Novosti
SLAVONSKE PACIJENTICE NAJVIŠE SE ŽALE NA VINKOVCE I VUKOVAR

KBC Osijek: Dnevno do 10
kiretaža, sve uz anesteziju
Objavljeno 17. listopada, 2018.

Iako je akcija Udruge Roditelji u akciji - Roda - pod nazivom "Prekinimo šutnju" pokrenuta još krajem 2014. godine, svjedočanstva žena preko društvenih mreža pod hashtagom #prekinimosutnju i #ostavimotrag ponovo su "eksplodirala" nakon što je prije nekoliko dana zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić u Hrvatskom saboru izjavila kako su joj kiretažu u splitskom KBC-u radili bez anestezije.


Nakon te izjave Roda je primila 400 novih svjedočanstava, a najveći broj njih odnosi se upravo na postupke prema ženama u ginekološkim zahvatima u KBC-u Split, Petrovoj bolnici u Zagrebu i KB-u Sveti Duh te u KBC-u u Rijeci i manjim lokalnim bolnicama. Od slavonskih bolnica najviše je svjedočanstava pacijentica koje su na te postupke išle u bolnice u Vinkovcima i Vukovaru. Stoga nas je zanimalo kakav je postupak kod revizije materične šupljine, odnosno postupka poznatijeg kao kiretaža, u KBC-u Osijek.
Za naš list postupak u ovoj najvećoj bolnici u istočnoj Hrvatskoj objasnila je doc. dr. sc. Andrijana Muller, predstojnica Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek.
- Riječ je o kirurškom postupku koji se obavlja nakon spontanog pobačaja ili obilnih krvarenja. Kod standardnog postupka svaka naša pacijentica dobije vensku narkoanalgeziju. To znači da preko braunile dobije sedativ i analgetik te još lokalnu anesteziju, odnosno standardni blok, kao kada idete kod zubara. Nakon takve analgezije žena osjeća da joj se nešto radi, ali ne osjeća bol ili je ona minimalizirana. Osobno sam prošla sličan postupak i znam da ne gubite svaki osjećaj u tom dijelu tijela. Naravno, treba znati i da postoje individualne razlike kod osjeta na bol. U slučaju da nekome nije dostatna ova vrsta analgezije, mi dodamo lijek ili čak idemo u opću anasteziju. To su onda izvanstandardne procedure, koje su moguće kod izričitog zahtijevanja pacijentica. Inače, dnevno u prosjeku imamo pet, a ponekad čak i 10 kiretaža. Mislim da anestezija nikada nije problem, jer anestetici nisu skupi. No, istina je da nekada nemamo dovoljno anesteziologa za sva radilišta u kojima bi se pacijenticama možda moglo dodatno olakšati postupak anestezijom. Svakako se slažem da pacijentima trebamo pružiti što više možemo i poboljšati organizaciju rada i postupaka. Srećom, moram priznati da od kada sam na čelu Klinike nisam imala problema i pritužbe pacijentica uz tu vrstu postupaka - komentirala je doc. dr. sc. Muller.
Na prozivke pacijentica u utorak se oglasio i ravnatelj KBC-a Zagreb Milivoj Novak, koji tvrdi da se u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj bez anestezije radi vrlo malo ginekoloških zahvata, samo desetak posto onih koji pripadaju među hitne kod kojih nije moguće primijeniti anesteziju, a takvih je ove godine bilo 50-ak, dok su sve druge žene, navodno, dobile neki oblik anestezije. "Postoje situacije kada se zbog hitnosti ne može dati opća anestezija, je li u nekim slučajevima došlo do medicinskih pogrešaka ispitat će inspekcija Ministarstva zdravstva. KBC Zagreb primio je lani samo jednu takvu prijavu", rekao je Novak. Predstojnik Klinike za anesteziologiju KBC-a Zagreb Slobodan Mihaljević ističe kako se anestezija primjenjuje u Petrovoj kod 25-30 pacijentica dnevno, pa godišnje kroz anesteziološku ambulantu prođe njih od 5000 do 7000.
Jasminka Hlupić iz Ministarstva zdravstva najavila je da će zdravstvena inspekcija provesti nadzor u svim bolnicama koje imaju djelatnost ginekologije i opstetricije kako bi se točno utvrdile činjenice i koji su razlozi za propuste koji su se možda dogodili.
Nefreteta Z. Eberhard
Na prozivke pacijentica oglasio se i ravnatelj KBC-a Zagreb koji tvrdi da se bez anestezije radi 10 posto zahvata