Osijek
I DALJE NAJTEŽE DO POSLA STARIJI OD 50

Nezaposlenost smanjena za 24 %
Objavljeno 17. listopada, 2018.
Krajem rujna 2018. godine u Regionalnom uredu HZZ-a Osijek evidentirano je 16.530 nezaposlenih osoba, odnosno 24,4 % manje nego u istome mjesecu prošle godine. Nezaposlenost se u prvih devet mjeseci 2018. godine smanjivala prosječno mjesečno za 3,4 % ili za 694 osobe. Ukupna stopa nezaposlenosti na području županije prošlog je mjeseca iznosila oko 15,9 posto, dok je istovremeno stopa nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj 7,8 posto. Kada se gleda omjer nezaposlenosti prema spolu, na osječkom području od ukupnog broja nezaposlenih 60 posto čine muškarci. Gledano prema dobi najveći udjel u registriranoj nezaposlenosti imaju osobe starije od 50 godina, koji čine čak 34 posto nezaposlenih evidentiranih na osječkom Zavodu za zapošljavanje. Odmah poslije starijih od 50, tu su mlađi od 24 koji čine 17,2 posto nezaposlenih u Osijeku. U evidentiranoj nezaposlenosti prevladavaju osobe sa završenom srednjom školom u trajanju od četiri i više godina te gimnazijom, odnosno takvi čine 29,6 % od ukupno nezaposlenih. Tijekom rujna 2018. godine poslodavci su prijavili 1120 slobodnih radnih mjesta, što je 199 radnih mjesta manje nego prošloga mjeseca i 70 radnih mjesta manje nego u rujnu 2017. godine.
Najveći broj slobodnih radnih mjesta prijavili su poslodavci iz prerađivačke industrije, potom obrazovanja i zdravstvene zaštite i socijalne skrbi. Gledano prema zanimanjima najviše su traženi znanstvenici, inženjeri i stručnjaci. Inače, ova statistika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuje i da je u prvih devet mjeseci na 100 nezposlenih mjesečno posao pronašlo 37 osoba. N.Z.Eberhard
NAJVIŠE PREKVALIFIKACIJA ZA CNC OPERATERE
HZZ i dalje za dugotrajno nezaposlene osobe osigurava besplatno profesionalno usmjeravanje i obrazovanje. Najveći broj takvih osoba prekvalificirao se za CNC operatera, potom vozača viličara i vozača C kategorije, ali i pomoćnog konobara, polagača pločica, armirača te rukovatelja bagera. Inače, nezaposlenost je smanjena i u Belom Manastiru, Donjem Miholjcu, Đakovu i Našicama, osim u Valpovu, gdje je nezaposlenost porasla. Najizraženije smanjenje nezaposlenosti osjeti se u Donjem Miholjcu za čak 35 posto u odnosu na godinu ranije te u Belom Manastiru.
Najčitanije iz rubrike