Novosti
PRESS KLUB EUROPA

Erasmus programi će mladim Slavoncima uskoro biti dostupniji
Objavljeno 17. listopada, 2018.
Jesu li mladi u Hrvatskoj, kada su u pitanju programi koje za njih nudi Europska unija, nedovoljno informirani ili su im oni ipak preskupi? Zašto Irska ne želi Hrvatskoj vratiti liječnike? Kako na račun ministra rada ručati u Zagrebu?... neke su od tema o kojima se razgovaralo i raspravljalo na trećem Press klubu Europa, koji je u utorak održan u Slavonskom Brodu. Zamišljen kao otvoreni dijalog, Press klub za fokus ima životnu svakodnevicu građana Europske unije i njime se omogućava bolje razumijevanje europskog projekta i učvršćuju temelji za izgradnju zajedničke budućnosti. Nakon što je održana u Zagrebu i Splitu, ta panel-rasprava stigla je i u Slavoniju. U ime organizatora, Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i Europe Direct informacijskog centra Slavonski Brod, nazočne je pozdravio Branko Baričević, voditelj Predstavništva EK u Zagrebu.
Govornici na panelu bili su Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava, Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu, te predstavnici medijskih kuća - Marin Ćurić, urednik na STV-u - Televiziji Slavonije i Baranje, Dijana Safić, novinarka Radija Slavonija, te Davor Vrandečić, urednik Studentskog radija UNIOS. Panel je moderirao Bojan Divjak, glavni urednik Glasa Slavonije.
Uvodna tema - ona o angažmanu mladih u EU projektima, prije svega Erasmusu, odmah je potaknula raspravu. Ministar Pavić zatražio je od mladih da u tom pitanju budu još proaktivniji, jer, pokazalo se to i na primjeru publike okupljene u brodskoj knjižnici, u kojoj je održan panel, za Erasmus program svi su čuli, ali vrlo malo ih ga je iskoristilo. No, s druge strane, odgovoreno je iz publike, dobrom dijelu zainteresiranih Slavonaca Erasmus je nedostupan jer sami ne mogu pokriti organizacijske troškove koje zahtijeva uključivanje u njega. To će se, najavljuje Baričević promijeniti, osigurana su dodatna sredstva, kojima će se ubuduće pokrivati i troškovi odlazaka na Erasmus destinacije.
Kada su u pitanju migracije, zastupnica Borzan konstatirala je kako EU ima problema u donošenju hitnih mjera. Vrandečić, sa Studentskog radija, kaže kako su oni kroz eter nastojali donositi pozitivne priče o integraciji migranata. Diskutiralo se i o hrani. Billjana Borzan podsjetila je kako je problem što zakonodavstvo propisuje da je "donator odgovoran za donirano", što ih naravno odbija od donacija, Ćurić i Safić slažu se kako je kupcima potrebna bolja informiranost o terminu "upotrebljivo do" i "najbolje upotrijebiti do". No statistike pokazuju kako su u Hrvatskoj kućanstva veći bacači hrane od, prema uvriježenom mišljenju, hotela i restorana. Naposljetku, na Pavićev poziv publici da "iz glave" (bez "guglanja", nap. a.) nabroje svih 11 hrvatskih EU zastupnika, a zauzvrat on časti ručkom u Zagrebu, odvažila se jedna srednjoškolka. Nije ih nabrojila sve, stala je nakon osmog imena, ali ipak dovoljno da zasluži nagradu... D.Kuštro
MIGRACIJE RADNIKA
Raspravljalo se i o migracijama radne snage. Ministar Pavić rekao je kako je za nedavna susreta sa svojom irskom kolegicom zatražio da nam vrati naše liječnike, na što mu je ona odgovorila da ne može jer su njihovi u Švicarskoj, Njemačkoj...

"Radimo stoga da maksimalno angažiramo domaću radnu snagu. Uvest ćemo sustav upskilla, odnosno poboljšanja vještina postojeće radne snage", kazuje Pavić, pa to potkrepljuje primjerom iz Francuske, gdje zaposlenici svake godine dobiju vaučer u iznosu od 500 eura. Mogu ih akumulirati deset godina i onda iskoristiti, prema vlastitom odabiru, za potrebe daljnje izobrazbe.
Možda ste propustili...

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora