Osijek
ŠKOLSKI VOLONTERI NASTAVLJAJU PROVODITI USPJEŠNE AKCIJE

U osječkoj regiji 350 učenika sudjelovalo u 22 volonterske akcije
Objavljeno 16. listopada, 2018.

Projekt pod nazivom "Školski volonteri – osnaživanje i mentorstvo škola za koordiniranje volonterskih programa", koji se financira sredstvima Europske unije kroz program Europskog socijalnog fonda, od studenoga 2017. do lipnja 2018. diljem Hrvatske privukao je mnoštvo volontera. Naime, tijekom tih osam mjeseci održala se ukupno 61 akcija u kojoj je sudjelovala 21 osnovna i srednja škola s više od 1100 učenika u suradnji sa 120 članova lokalnih zajednica. Provedba projekta orijentirana je oko zagrebačke, splitske i osječke regije, sudjelovale su i tri slavonske županije – Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska, u kojima su provedene 22 akcije s više od 350 učenika.


Budući da je Volonterski centar Osijek jedan od glavnih partnera ovog hvalevrijednog projekta, detalje o njegovoj provedbi otkrila nam je Mirta Kovačević, koordinatorica lokalnih aktivnosti na području osječke regije.
- Cilj nam je implementirati koncept školskog volontiranja, koji s jedne strane podrazumijeva promoviranje i kvalitetno organiziranje volonterskih aktivnosti za učenike u lokalnim zajednicama, dok se usporedno s time želi potaknuti mlade nezaposlene stručne osobe za rad s djecom i mladima, da se povežu sa školama i pomognu u provedbi – kaže Mirta Kovačević ističući kako taj projekt na razini cijele Republike Hrvatske i kroz Zakon o volonterstvu prepoznaje važnost volontiranja mladih, što se naposljetku smatra, naročito među maloljetnim učenicima, i kao odgoj za aktivnu građansku ulogu u odrasloj dobi. Konkretno, koordinatorica Kovačević ukazuje na to kako u Osijeku taj projekt provode Osnovna škola Franje Krežme, Medicinska škola te Ekonomska i upravna srednja škola, čiji volonteri daju vršnjačku podršku kolegama u učenju i pri rješavanju osobnih problema, ali ponajviše sudjeluju u humanitarnim akcijama za obitelji slabijeg imovinskog statusa, za osobe s invaliditetom te napuštene životinje. Učenici Osnovne škole Franje Krežme tako su prikupljali brašno za udrugu Rijeka ljubavi te izrađivali srca od tkanine koja su prodavali na božićnom sajmu, mladi "ekonomisti" pridonijeli su radu Skloništa za žrtve obiteljskog nasilja u Osijeku, Azila za pse u Nemetinu i Udruge Mogu za terapijsko jahanje, a mladi "medicinari" prikupljali su donacije za obitelji slabijeg imovinskog stanja te ispunjavali želje drugim učenicima, ali i sugrađanima.
Naposljetku, s početkom nove školske godine ove osječke škole nastavljaju provoditi volonterske programe, kojima je glavni epitet biti održivima – kako bi se i nakon projekta "Školskih volontera" nastavile brojne akcije za dobrobit cijelog društva. . M.Mandić
Marko Mandić
Mirta Kovačević

koordinatorica lokalnih aktivnosti

Ovaj projekt na razini cijele Hrvatske i kroz Zakon o volonterstvu prepoznaje važnost volontiranja mladih, što se smatra i kao odgoj za aktivnu građansku ulogu u odrasloj dobi
VOLONTERSTVO
Definicija volonterstva koju je prihvatila Republika Hrvatska kaže: "Volontiranjem se smatra dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za zajedničku dobrobit, a obavljaju ih osobe na način predviđen ovim Zakonom, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje."
Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike