Osijek
BORBA PROTIV SMRDLJIVIH MARTINA

Pomažu češnjak, žuti papir, menta i sapun
Objavljeno 16. listopada, 2018.
Kućni pripravci možda neće potpuno riješiti problem i zauvijek otjerati smrdljive kukce, ali isplati se isprobati

Dolaskom jeseni ponavlja se slika od prošle godine, samo je situacija sada možda još i gora. Slavonija i Baranja ponovo su pod najezdom smrdljivih martina, kukaca iz porodice sjenica koje možemo naći u vinogradima i voćnjacima, ali dolaskom hladnijih dana oni traže sklonište na toplijim mjestima na kojima bi u hibernaciji proveli zimu. Tako "napadaju" skladišta i kuće, a ljudima se borba protiv njih čini uzaludna.


Koliko god ih se pokušavamo riješiti, oni se uporno vraćaju i sve ih je više. Zbog ispuštanja vrlo neugodnog mirisa u narodu su dobili ime - smrdljivi martin i nije ugodno s njima boraviti u istoj prostoriji. Nisu opasni za ljude, ali jako smrde. Nedavno je jedna stanovnica iz malog vojvođanskog mjesta zbog njihove najezde morala napustiti svoj dom jer joj je tijekom noći kroz otvoren prozor ušlo tisuće "smrdljivaka", bilo ih je toliko da su prekrili pod, prozore i zidove kuće.

Dodatni problem je to što su otporni na gotovo sve sprejeve za ubijanje kukaca. Ni slučajno ih se ne smije gaziti jer u obrani ispuštaju neugodne mirise, ali je moguće napraviti kućne pripravke koji će ih otjerati. Kao zaštita od ulaska u stanove i kuće najbolje će poslužiti mrežice na prozorima, a može se isprobati i trik sa žutim papirom jer stjenice privlači ta boja pa se obični žuti papir može postaviti na balkon, terasu ili u dvorište i tako namamiti smrdljive martine da ostanu izvan kuće. Problem se može riješiti jednostavnom mješavinom vode i sapuna. Naime, u određenu količinu vode ulijte jedan do dva posto tekućeg sapuna i tom mješavinom poprskajte smrdljive kukce. Smrdljive martine odbija i miris češnjaka i mente pa ih se može postavite ispred prozora ili vrata. Kućni pripravci možda neće potpuno riješiti problem, ali isplati se probati.
Ivana Liović
Možda ste propustili...

MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP - HRANOM DO ZDRAVLJA

Kako proizvesti više i kvalitetnije

GRUZIJKE ANI I RUSKA, AIESEC-OVE VOLONTERKE

O dolasku u Osijek nismo trebale dvaput razmisliti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STUDENTICA S FILOZOFSKOG OBJAVILA KNJIGU

Ivona Martić (21) glasno
progovorila o svojoj tišini

2

GOSPODARENJE OTPADOM

Radić: Hvala, Osječani! odvajamo 51,26 % otpada

3

PREVENTIVNA AKCIJA POLICIJSKE UPRAVE

Biciklistima malo “jezikove juhe” i puno darova