Svijet
JAMAL KHASHOGGI UBIJEN U ISTANBULU

Saudijci ubili novinara u konzulatu, SAD minimalizira političku štetu
Objavljeno 17. listopada, 2018.
Saudijski novinar Jamal Khashoggi je, prema svemu sudeći, ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Taj diplomatsko-kriminalistički skandal uzrok je zaoštravanja odnosa Turske i Saudijske Arabije, ali i problema na relaciji Washington - Rijad.
Američki državni tajnik Mike Pompeo sastao se u utorak sa saudijskim kraljem Salmanom kako bi razgovarali o nestanku Jamala Khashoggija dok je turska policija pretraživala rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu u sklopu proširenja istrage.
Khashoggi, kritičar saudijskih vlasti, posebice prijestolonasljednika Mohamada bin Salmana, prošle se godine iselio u SAD zbog straha od uhićenja nakon što je kritizirao neke odluke Bin Salmana i vojnu intervenciju Rijada u Jemenu. Nestao je nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu 2. listopada, a tamo je došao kako bi izvadio dokumente za vjenčanje. Turski dužnosnici vjeruju da je tamo ubijen i da je njegovo tijelo uklonjeno, što Saudijci odlučno odbacuju, iako je sada jasno da novinar nikada nije izišao iz konzulata. U utorak poslijepodne mediji su objavili kako su turski istražitelji pronašli dokaz da je novinar ubijen u konzulatu.
Tijekom noći turski su istražitelji prvi put ušli u saudijski konzulat u Istanbulu i pretraživali ga devet sati. CNN je u ponedjeljak izvijestio da se Saudijska Arabija sprema priznati da je Khashoggi ubijen tijekom ispitivanja koje je "pošlo po zlu", nakon što je dva tjedna nijekala bilo kakvu upletenost u njegov nestanak, a turske vlasti kažu da imaju audiosnimku koja pokazuje da je Khashoggi ubijen u konzulatu.
Predsjednik SAD-a Donald Trump prethodno je izjavio kako bi Sjedinjene Države "kaznile sebe" ako bi zaustavile prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, čak i ako se dokaže da je saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Neki kongresnici rekli su da bi Washington trebao blokirati prodaju oružja Rijadu ako se dokažu navodi o ubojstvu Khashoggija.
Međutim, Trump se tomu protivi.
U Saudijskoj Arabiji sloboda medija i prava žena su nepostojeći, javna su smaknuća uobičajena, ali ta je zemlja najvažniji američki saveznik na Bliskom istoku. SAD je i do sada tolerirao režim u Rijadu jer goleme iznose novca koji zarađuju prodajom nafte rado troše na američko naoružanje. Samo prošle godine sklopljeni su ugovori u vrijednosti od oko 110 milijardi dolara.
Ruski mediji, koji se inače naslađuju pričama u kojima se može blatiti američka vanjska politika, popratili su cijeli događaj bez upiranja prsta u bilo koga. Razlog tomu možda bi trebalo potražiti u činjenici da Saudijci kupuju oružje i od Rusa. Krajem 90-ih nabavili su ruski protuzrakoplovni sustav S300, a prošle godine u Moskvi se progovaralo o kupnji modernijeg sustava S400. Kako prenosi Russia Beyond, ta bi transakcija, vrijedna nekoliko milijardi dolara, trebala biti obavljena na način da se rakete plate - unaprijed. Stoga ne treba očekivati ni pretjerane reakcije iz Moskve zbog ubojstva novinara. Prema svemu sudeći, sve će ostati samo na deklarativnim osudama, istrazi koja neće biti transparentna i čekanju da svijet zaboravi ubojstvo u Turskoj, koja i sama ima zatvore pune novinara.V.Tešija
13

dana prošlo je od nestanka novinara, ali Saudijska Arabija još ne priznaje zločin
Možda ste propustili...

NJEMAČKO MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA USPOSTAVILO JE LINIJU ZA POMOĆ

U prometnoj nesreći na Madeiri poginulo čak 29 njemačkih turista

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana