Mozaik
TS VRANAC I ADRIJANA BAKOVIĆ U SJEVERNOJ AMERICI

Najveći užitak je kad publika koja ne zna hrvatski, pjeva s nama
Objavljeno 17. listopada, 2018.
U organizaciji Hrvatske bratske zajednice u Americi su na turneji po Kanadi i SAD-u imali 12 koncerata

U organizaciji Hrvatske bratske zajednice u Americi (Croatian Fraternal Union of America), Tamburaški sastav Vranac i Osječanka Adrijana Baković boravili su na turneji po Kanadi i SAD-u u trajanju od 20 dana. Koncerti su se održavali u hrvatskim domovima, klubovima i na otvorenim pozornicama, a u tih 20 dana održali su ukupno 12 koncerata.


- Prva tri dana nastupali smo u Ontariu, Kanada, gdje smo imali odlične, energične i zapažene nastupe. Mnogo Hrvata živi u Ontariu tako da su hrvatski jezik i tradicionalne slavonske pjesme dobro znane. Prekrasno je bilo vidjeti naše ljude koji žive tamo godinama kako drže do naše tradicije i njeguju je godinama te prenose na svoje naraštaje. Ostalo vrijeme proveli smo u SAD-u te nastupali redom u Warrenu, MI., Jolietu, IL., Cantonu, IL., West Mifflinu, PA., Youngstownu, OH., Johnstownu, PA., Steeltonu, PA., Clevelandu, OH., i Cokeburgu, PA. - otkriva Adrijana Baković.
Turneju tijekom koje su prešli oko 8000 kilometara, mijenjali dosta hotela, ali i velik dio vremena provodili u autobusu, naša sve poznatija mlada zvijezda Adrijana kaže da bi sutra opet ponovila, jer je za nju to bio istinski genijalan doživljaj s odličnim ljudima.
- Imala sam sreću što sam išla s dečkima iz TS-a Vranac koji su prije svega odlični ljudi, glazbenici i prijatelji. Super smo funkcionirali skupa, zabavili smo se i uveselili ljude koji su željni naše pjesme. Raspjevali smo i rasplesali brojne, a samim time smo se i mi zabavili - otkriva Adrijana koja je zajedno s dečkima iz Vranca u vremenu između koncerata ipak uspjela posjetiti i slapove Niagare, Chicago i Washington D.C., koji su ih posebno impresionirali.
- Ono na što se lako navikne je američka hrana koje ima posvuda i koja je vrlo ukusna. Fastfoodovi su dostupni na sve strane i u Americi je doista teško ostati gladan, no mi smo se ipak najviše radovali hrvatskim tradicionalnim večerama s domaćim proizvodima koje su posebno kuhali za nas na dan koncerta i gdje su nam iskazivali najtopliju moguću dobrodošlicu - sa zahvalnošću se prisjeća ova simpatična umjetnica goolemih glasovnih mogućnosti koju je posebice zadivio Hrvatski kulturni muzej koji nosi ime “Bernard M. Luketich”, odnosno ime čovjeka koji je imao veliki utjecaj i doprinos u Hrvatskoj bratskoj zajednici na očuvanju hrvatske kulturne baštine. Sve ovo ne bi bilo moguće bez članova i organizatora turneje, od kojih izvođači posebno izdvajaju Bernadette Luketich-Sikaras, Marlene Luketich-Kochis, Mirjanu Bertović, Franju Bertovića, Edvarda Pazu, Dereka Luketich Hohna i Damira Bačića koji su bili nesebična podrška tijekom cijele turneje i čijem se novom druženju raduju i u budućnosti.
Nakon povratka iz Amerike Adrijana se već vratila u studio te završila svoj četvrti singl koji je upravo u realizaciji spota. Dolazi i božićno vrijeme koje iziskuje glazbene angažmane i tome se nova nada hrvatske estrade Adrijana posebno veseli.
Vranac, koji je u proteklom razdoblju osvojio SAD i Kanadu, ne nosi bez razloga titulu jednog od najpopularnijih bendova u Hrvatskoj. Osim ljubavi prema sviranju, veže ih i dugogodišnje prijateljstvo. Dečki su svoje prve glazbene korake počeli u raznim KUD-ovima, da bi na jednoj prijateljskoj kavi odlučili ozbiljnije se posvetiti glazbi. Osim mnogobrojnih koncerata, sviraju i proslave vjenčanja, diljem Hrvatske i inozemstva te su toliko traženi da su zauzeti gotovo sve vikende u iduće dvije godine.
- Ono što ovaj bend razlikuje od drugih jest činjenica da su na pozornici kao jedan, toliko se dobro poznaju da pogledima gotovo i razgovaraju; dok frontmen benda Franjo Sarić svojim glasom ne ostavlja nikoga ravnodušnim - otkriva Alen Antunović, član TS-a Vranac kojega je novi kontinent također potpuno očarao, kao i poznatog kantautora Damira Bačića koji je bio s njima na turneji.
- Srdačnost i gostoprimstvo ono je što ćemo zasigurno zauvijek pamtiti, jer gotovo je nevjerojatna činjenica da, iako mnogi od njih ne pričaju hrvatski jezik, pjevaju i znaju sve pjesme. Tako da se na svirkama moglo čuti tradicionalnih pjesama, rock ‘n‘ rolla, popa… - kažu „vranci“ Franjo Sarić, Marko Božičević, Mario Bubanjac, Krešimir Petrinović, Srđan Šitum, Mato Šokčević, Bojan Milaković i Alen Antunović. Adrijanu su upoznali dok su snimali svoj prvi album Laži medene, u studiju Banija Jovanovca, gdje im je Adrijana bila prateći vokal na nekoliko skladbi. Kako su i TS Vranac i Adrijana poziv na turneju dobili približno u isto vrijeme, i jedni drugi ugodno su se iznenadili nakon saznanja da će zajedno ići na turneju.
- Teško je izdvojiti jedan od najdražih i najposebniji održan koncert, jer svaki od njih sa sobom nosi posebnu priču, posebne emocije i veže nas za određene ljude. To prije svega nisu bili tipični koncerti zato što smo se družili s publikom prije i poslije koncerta; bilo je čak ljudi koji su putovali na naše svirke i po 7-8 sati; a ono što nas je posebno ostavilo bez riječi jest činjenica da mnogi naši iseljenici ne znaju ni riječi hrvatskog jezika, ali smo uspjeli našom glazbom prenijeti predivne emocije te doprijeti do njih. Tako da je bilo i suza, ali i smijeha - još uvijek prepun emocija prisjeća se Alen. Prilikom boravka frontmen banda Franjo Sarić slavio je rođendan te su svi ostali ugodno iznenađeni, kada mu je stigla predivna torta s logom benda, tako da su njegov rođendan slavili nekoliko dana s nekoliko torti i kući se vratili s nekoliko kilogramaa viška, ali i s punim srcem.
Lidija Aničić
emocije
NA KONCERTIMA IMA I SUZA I SMIJEHA
Možda ste propustili...

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

Najčitanije iz rubrike