Novosti
PRESUDA 22. LISTOPADA

DORH za Vinkovića traži deset mjeseci zatvora
Objavljeno 17. listopada, 2018.
Bivšem gradonačelniku Đakova Zoranu Vinkoviću na Općinskom sudu u Osijeku završeno je suđenje zbog krivotvorenja službenih isprava.
Osječko Općinsko državno odvjetništvo tereti Vinkovića prema dvije točke optužnice. U prvoj točki tereti ga se da je u prosincu 2012., svjestan da zakupci poljoprivrednih zemljišta u vlasništvu RH Tomislav Bošnjaković, Tesa Papac, Tomislav Brlošić i Petar Dronk nisu platili u cijelosti ili djelomičnu zakupninu za poljoprivredno zemljište, nakon što su zatražili od Grada izdavanje potvrde o cjelokupno plaćenom dugu za tu godinu, prema njihovom obećanju da će dug platiti, zapovjedio je voditeljici pravne službe Grada Đakova Ankici Ivančić da načini potvrde da su sve platitli. Potvrde je potpisao i ovjerio pečatom Grada te su im te lažne potvrde bile izdane. Drugom točkom optužnice Vinkovića se tereti da je u travnju i svibnju 2013. godine, svjestan da zakupci poljoprivrednih zemljišta u vlasništvu RH Tomislav Bošnjaković, Marko Milušić, Tesa Papac, Jozo Vrtarić, Tomislav Brlošić, Mario Milušić, Pavo Vrtarić, Petar Dronk i Luka Tomić nisu platili dospjele obveze u vezi zakupa zemljišta, nakon što su potpisali izjave da će dug platiti u roku od 30 do 45 dana, zapovjedio je Odjelu za financije Grada Đakova da se sastave izjave kao da su dugove platili. Potom je lažne izjave potpisao i ovjerio u ime Grada Đakova, a pravna služba je takve izjave dostavila Agenciji za poljoprivredna zemljišta u vlasništvu RH.
Vinković je u svojoj obrani naveo da se ne smatra krivim.
- Bio sam gradonačelnik Đakova 16 godina. Želio sam pomoći ljudima koji su bili u teškoj situaciji, kojima je poljoprivreda bila jedini izvor prihoda. Tim su ljudima banke "sjedale" na kuće i farme, prijetila je opasnost da će ostati bez njih. Nisam znao da time činim kazneno djelo, a nikakva šteta nije nastala ni Gradu, ni županiji, niti za Ministarstvo poljoprivrede - kazao je Vinković.
Na upit Denisa Rajteka, zamjenika općinske državne odvjetnice, zna li da je Tomislav Bošnjaković od 2008. do 2013. trebao platiti 92.000 kuna za zakup, a platio je 22.000 kuna, ostao je dužan 70.000 kuna, a u tom razdoblju primio je 390.000 kuna poticaja, bivši gradonačelnik je rekao da mu ti iznosi nisu poznati, no da zna da je dug naplaćen.
Odvjetništvo za Vinkovića traži po sedam mjeseci zatvora za svaku točku optužnice, objedinjeno na deset mjeseci.
- Točno je da njegovim postupanjem nije nastala materijalna šteta, ali je nastala šteta u vidu narušenog povjerenja u javni sustav i tijela vlasti - kazao je u završnoj riječi tužitelj Denis Rajtek.
Vinkovićev odvjetnik Jurica Jurić tražio je da se bivšeg gradonačelnika oslobodi optužbe te da sud donese odluku kako se radilo o beznačajnom djelu. Sudac Mladen Radičević najavio je objavu presude 22. listopada u 12.45. S.Lacić
Nisam znao da činim kazneno djelo, rekao je Zoran Vinković
Možda ste propustili...

VJERUJE U DOGOVOR LIJEVIH I DESNIH

Milanović: Istanbulska konvencija nije bitna

SUFINANCIRANJE PROJEKATA IZ FONDOVA EUROPSKE UNIJE

Objavljivanje natječaja uhvatilo je tempo