Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

U strahu od nove krize rasprodavali dionice
Objavljeno 16. listopada, 2018.
Okruženje straha prošli je tjedan povećalo obujam trgovanja na Zagrebačkoj burzi uz ostvarenih 13,9 milijuna kuna prometa

Prošlog tjedna na domaćem tržištu kapitala događale su se neočekivane promjene u raspoloženju ulagača i trgovanju. Pad cijena dionica koji se dogodio na američkim burzama u srijedu poslije podne svoj vrhunac na Zagrebačkoj burzi dostigao je u četvrtak kada su paničari i katastrofičari počeli govoriti o ”kraju burze”.
Koliko mogu biti nepredvidljiva zbivanja na tržištu kapitala najbolje se vidjelo u petak kada je došlo do iznenadnog preokreta na Zagrebačkoj burzi. Indeks Crobex je nakon preokreta u petak porastao za 1,0 posto i uspio tjedan završiti čak u pozitivi. Ukupni redovni tjedni promet u četiri trgovinska dana iznosio je 38,0 milijuna kuna, a ostvaren je u cijelosti trgovanjem dionicama. Zahvaljujući poduzetim akcijama fond menadžera, prosječni promet dionicama iznosio je 9,5 milijuna kuna po trgovinskom danu. To je dvostruko veći prosječni promet nego tjedan ranije. Zagrebačka burza nije radila u ponedjeljak zbog praznika Dana neovisnosti. Dok su se ulagači na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak odmarali, na američkim i europskim burzama počeli su se skupljati "crni oblaci". To nije smetalo domaćim ulagačima koji su u utorak podigli cijene dionica uz ostvarenih 10,5 milijuna kuna prometa. U srijedu se dio straha sa svjetskih prenio na europska tržišta kapitala, pa i na Zagrebačku burzu, što je dovelo do pada cijena dionica. Indeks Crobex u srijedu je smanjen na 1770 bodova. Ključna zbivanja odigrala su se u srijedu poslije podne kada je u medijima objavljena procjena kako središnja američka banka želi odmah povećati referentnu kamatnu stopu, što je izazvalo oštar pad dionica na Wall Streetu. Očekivano povećanje kamatnih stopa srušilo je cijene američkih državnih obveznica, a uznemireni investitori odjednom su počeli pojačano prodavati tehnološke i druge vrijednosnice.
Na taj način okrenuli su se strategiji uravnoteženja portfelja smanjujući izloženost u dionicama. Ovakva strategija velikih igrača izazvala je privremenu paniku na tržištu i snažan pad američkih indeksa u srijedu poslije podne. Strah s Wall Streeta preko noći se prelio na europske i azijske burze, čime se potvrdila poznata izreka "kad FED kihne, ostali svijet dobije upalu pluća". Početak rada Zagrebačke burze u četvrtak ujutro jedva su dočekali domaći paničari počevši iznenadnu rasprodaju dionica te najavljujući "kraj svijeta" i novu svjetsku financijsku krizu. Indeks Crobex u četvrtak ujutro pao je za 1,3 posto na 1747 bodova jer paničari, potpomognuti dijelom medija, nikako nisu mogli obuzdati svoj strah. Tijekom dana indeks Crobex uspio se stabilizirati. Na tržište su počele stizati umirujuće vijesti i na kraju dana indesk Crobex dohvatio je 1754 boda (dnevni pad za 0,9 posto). Okruženje straha povećalo je obujam trgovanja na Zagrebačkoj burzi uz ostvarenih 13,9 milijuna kuna prometa, od čega u redovnom prometu 11,1 i blok transakciji dionicama HT 2,8 milijuna kuna. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1772 boda. Zahvaljujući naglom preokretu raspoloženja domaćih ulagača, indeks Crobex je, suprotno najavama pesimista, tjedan završio u pozitivnom području ostvarivši rast za 0,3 posto.
Dionicama Valamar Riviera Poreč snažno se trgovalo krajem tjedna. U četvrtak se u redovnom prometu dionicama Valamar Riviera Poreč ostvarilo 2,5 i u petak 1,8 milijuna kuna. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč dohvatila je u petak 37,50 kn. To je za 1,20 kn ili 3,30 posto više nego na početku tjedna. Dionicama HT pojačano se trgovalo u četvrtak kada je u blok prometu ostvareno 2,8 milijuna kuna, pri čemu je 18.566 vrijednosnica promijenilo vlasnika po prosječnoj cijeni 150,50 kn. Cijena dionice HT dohvatila je 151,00 kn. To je za 1,00 kn ili 0,7 posto više nego na početku tjedna. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 3,7 milijuna kuna prometa uz tjedno smanjenje cijene za 0,2 posto na 427,00 kn. Redovnim dionicama Adris grupe ostvarilo se 0,4 milijuna kuna tjednog prometa uz smanjenje cijene na 486,00 kn (tjedni pad za 0,4 posto). Dionicama Kraš snažno se trgovalo u petak kada je kroz blok transakciju protrgovano 3,5 milijuna kuna pri čemu je vlasnika promijenilo 9.328 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 380,00 kn što je za 2,00 kn ili 0,5 posto manje nego na početku tjedna. Pozornost je privukla dionica Podravke kojom se u utorak kroz blok promet protrgovalo 2,0 milijuna kuna. Vlasnika je promijenilo 5800 dionica Podravke prema prosječnoj cijeni 346,00 kn. Stjecatelj navedenog paketa dionica Podravke je PBZ/CO OMF kategorije "B". Cijena dionice Podravke smanjena je na 344,00 kn (tjedni pad za 0,6 posto). Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena obveznica povećala se u petak na 111,48 boda (tjedni rast za 0,06 posto). Autor je vlasnik dionica HT spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko Dabić

Ulagači, pratite vijesti s tržišta kapitala i budite oprezni tražeći priliku za zaradu
Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

Najčitanije iz rubrike