Novosti
SUSRET FRANCUSKOG PREDSJEDNIKA I HRVATSKOG PREMIJERA

Macron: Imamo odlične odnose, a na suprotnim stranama samo smo u sportu
Objavljeno 16. listopada, 2018.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u utorak u Parizu da će sljedeće godine posjetiti Hrvatsku, naglasivši da Zagreb i Pariz imaju odlične odnose.


"Europa se ne gradi samo u Bruxellesu nego i u svim prijestolnicama zemalja članica EU-a i stoga ću se odazvati vašem pozivu da sljedeće godine posjetim Hrvatsku. Službenog posjeta nije bilo već 18 godina, što smatram određenom aberacijom", rekao je Macron novinarima prije razgovora s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.
Macron je istaknuo kako cijeni činjenicu što Plenković govori francuski i voli Francusku, kao i njegovu privrženost toj zemlji, koju je pokazao dok je u Parizu bio u diplomatskoj službi. Istaknuo je da Hrvatska i Francuska imaju prijateljske odnose i da se tek ponekad nađu na suprotnim stranama - u sportu. "Prije nekoliko tjedana bio je to nogomet. Zadovoljan sam rezultatom, ali priznajem vrijednost i nogometne vještine hrvatske ekipe. Za nekoliko dana ponovno ćemo se sresti u tenisu, u Davis Cupu, što pokazuje da smo mi dvije sportske nacije", rekao je Macron.
Plenković je nakon susreta izrazio veliko zadovoljstvo rezultatima sastanka s Macronom. "Temeljito smo prošli bilateralne odnose, izrazili zadovoljstvo trgovinskom razmjenom, političkim dijalogom, provedbom strateškog partnerstva, usklađivanjem stavova o međunarodnim pitanjima i onih koji se tiču jugoistoka Europe", izjavio je Plenković. Rekao je da je iskoristio prigodu kako bi francuskom predsjedniku objasnio što se dogodilo na općim izborima u BiH. "Nas najviše zabrinjava tema koja se odnosi na izbor hrvatskog člana Predsjedništva. Izabran je Hrvat glasovima Bošnjaka i smatramo da je to izigravanje temeljnih načela, slova i duha Daytonskog sporazuma. Mislim da bi za BiH bilo dobro da se poštuje ono što je stvarno bilo dogovoreno i da je za budućnost ključno pronaći rješenje za izborni zakon koji bi omogućio legitimni izbor članova Predsjedništva", rekao je Plenković. Na pitanje na kakav je prijam kod Macrona naišla njegova argumentacija o BiH i hoće li Francuska pomoći u rješavanju tog problema, Plenković je rekao da Macron to shvaća kao ozbiljan problem. "Razumio je da je to ozbiljan problem i da je percepcija koja postoji u Hrvatskoj možda jedinstvena, ali kada se detaljno argumentira, onda sugovornici shvaćaju da je to ozbiljan problem kojim se treba pozabaviti, ne samo Hrvatska ili BiH nego i šira međunarodna zajednica", rekao je Plenković.
Kazao je da je s Macronom razgovarao o svim temama koje su na dnevnom redu summita EU-a u srijedu i četvrtak u Bruxellesu, o Brexitu, eurozoni, migracijama i pitanju sigurnosti. Razgovaralo se i o hrvatskim pripremama za Schengen, za što bi Hrvatska trebala biti spremna do sredine 2020., kada predsjeda Vijećem EU-a. H
NOVE PRILIKE ZA FRANCUSKA ULAGANJA
Andrej Plenković predstavio je u Parizu predstavnicima francuskih poslodavaca mogućnosti za gospodarsku suradnju dviju zemalja. Plenković je sudjelovao na sastanku hrvatskih i francuskih gospodarstvenika u MEDEF-u, najvećoj udruzi poslodavaca u Francuskoj, s više od 750.000 članica, od kojih više od 90 posto otpada na male i srednje tvrtke. Plenković im je predstavio Hrvatsku u kratkim crtama te govorio o naporima koje Vlada poduzima za lakše poslovanje poduzetnika. "Ulažemo maksimalne napore u strukturne reforme i konsolidaciju javnih financija", rekao je Plenković. Istaknuo je poreznu reformu i smanjenje nameta za poduzeća, pojednostavljenje administrativnih postupaka, promjene u javnoj nabavi, prema kojima prednost imaju najbolje, a ne više najjeftinije ponude. Istaknuo je da su ti napori rezultirali poboljšanjem kreditnog rejtinga zemlje, koja je sada samo jedan stupanj ispod investicijskog, a do kraja godine cilj je dosegnuti investicijski rejting. Spomenuo je i spašavanje Agrokora. "Uvjeren sam da će u predstojećem razdoblju biti puno prilika za investicije francuskih poduzeća, koja su dobrodošla u Hrvatskoj", rekao je Plenković.
Možda ste propustili...