Ekonomija
SVJETSKI DAN HRANE

Svaki deveti stanovnik na Zemlji je gladan, dok se istovremeno čak jedna trećina proizvedene hrane baca
Objavljeno 17. listopada, 2018.
Da bi sustav doniranja hrane bio uspješan, nužno je djelovanje svih dionika u lancu i podizanje svijesti cjelokupne javnosti

Svaki deveti stanovnik Zemlje gladuje, a istovremeno se jedna trećina proizvedene hrane baca. Da takvo neodrživo i nehumano stanje hitno treba mijenjati, istaknula je u svojim izlaganjima većina predavača i uvodničara na stručnom skupu pod nazivom Sustav doniranja u Hrvatskoj: trenutačno stanje, izazovi i perspektiva, održanom jučer na Građevinskom fakultetu u Osijeku.Riječ je o već tradicionalnom nacionalnom obilježavanju Svjetskog dana hrane 16. listopada, koji je i ove godine u Osijeku organizirala Hrvatska agencija za hranu (HAH), uz potporu Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO), pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravstva RH.
- Kako se ove godine Svjetski dan hrane obilježava pod geslom: "Naša djelovanja su naša budućnost", kao ovogodišnju temu izabrali smo doniranje hrane, koju prepoznajemo kao jedno od iznimno važnih pitanja u našoj zemlji. Stoga se ovaj skup održava pod geslom: "Spasimo hranu!". Govorimo o doniranju hrane, jer time spašavamo ljude u potrebi, ali istovremeno to je globalni problem. Stoga je veoma važno djelovanje od polja do stola, osjetljivost političkih struktura, ali i osvještavanje građana o tome kako pravilno čuvati hranu, što činiti s ostacima hrane i slično - rekla je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu.
Skup je okupio velik broj zainteresiranih, od predstavnika nadležnih tijela i javnih ustanova, industrije, organizacija potrošača do znanstvene zajednice te svih dionika u sustavu doniranja hrane iz Hrvatske, ali i regije.
A da je interes za ovaj skup bilo golem, potvrđuje i činjenica da nije bilo dovoljno mjesta za registraciju svih zainteresiranih. "Okupili smo više od 200 sudionika iz 96 institucija. To je dokaz da je tema hrane i donacije hrane iznimno aktualna", istaknula je Sokolić.
Myriam Annette, predstavnica FAO Regionalnog ureda za Europu i Središnju Aziju, rekla je kako je cilj Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda svijet bez gladi, odnosno da ni jedan čovjek na Zemlji ne bude gladan. "Za sada ima dovoljno hrane za sve, ali ima i mnogo gladnih. No, uskoro, s obzirom na porast svjetske poulacije na Zemlji, hrane neće biti dovoljno. Zato je nužno zajedničko djelovanje svih dionika u lancu i podizanje svijesti cjelokupne svjetske javnosti".
Da ni u Hrvatskoj situacija nije bolja istaknuli su osječki gradonačelnik Ivan Vrkić i osječko-baranjski župan Ivan Anušić. "Tisuću tona hrane dnevno bacamo, a 20 posto ljudi živi u siromaštvu", rekao je Vrkić, a Anušić dodao: "Prvi korak je ne bacati hranu i dati je onima kojima je potrebna. Uz to, moramo odgovoriti i na pitanje kako proizvoditi optimalnu količinu kvalitetne hrane, a to znači okrenuti se ekološkoj proizvodnji".
Vesna Latinović

Rijetki su trgovački lanci koji doniraju hranu - glavni donatori su građani
Govornici su istaknuli da, što se tiče doniranje hrane u Hrvatskoj, sustav i pravni okvir postoje, no nužno je naći kvalitetna rješenja. A da do njih nije jednostavno doći, povrdio je Igor Jakobfi, predsjednik udruge Prijatelji svetog Martina, jedine u Baranji koja je otvorila socijalnu trgovinu za potrebite. "Rijetki su trgovački lanci koji doniraju hranu, sve se svodi na akcije u kojima su nam glavni donatori građani. Problem je u prevelikoj birokraciji i administrativnim kočnicama", pojasnio je Jakobfi. S njim se složila Štefica Čučak, koja sa svojom udrugom Rijeka ljubavi brine za 750 obitelji, čak 3000 siromašnih.
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike