Regija
CENTAR I U SLAVONIJI

Kardiovaskularna rehabilitacija uskoro u Orahovici
Objavljeno 16. listopada, 2018.
ORAHOVICA - U Orahovici je prvi put održan poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije pod nazivom Rehabilitacija u kliničkoj medicini, odnosno kardiovaskularna rehabilitacija.
Tečaj je održan u organizaciji Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek. U Republici Hrvatskoj trenutačno postoje samo tri ovakve ustanove, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i specijalna bolnica Thalassotherapia u Opatiji te kao jedini poliklinički oblik zbrinjavanja ovih bolesnika, poliklinika za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju "Srčana" u Zagrebu. Na orahovačkom tečaju okupili su se najrenomiraniji stručnjaci iz RH koji se bave ovim bolestima te studenti preddiplomskog i diplomskog studija fizioterapije iz Orahovice, jer je i fizioterapija uključena u kardiovaskularnu rehabilitaciju. Time će orahovački studenti biti direktno upoznati s današnjim radom na prevenciji i liječenju ovakvih bolesti u RH i svijetu. Voditelji i organizatori tečaja bili su dekan Fakulteta dentalne medicine i zdravstva Osijek Aleksandar Včev, Viktor Peršić, ravnatelj specijalne bolnice Thalassotherapia u Opatiji, Goran Krstačić, ravnatelj Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju "Srčana" u Zagrebu te Duško Cerovec, zamjenik ravnateljice Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Predavanje je otvorio Goran Krstačić, potom je pozdravne riječi uputio zamjenik gradonačelnice Grada Orahovice Dalibor Fofonjka. Zatim je Viktor Peršić objasnio kako Thalassotherapia u Opatiji svoj današnji način rada, uz ono što su već sami razvili, može zahvaliti i Aleksandru Včevu, jer su preko Osijeka pokrenuli put k znanosti. Aleksandar Včev pojasnio je razlog održavanja ovog tečaja te planove za budućnost suradnje fakulteta i Grada Orahovice.

- Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo u suradnji s Gradom Orahovicom namjerava otvoriti u Orahovici centar za kardiovaskularnu rehabilitaciju. Na radnoj skupini Hrvatskog kardiološkog društva u Opatiji govorilo se o problemu rehabilitacije u Hrvatskoj, jer tri navedene ustanove ne mogu pokriti cijelu državu, pa se došlo do zaključka da bi se mogao otvoriti jedan centar u Slavoniji. Budući da je Virovitičko-podravska županija pri vrhu ljestvice prema umrlima od srčano-žilnih bolesti ideja je da se centar otvori u Orahovici. Ministarstvo državne uprave dalo je zgradu knjižnice Gradu Orahovici koji će u roku godine dana dati zgradu na upravljanje Fakultetu koji je dužan napraviti centar za kardiovaskularnu rehabilitaciju – rekao je Včev.V.Grgurić
IZNIMNI UVJETI
“Otvaranje centra za kardiovaskularnu rehabilitaciju svakako će biti dobar spoj sa studijem fizioterapije čiji će studenti moći pohađati praktični dio nastave te završetkom studija raditi u ovako značajnoj ustanovi. To mnogo znači za njih i za nas kao fakultet, jer možemo pružiti iznimne uvjete svojim studentima kako u vrijeme studija, tako i nakon završetka”, kaže Včev.
Možda ste propustili...

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike