Novosti
NAROD ODLUČUJE TUŽI VLADAJUĆE

Potpisi za referendumske inicijative prebrojeni, a rezultati u srijedu
Objavljeno 16. listopada, 2018.
Ministar uprave Lovro Kuščević najavio je u utorak kako će već u srijedu Vladi podnijeti izvješće o prebrojavanju potpisa za referendumske inicijative "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj". Rekao je kako je Apis prebrojio potpise za građanske referendumske inicijative, a provjerava ga povjerenstvo koje čine predstavnici MUP-a, Ministarstva uprave i Agencije za zaštitu osobnih podataka.
"Izvješće povjerenstva bit će predano meni, a ja vjerujem kako ću već sutra izvijestiti Vladu o konačnom broju valjanih potpisa", rekao je Kuščević u utorak. Na regionalnoj konferenciji Međimurske županije istaknuo je kako sa Zajednicom županija radi na prijedlogu novog zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi kako bi se uprava još više približila građanima. Očekuje da će Vlada krajem godine dobiti taj zakon i da će ga Sabor prihvatiti početkom sljedeće godine, nakon čega bi slijedila njegova primjena. "Decentralizacija je pravi put kojim Hrvatska treba ići i vjerujem kako će županije te nove povjerene poslove kvalitetno obavljati", rekao je Kuščević, dodavši da će se time poboljšati kvaliteta usluga.
U isto vrijeme Građanska inicijativa Narod odlučuje tužila je Hrvatski sabor, Vladu i Ministarstvo uprave pučkoj pravobraniteljici jer su, kako tvrde u inicijativi, svojim nezakonitim odlukama o brojenju potpisa i nedopuštanjem promatrača doveli u pitanje ustavno pravo više od 405.000 hrvatskih građana koji su svojim potpisom zatražili raspisivanje referenduma.
Tvrtko Krpina, koordinator te inicijative, ističe kako je Građanska inicijativa Narod odlučuje prikupila 30.000 potpisa građana više od potrebnog broja. "Premijer Plenković i ministar Kuščević odbijaju te potpise i tvrde da ti hrvatski građani zapravo nisu dali potpise, da ne žele referendum. Tvrde da više od 30.000 potpisa ne postoji, da se hrvatski građani ne znaju potpisati ili prepisati OIB iz osobnog dokumenta", upozorio je Krpina, dodavši kako žele istaknuti da ni oni, a ni hrvatska javnost ne znaju što se protekla dva mjeseca događalo s potpisima. "Kako možemo znati da se ti potpisi nisu krivotvorili, križali, upisivale nove brojke ili na bilo koji način kompromitirali potpisi? Da vjerujemo Kuščeviću, koji je nekoliko puta lagao o inicijativi? Ne možemo mu vjerovati!” ustvrdio je Krpina.
Prema njegovim riječima, Apis i povjerenstvo koje odlučuje koji su potpisi valjani "nisu neutralne i nepristrane institucije, jer su njihovi čelnici ili članovi imenovani od strane Plenkovića ili Kuščevića". Krpina je istaknuo i kako je Saša Bilić, predsjednik Uprave Apisa, ušao u HDZ 2016., a na funkciju ga je imenovala Plenkovićeva vlada 2017., dok je Kuščević imenovao svih sedam članova Povjerenstva, od kojih mu četiri duguju svoju poziciju u Ministarstvu uprave, gdje im je i šef. I.Bošnjak
Inicijativa Narod odlučuje tužila je Hrvatski sabor, Vladu i Ministarstvo uprave pučkoj pravobraniteljici
Možda ste propustili...