Regija
5. ETNO SUSRETI POŽEŠTINE

U Vetovu čvarkijada, ljepotice, revija, vašar...
Objavljeno 16. listopada, 2018.
VETOVO - U nedjelju, 21. listopada, održat će se 5. Etno susreti Požeštine na prostoru Turističkog naselja Schon Blick u Vetovu. "Cilj je manifestacije na jednom mjestu okupiti udruge u kulturi, folklorna društva, zavičajna društva, lovačka društva, udruge građana, vinare i restorane, seoska turistička imanja te ostale udruge i pojedince koji njeguju stare običaje, izvorne narodne nošnje, pjesmu i ples, pripremu starih autohtonih jela, skupljaju autohtone predmete seoskog i gradskog domaćinstva. Vratit ćemo stara jela i stare običaje na jedan dan u naše živote, organizirati susrete KUD-ova i etnoudruga koje njeguju izvorni folklor", kaže Vladimir Protić, predsjednik udruge Požeški čuvari baštine, koja zajedno s tjednikom Kronika požeško-slavonska organizira manifestaciju.
U sklopu 5. Etno susreta Požeštine, koji počinju od 11 sati, organizirat će se i zanimljiva natjecanja: Izbor najstarije narodne nošnje, Izbor najstarijeg upotrebnog predmeta seoskog domaćinstva, Izbor tradicijskog uređenja stola, Izbor autohtonih jela, Izbor najljepše djevojke za udaju, Festival voćnih rakija, likera i pekmeza, Sportski susreti Olimpijada starih sportova sa osam kategorija starih, već gotovo zaboravljenih sportova. "I ove godine organizirat ćemo Šokački sokak sa šokačkim vašarom, na kojemu će biti ponuda brojnih proizvoda, suvenira i proizvoda koji nastaju rukama ljudi u Slavoniji i Baranji. Imamo već prijavljene nastupe i gostovanja s brodskog i novogradiškog područja, gostiju iz Belišća, Valpova, Bizovca, Antunovca, Osijeka, Bilja, Vukovara, Luga i drugih mjesta", dodaje organizator, najavljujući dobru zabavu te pozivajući sve građane da dođu, kao sudionici ili promatrači, degustatori najboljih čvaraka. Restoran Schon Blick za taj dan po vrlo popularnoj cijeni priprema pravi slavonski meni.
Kreatorice učenice Obrtničke škole pokazat će svoje nove modele, koje će nositi njihove kolegice. Najabljen je dolazak još kreatorica i najmlađih manekenki etnogrupa.
Manifestaciju će upotpuniti i 5. Čvarkijada, natjecanje u pravljenju čvaraka, stare slavonske delicije. Najbolje će izabrati stručna komisija i sudionici Etno susreta, nakon ćega će čvarci ponuđeni na besplatnu degustaciju posjetiteljima. AGM Kruna
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike