Novosti
OSIPANJE STRANKE

Otišao i Habek, SDP pao na 31 zastupnika
Objavljeno 18. listopada, 2018.
Stanje u SDP-u iznimno je loše. Strankom vladaju međusobne optužbe, mržnja, iznošenje laži o kolegama, kaže Habek

SDP ostaje bez još jednog zastupnika u Hrvatskom saboru nakon što je Mario Habek u Varaždinu na konferenciji za novinare objavio kako izlazi iz stranke nakon 20 godina članstva i da će odsada djelovati u Saboru kao nezavisni zastupnik. To je nakon Zdravka Ronka, Bojana Glavaševića i Milanke Opačić već četvrti saborski zastupnik koji je u posljednjih pet mjeseci napustio tu stranku, te je SDP-u preostao samo 31 zastupnik.


Habek je bio SDP-ov zastupnik već u četvrtom mandatu te bivši predsjednik te stranke u Varaždinskoj županiji, a takvu je odluku donio, kaže, zbog nemogućnosti suradnje s novim županijskim vodstvom i predsjednicom Barbarom Antolić Vuporom, koje je pokrenulo postupak njegova isključenja iz SDP-a.
- Stanje u SDP-u iznimno je loše. Strankom vladaju međusobne optužbe, mržnja, iznošenje laži o kolegama. Na temelju toga donio sam odluku da nakon 20 godina članstva u SDP-u od danas nisam član te stranke - izvijestio je Habek.
Podsjetimo, on se na unutarstranačkim izborima u Varaždinskoj županiji u lipnju nije ponovo kandidirao za predsjednika, a podržao je kandidaturu ludbreškog gradonačelnika Dubravka Bilića. Nakon izbora, koje je Antolić Vupora dobila s 51,4 posto glasova, Habek i Bilić optužili su novu predsjednicu zbog nepravilnosti u izbornom procesu, nakon čega je protiv Habeka novo vodstvo predložilo pokretanje stegovnog postupka "zbog štetnih medijskih istupa".
Habek je ustvrdio kako današnji SDP nije stranka u kakvoj želi biti i kakva je bila pod vodstvom Zorana Milanovića. "Što se tiče mojeg daljnjeg političkog djelovanja, želim skratiti muke svima onima koji šire laže o meni i dalje. Bit ću nezavisan zastupnik u Saboru i ne prelazim ni u jednu drugu stranku", rekao je Habek te dodao da su ga građani izabrali i da prema zakonu taj mandat pripada njemu. "Ni županijsko vodstvo, ni vodstvo SDP-a Hrvatske nije me postavilo na listu za Sabor, tako da ću taj mandat odraditi kao nezavisan zastupnik do kraja“, rekao je Habek. Na novinarski upit hoće li podržavati zakonske prijedloge vladajuće većine u Saboru, odgovorio je da su i do sada članovi SDP-a podržali mnoge zakone koje je predložila Vlada.
- Sve one zakonske prijedloge koji će ići za dobrobit građana Hrvatske, odnosno 3. izborne jedinice, u konačnici građana Varaždinske županije, iz koje dolazim i koji su me birali, naravno da ću podržati - najavio je Habek. Dodao je i da s Milankom Opačić te Glavaševićem nije razgovarao o konkretnoj budućoj suradnji.
Saborski zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić ocijenio je da je motiv Habekova izlaska iz SDP-a "duboka kriza vodstva i neslaganje sa svojom županijskom organizacijom i vodstvom SDP-a“, dodajući kako mu je žao svakog člana, ali misli da još ima dovoljno prostora u SDP-u da stvari mogu sami promijeniti.
Igor Bošnjak/H
TOMIĆ: MORA NAM SE DOGODITI KATARZA
Đakovački zastupnik SDP-a Damir Tomić rekao je kako se ne može ljutiti na one koji odlaze jer su možda neki izgubili nadu da se još može dogoditi nešto pozitivno. "Habek nije ni prvi ni zadnji koji je otišao, ali volio bih da je zadnji i da se stvari kod nas promijene nabolje“, ističe Tomić, dodajući kako su svi svjedoci da stanje u stranci nije dobro. "To je vrsta katarze koja nam se mora dogoditi da postanemo ono što narod od nas očekuje, a to je ozbiljna alternativa ovoj nesposobnoj vlasti. Mjesta ima i da se sutra vrate one koji su otišli“, kaže Tomić.
Siniša Hajdaš Dončić

saborski zastupnik SDP-a

Definitivno smo u velikoj krizi vodstva, ali to ne znači da morate baciti koplje u trnje i napustiti stranku. Nadam se da će izlasci prestati i ljudi shvatiti da se stvari mogu mijenjati unutar SDP-a.
Možda ste propustili...