Regija
BROJNE REAKCIJE NA "ZBOGOM, GOVORNICO!"

"Crvena govornica" ipak će ostati u središnjem vinkovačkom parku
Objavljeno 17. listopada, 2018.
Nesporazum ili ne, gradonačelnik Bosančić potvrdio je da govornica ostaje gdje jest
VINKOVCI - Telefonska govornica - ona crvena, britanska, što na rubu središnjeg gradskog parka u Vinkovcima stoji već 20-ak godina - ipak neće s toga mjesta biti premještena! Naime, bilo da je riječ o neporazumu ili ne, nakon što je stanovnicima grada na Bosutu dobro znani vinkovački Englez Steve Gaunt iznio tu mogućnost i potom se u manje od 24 sata skupilo čak 1200 reakcija na društvenoj mreži Facebook, premještanje govornice, što je, prema komentarima mnogih Vinkovčana postala "jednim od simbola" njihova grada, jučer je demantirao gradonačelnik Ivan Bosančić.
- Govornica ostaje tu gdje jest - potvrdio je Bosančić u izjavi za "Glas Slavonije" objasnivši da je u sklopu rekonstrukcije središnjeg parka, koja se odvija u više etapa, bilo različitih ideja i prijedloga različitih ljudi. Na svom je FB profilu napisao pak da je bio "neugodno iznenađen" vidjevši spomenutu objavu s brojnim reakcijama "jer nikada tako nešto nije rekao". "Mišljenja sam da park mora zadržati postojeću vizuru jer su Vinkovci po tome prepoznatljivi", napisao je također, Bosančić.
Inače, cijela se priča odvijala od prekjučer popodne kada je Gaunt, u objavi s naslovom "Zbogom, govornico!" na FB-u pozvao Vinkovčane da kažu svoje mišljenje i izjasne se jesu li za ili protiv da se govornica premjesti. "Volio bih znati što vinkovačka javnost misli o tome", napisao je Gaunt dodaši da je "bio obaviješten od strane Grada da se planira ukloniti govornica sa svog dugogodišnjeg doma". Na stotine onih koji su komentirali Steveov post bilo je "definitivno protiv", poneki su rekli da, ako se već premješta, neka to bude negdje u blizini, npr. kod vinkovačke poslovnice Hrvatske pošte, a bilo je i komentara poput "Ne dirajte nam našu govornicu!" i ideja da se uz nju postavi i ploča s opisom kako je stigla u Vinkovce jer se uz nju, navode, fotografiraju mnogi turisti koji posjete najstariji europski grad. Ostanak govornice na istom mjestu podržala je, kazuje Steve Gaunt, i nekolicina građana drugih gradova pa je bilo i prijedloga da će je uzeti, ako treba, u Split ili Dubrovnik.
Inače, britanska govornica stigla je u Vinkovce negdje 1998. godine, a dopremila ju je velška humanitarna organizacija C.A.R.E. (Croatian Aid & Relief Expedition) koja je nekoliko godina od ratne 1991. u Vinkovce dopremala humanitarnu pomoć. Gaunt im je, kaže, u tome pomagao te - došavši u Vinkovce 1. studenoga 1991. godine i ostavši u gradu koji je branio i zavolio - usmjeravao u tome što je potrebno. Kad su ga upitali kako mu se odužiti, Steve je "u šali" zatražio englesku telefonsku govornicu, koja je šest mjeseci kasnije - stigla! Steve ju je poklonio gradu, a svih proteklih godina sam održavao.
- Iznenadile su me tolike reakcije Vinkovčana i sretan sam što će govornica ostati u parku jer je Vinkovcima i darovana od srca - kazat će Steve Gaunt, dodajući i da je sve donedavno bila u funkciji.
Sanja Butigan
Steve boja, staklar donira nova stakla
- Znam da britanska govornica nije dijelom hrvatske tradicije, no ljudi je vole i što ja tu onda imam reći - dodat će Steve Gaunt (62), koji sa svojom obitelji - suprugom Dragicom i šestero djece - "ne može zamisliti život izvan Vinkovaca". Navodi i kako su troškovi renoviranja govornice, kada je stigla, iznosili oko 30.000 kuna. Svake dvije godine Steve je iznova preboji, mijenja razbijena stakla (ima ih 48!), čisti. Jednom mu je, sjeća se, jedan vinkovački poduzetnik platio troškove bojenja, a jedan gradski staklar redovito besplatno daje nova stakla. Reći će i da su, upravo zbog teškog održavanja, po Britaniji još prije 35 godine počeli uklanjati crvene govornice i uglavnom su ostale po centrima gradova, ispred povijesnih zgrada. Stoga ih je danas i vrlo teško nabaviti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike