Svijet
JAMAL KHASHOGGI UBIJEN U ISTANBULU

Saudijci ubili novinara u konzulatu, SAD minimalizira političku štetu
Objavljeno 17. listopada, 2018.
Saudijski novinar Jamal Khashoggi je, prema svemu sudeći, ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Taj diplomatsko-kriminalistički skandal uzrok je zaoštravanja odnosa Turske i Saudijske Arabije, ali i problema na relaciji Washington - Rijad.
Američki državni tajnik Mike Pompeo sastao se u utorak sa saudijskim kraljem Salmanom kako bi razgovarali o nestanku Jamala Khashoggija dok je turska policija pretraživala rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu u sklopu proširenja istrage.
Khashoggi, kritičar saudijskih vlasti, posebice prijestolonasljednika Mohamada bin Salmana, prošle se godine iselio u SAD zbog straha od uhićenja nakon što je kritizirao neke odluke Bin Salmana i vojnu intervenciju Rijada u Jemenu. Nestao je nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu 2. listopada, a tamo je došao kako bi izvadio dokumente za vjenčanje. Turski dužnosnici vjeruju da je tamo ubijen i da je njegovo tijelo uklonjeno, što Saudijci odlučno odbacuju, iako je sada jasno da novinar nikada nije izišao iz konzulata. U utorak poslijepodne mediji su objavili kako su turski istražitelji pronašli dokaz da je novinar ubijen u konzulatu.
Tijekom noći turski su istražitelji prvi put ušli u saudijski konzulat u Istanbulu i pretraživali ga devet sati. CNN je u ponedjeljak izvijestio da se Saudijska Arabija sprema priznati da je Khashoggi ubijen tijekom ispitivanja koje je "pošlo po zlu", nakon što je dva tjedna nijekala bilo kakvu upletenost u njegov nestanak, a turske vlasti kažu da imaju audiosnimku koja pokazuje da je Khashoggi ubijen u konzulatu.
Predsjednik SAD-a Donald Trump prethodno je izjavio kako bi Sjedinjene Države "kaznile sebe" ako bi zaustavile prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, čak i ako se dokaže da je saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Neki kongresnici rekli su da bi Washington trebao blokirati prodaju oružja Rijadu ako se dokažu navodi o ubojstvu Khashoggija.
Međutim, Trump se tomu protivi.
U Saudijskoj Arabiji sloboda medija i prava žena su nepostojeći, javna su smaknuća uobičajena, ali ta je zemlja najvažniji američki saveznik na Bliskom istoku. SAD je i do sada tolerirao režim u Rijadu jer goleme iznose novca koji zarađuju prodajom nafte rado troše na američko naoružanje. Samo prošle godine sklopljeni su ugovori u vrijednosti od oko 110 milijardi dolara.
Ruski mediji, koji se inače naslađuju pričama u kojima se može blatiti američka vanjska politika, popratili su cijeli događaj bez upiranja prsta u bilo koga. Razlog tomu možda bi trebalo potražiti u činjenici da Saudijci kupuju oružje i od Rusa. Krajem 90-ih nabavili su ruski protuzrakoplovni sustav S300, a prošle godine u Moskvi se progovaralo o kupnji modernijeg sustava S400. Kako prenosi Russia Beyond, ta bi transakcija, vrijedna nekoliko milijardi dolara, trebala biti obavljena na način da se rakete plate - unaprijed. Stoga ne treba očekivati ni pretjerane reakcije iz Moskve zbog ubojstva novinara. Prema svemu sudeći, sve će ostati samo na deklarativnim osudama, istrazi koja neće biti transparentna i čekanju da svijet zaboravi ubojstvo u Turskoj, koja i sama ima zatvore pune novinara.V.Tešija
13

dana prošlo je od nestanka novinara, ali Saudijska Arabija još ne priznaje zločin
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike