Svijet
ZA SRBIJU JE KOSOVSKA VLADA TAKOZVANA I KOSOVO LAŽNA DRŽAVA

Vučić i Vulin verbalno napali američkog veleposlanika Scotta zbog izjave o Kosovu
Objavljeno 17. listopada, 2018.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić i ministar obrane Aleksandar Vulin rječnikom neprimjerenim za civilizirane sredine napali su američkog veleposlanika u Srbiji Kylea Scotta zbog njegovih neskrivenih simpatija prema Kosovu. Naime, odgovarajući na novinarsko pitanje u kojemu se navodi "tzv. vlada Kosova u kojoj sjedi pola ljudi koji imaju kriminalne dosjee ili su pred sudskim gonjenjem", veleposlanik je ispravio novinara i rekao kako "nije tzv. vlada Kosova, već vlada Kosova, mi promatramo Kosovo kao neovisnu i suverenu državu, oni su izabrani predstavnici Kosova i s njima imamo kontakte kao s bilo kojim predstavnicima neke države u regiji", što je razljutilo srpske dužnosnike i desničare, pa je sin osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja zatražio od srpskog državnog vrha očitovanje.


Prvi je reagirao Vulin prostačkom prijetnjom kako mu je žao što "svoju bahatost nije pokušao pokazati na nekom događaju s predsjednikom Vučićem jer bi tada naglavačke letio iz vlade".
- Veleposlanik Scott je, u svojoj bahatosti, zaboravio kako Srbija nije kolonija i da ne može gaziti njezino dostojanstvo. A da Kosovo jest takozvano i nije država govori i činjenica da nije članica UN-a. Ili je, možda, veleposlanik Scott počeo govori i misliti i u ime Ujedinjenih naroda. Za takvu bahatost naš narod kaže: Što je tikva praznija, to je bezobraznija - rekao je Vulin. Potaknut prostačkom retorikom svoga ministra, Vučić je pokušao smiriti tenzije i Vulinu i javnosti poručio kako, da je nazočio tom događaju, Scotta ne bi "naglavačke“ izbacio iz vladine prostorije, nego bi američki veleposlanik dobio "pristojan, odmjeren odgovor koji bi značio zaštitu interesa države Srbije“.
- Što god da je ta takozvana vlada Kosova za vas, za nas je takozvana - rekao je Vučić i poručio veleposlaniku kako "nije do diplomata da ispravljaju novinare, nego da odgovaraju na njihova pitanja" te se zapitao "zašto uopće onda promotori Kosova kao suverene države pregovaraju sa Srbijom, zašto od Srbije traže utočište u UN-u ako je riječ o pravoj vladi i suverenoj državi" te zaključio kako Srbiji slijede "očito veliki problemi i izazovi, poput najave mogućnosti formiranja vojske Kosova".
Srpska premijerka Ana Brnabić emotivno je doživjela ovaj slučaj i drži kako je Vulin "adekvatno reagirao", a Scottova izjava je "skandalozna i neprimjerena" i "on zna ako netko nazove Kosovo državom, ti sastanci se prekidaju i taj netko napušta vladu". M.Flego
Vučić: Gdje piše da Kosovo može formirati svoju vojsku, na temelju kojeg dokumenta? Nigdje to ne piše, to je nasilje.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana