Ekonomija
HUP O REFORMAMA

Mioč: Većina poreznih promjena je dobra
Objavljeno 18. listopada, 2018.
Ministarstvo financija tijekom kolovoza javnosti je predstavilo predloženi set zakonskih promjena u poreznom sustavu Republike Hrvatske, a najveće promjene očekuju se u sustavu poreza na dobit, poreza na dodanu vrijednost i poreza na dohodak. Neke od najznatnijih promjena koje nas očekuju u 2019. godini su snižavanje PDV stope na dječje pelene, mesne proizvode, ribu, jaja, voće i povrće s 25 na 13 posto te proširenje prvog poreznog razreda sa 17 i pol na 30 tisuća kuna mjesečno.
O ovim, ali i drugim poreznim promjenama raspravljalo se na seminaru ‘‘Porezna reforma 2019. i druge aktualnosti‘‘, održanom u srijedu na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, koji je HUP Regionalni ured Osijek organizirao u okviru svojeg PUMA programa. Zakonske promjene u sustavu poreza na dobit i poreza na dodanu vrijednost predstavio je direktor poreznog i poslovnog savjetovanja društva ‘‘Mazars Cinotti‘‘ Pere Mioč, a o promjenama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinisima pričao je senior menadžer u društvu ‘‘Mazars Cinotti‘‘ Vladimir Nol.
- Većina promjena je dobra, iako smatram da se moglo učiniti mnogo više, pogotovo u smislu makroekonomskih ciljeva. Moglo se razmisliti o znatnijem rasterećenju rada, a ne nužno o smanjenju PDV-a, jer naša cijena rada ugrađena je u proizvode i konkurira na vanjskom tržištu - rekao je Mioč te posebno pozdravio promijenjene uvjete za ulazak u sustav PDV-a na način da se dosadašnji uvjet prelaska praga od 300 tisuća kuna u prethodnoj godini proširuje i na tekuću. D. Miklić
Predstavljeni ključni rizici poslovanja
Menadžer na odjelu financijskog savjetovanja u društvu ‘‘Mazars Cinotti‘‘ te ovlašteni procjenitelj i član ispitne komisije (Hrvatska udruga procjenitelja) Lovre Botica, pričao je o zanimljivostima iz poreznog i financijskog svijeta, poput transfernih cijena. Predstavio je ključne rizike poslovanja, način na koji Porezna uprava odabire subjekte nadzora transfernih cijena te njihovo postavljanje u praksi. Također se osvrnuo i na osnovne postulate za procjenu vrijednosti određenog poduzeća, kao i na zanimljive slučajeve iz prakse.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike