Crna kronika
NESREĆA U SLAVONSKOM BRODU

Pilot jedrilice "aterirao" na krošnju
Objavljeno 17. listopada, 2018.
Jedrilica se nalazila na pet metara visine, a pilota su neozlijeđenog izvukli vatrogasci
SLAVONSKI BROD - Neobična nesreća zbila se u ponedjeljak oko 16.25 kada je pilot sletio jedrilicom na stablo na području vodocrpilišta na Jelasu u Slavonskom Brodu.
Policija je nakon dojave poslala patrolu da provjeri na terenu što se točno dogodilo, gdje su na stablu, na više od pet metara visine, vidjeli jedrilicu u kojoj je bio, srećom neozlijeđen, muškarac. Uz pomoć djelatnika Javne vatrogasne postrojbe Slavonski Brod, muškarac je izvučen na sigurno.
- U 16.19 dobili smo dojavu da se letjelica nalazi na drvetu u krugu vodocrpilišta Jelas. Izišli smo na intervenciju s pet vatrogasaca i dva vozila, navalnim i vozilom s autoljestvama. Dolaskom na mjesto događaja prvo smo užadima učvrstili letjelicu, a potom smo s pomoću autoljestava spustili osobu koja se nalazila u jedrilici na visini između pet i osam metara - doznajemo od Ivana Vulete, zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Slavonski Brod. U utorak je na mjestu neobične nesreće očevid obavila policija uz nazočnost istražitelja za zrakoplovne nesreće iz Zagreba. Nakon očevida bit će poznate okolnosti koje su dovele do nesvakidašnjeg "parkiranja" jedrilice na stablo.
Na mjesto događaja pozvana je i ekipa Hitne liječničke pomoći, koja, srećom, nije imala posla. Početkom srpnja Vlada RH prihvatila je Godišnje izvješće o radu Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu za 2017. godinu. U izvješću je navedeno da su tijekom prošle godine pokrenute 23 istrage zrakoplovnih nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova, od čega 14 istraga nesreća i osam istraga ozbiljnih nezgoda.
- Zatvorena je ukupno 21 istraga zrakoplovnih nesreća i ozbiljnih nezgoda te su izdane tri sigurnosne preporuke. U Nacionalnu bazu podataka o nesrećama i ozbiljnim nezgodama zrakoplova uneseno je 995 predmeta, od čega se 973 odnosi na događaje povezane sa sigurnošću u zračnom prometu, 14 na nesreće i osam na ozbiljne nezgode zrakoplova - doznajemo iz izvješća.
Iz Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu (AIN) na svojim službenim internetskim stranicama navode da oni ne utvrđuju ničiju krivnju. "Naš zadatak je provođenje istraga radi utvrđivanje uzroka nesreća te davanje sigurnosnih preporuka radi njihova sprječavanja u budućnosti, a ne utvrđivanje krivnje ili odgovornosti pojedinca u svrhu njegova kaznenog progona", navode iz te agencije.
Sandra Lacić
očevid
UTVRĐUJE SE UZROK NESREĆE
DVA NESRETNA DOGAĐAJA U OSIJEKU
U listopadu i kolovozu na osječkom području dogodile su se dvije nesreće s letjelicama. U listopadu je 35-godišnji paraglajder teško ozlijeđen kada je, nakon uzlijetanja s padobranom za jedrenje i odvezivanja krila od vitla vučnog vozila, zbog udara bočnog vjetra, pao na prostoru Športske zračne luke Čepin-Osijek. U kolovozu iste godine, na istom aerodromu, pri padu motornog zmaja ozlijeđene su dvije osobe. Pilot je bio ozlijeđen lakše, a putnica teže - slomila je gležanj. Pilot je imao peh da baš u trenutku slijetanja naiđe na jaku zračnu struju. Zbog težine osoba u letjelici i samog zmaja, pilot nije odmah uspio podići letjelicu pa je zmaj zajedno s dvoje ljudi pao na tlo. Bila je to prva nesreća zmaja u 30 godina.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike