Ekonomija
NA 68. MJESTU MEĐU 140 GOSPODARSTAVA

Hrvatska napredovala na listi konkurentnosti
Objavljeno 18. listopada, 2018.
Prema novoj metodologiji, RH je bolje rangirana – prema staroj metodologiji, lani, bila je na 74. poziciji od 137 zemalja

Hrvatska je na listi globalne konkurentnosti za 2018. godinu na 68. mjestu među 140 gospodarstava svijeta s ocjenom od 60,1, pokazuje "Izvješće o globalnoj konkurentnosti 2018. - 2019." Svjetskog gospodarskog foruma (WEF). Ove godine Svjetski gospodarski forum bitno je promijenio metodologiju. Ukupni broj indikatora smanjen je sa 114 na 98, a udjel "čvrstih" statističkih indikatora (osim indikatora iz ankete gospodarstvenika) povećan je s prijašnjih 31 % - 43 % na 70 %, što znači da sada ukupni rang znatno manje ovisi o percepciji, a više o brojčanim statističkim pokazateljima.
Tim istraživanjem obuhvaćeno je 99 % svjetskog BDP-a i 94 % svjetske populacije, odnosno uključeno je 140 zemalja.
Prema novoj metodologiji, Hrvatska je bitno bolje rangirana – na 68. poziciju, a prema staroj metodologiji u 2017. godini bila je na 74. poziciji od 137 zemalja.
Međutim, izravna usporedba rezultata i ranga u 2018. godini s prethodnim izdanjima Izvješća nije moguća. Kako bi se ipak mogli usporediti rezultati rangiranja s prethodnom godinom, Svjetski gospodarski forum primijenio je novu metodologiju za vrijednosti novodefiniranih indikatora, odnosno izračunato je kakva bi bila pozicija svih zemalja da je i prethodne godine primijenjena nova metodologija. U odnosu prema prošloj godini, ocjena konkurentnosti Hrvatske ostala je nepromijenjena, a izgubili smo dvije pozicije zbog određenog napretka zabilježenog u Srbiji i Gruziji.

Naglasak na inovacijama

Novi indeks globalne konkurentnosti 4,0 stavlja naglasak na 4. industrijsku revoluciju i inovacije koje promiču nove poslovne modele i ubrzavaju rast. Industrijska revolucija 4,0 obuhvaća i odražava promjene koje su nastale pod utjecajem naprednih računalnih i komunikacijskih tehnologija i stvorile skok u razvitku nove industrijske paradigme.
Da bi prosperirala, gospodarstva moraju biti otvorena novim idejama, efikasna u prihvaćanju promjena, odlučna graditi inovacijski ekosustav gdje su inovacije prisutne na svim razinama te ulagati u svoje zaposlenike. Novi indeks identificira prednosti i nedostatke svake pojedine ekonomije te pomaže odrediti bitna područja poboljšanja i pratiti napredak.
- Najnovije istraživanje ponovo ukazuje i potvrđuje nužnost provođenja reformi, nužno donošenje dugoročne vizije Hrvatske kao opis željenog stanja u budućnosti te jasne sektorske strategije koje omogućuju takvu viziju. Takav pristup upravljanja javnim politikama vratio bi nadu u bolju budućnost. To bi, vjerojatno, pozitivno utjecalo na zadržavanje mladih u Hrvatskoj i potaknulo mnoge naše sugrađane na poduzetništvo i uključivanje u gospodarski razvitak, a time i u realizaciju željene zajedničke budućnost. Vrijeme tehnoloških promjena veliki je izazov, ali i prilika za ubrzan razvitak - istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.
Spore reforme

Sporo provođenje reformi u ključnim područjima prouzročilo je stagniranje konkurentnosti Hrvatske na globalnoj razini.
Novom metodologijom mjeri se i udaljenost zemlje od "idealnog stanja" ocjenom od 0 do 100 (100 je idealno) te se ukida shema pondera "stupnja razvoja" baziranog na visini BDP-a zemlje.
Najlošije smo rangirani u stupu makroekonomske stabilnosti (106.), tržišta rada (96.), veličine tržišta (78.) te institucija (76.). Kada gledamo koliko smo udaljeni od idealnog stanja najlošiji smo po kapacitetu inovacija (38 od 100), poslovnoj dinamici (56 od 100) te veličini tržišta (50 od 100).
Hrvatska je najbolje pozicionirana po infrastrukturi (36.), zdravlju (51.) te kapacitetu inovacija (63.). Najbolji smo u području zdravstva (86 od 100), infrastrukturi (77 od 100) i makroekonomskoj stabilnosti (69 od 100). SAD je po novoj metodologiji najkonkurentnija zemlja na svijetu, a slijede Singapur, Njemačka, Švicarska, Japan, Nizozemska, Hong Kong, Ujedinjeno Kraljevstvo, Švedska i Danska.
Zdenka Rupčić
Marić: Treba dizati konkurentnost, zbog toga i krećemo s reformom
Ministar financija Zdravko Marić jučer je komentirajući poziciju Hrvatske na najnovijoj WEF-ovoj ljestvici globalne konkurentnosti izjavio da treba podizati konkurentnost te da je zbog toga i krenuo s poreznom reformom. Poručio je da treba podizati konkurentnost. "Ljestvice su tu da kažu koja je usporedba nas u odnosu prema drugim zemljama", istaknuo je. Dodao je kako voli uzimati u obzir ljestvice prema kojima se zemlje uspoređuju, istaknuvši "Doing Business" - izvješće Svjetske banke koje pokazuje u kojim područjima treba mijenjati poslovanja.H
Možda ste propustili...

ULAGANJE U KLJUČNE STRATEŠKE KAPACITETE

EP: Milijarde eura za umjetnu inteligenciju

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Prosječna plaća za veljaču 6369 kn

Najčitanije iz rubrike