA

Treba osnovati hitne helikopterske ekipe
Objavljeno 17. listopada, 2018.
U petak, 19. listopada, u 11 sati na platou na Trgu Vinkovačkih jeseni u Vinkovcima održat će se velika vježba spašavanja ozlijeđenih u prometnoj nesreći, u kojoj će osim djelatnika Hitne medicinske pomoći sudjelovati policija, vatrogasaci, Služba 112, Crveni križ i HAK, a prvi put će biti uključeni i helikopteri. Naša je poruka kako valja što prije osnovati helikopterske ekipe i odrediti gdje će biti stacionirane, što nam je obveza kao članice Europske unije. Kod nas ljetuju brojni turisti iz zemalja EU-a i imamo obvezu prema njima ustrojiti ovakve helikopterske mobilne ekipe jer u slučaju nesreće ne smijemo ozlijeđene prevoziti u vojnom helikopteru, kao što to danas činimo, zato što oni tada ne mogu naplatiti osiguranje. Na vježbi ćemo inscenirati prometnu nesreću u kojoj se automobil zapalio pa će ga vatrogasci gasiti i s djelatnicima Hitne pomoći izbaviti ozlijeđene. Prema scenariju, jedan je jako teško ozlijeđen, i helikopterom koji je opremljen svime potrebnim za pružanje prve pomoći, kao dobro opremljeno vozilo Hitne, bit će prevezen u najbližu bolnicu, gdje mu može biti pružena adekvatna pomoć, objašnjava Danijel Šota, predsjednik Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći, najavljujući 22. kongres HUDHMP s međunarodnim sudjelovanjem "Učimo na iskustvima". Kongres se održava od 18. do 21. listopada u hotelu Slavonija u Vinkovcima, gdje je ta udruga i osnovana i gdje joj je sjedište, pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.
Dr. med. spec. Jasminka Perić, predsjednica stručnog vijeća kongresa, kaže kako se organizatori trude okupiti djelatnike Hitne medicinske pomoći, ali i iz drugih medicinskih područja iz cijele Hrvatske te goste iz inozemstva.
- Imamo puno sadržaja. Od velike vježbe u kojoj ćemo pokazati koliko je važna koordinacija medicinara, policije, vatrogasaca, Službe 112 u što kraćem roku do raznih radionica o vrstama ozljeda i slično. Bit će govora kako djelatnici Hitne medicinske pomoći trebaju postupiti ako ozlijeđeni odbija liječenje i terapiju zbog bilo kojeg razloga, što se u svakodnevnom radu medicinara događa - rekla je dr. Perić.
Krešimir Jelić iz Javne vatrogasne postrojbe Vinkovci kaže kako je za učinkovitost žurnih službi jako važna koordinacija među njima kako bi ozlijeđeni bili što prije izbavljeni iz slupanog automobila. M.Flego