Zdravlje
PUTEM EU FONDOVA

Ministarstvo poljoprivrede snažno podupire proizvodnju domaće hrane
Objavljeno 16. listopada, 2018.
Poljoprivrednicima 7,9 milijardi kuna, najpovoljniji zajmovi i 70 % plaćene premije osiguranja

Ministarstvo poljoprivrede putem EU fondova snažno potiče razvoj poljoprivredne proizvodnje u hrvatskim ruralnim prostorima, a u posljednje dvije godine ugovoreno je više od 4500 novih investicijskih projekata u poljoprivredi. Grade se nove farme, podižu novi trajni nasadi, poljoprivrednici kupuju novu mehanizaciju nakon više od 30 godina. Uz 7,9 milijardi kuna svih vrsta potpora koje smo poljoprivrednicima isplatili u posljednje dvije godine, omogućili smo im i najpovoljnije zajmove s kamatom od 0,1 % za mljekarski sektor, a značajno je porastao i broj poljoprivrednika koji osiguravaju svoje usjeve od elementarnih nepogoda, jer im plaćamo 70 % premije osiguranja.


„Stalno radimo na tome da našim poljoprivrednicima osiguramo pošten tretman na zahtjevnom tržištu hrane, da im olakšamo administraciju i maksimalno zaštitimo obiteljska poljoprivredna gospodarstva koji su temelj svake demografske strategije i plana pomlađivanja stanovništva ruralnih područja. Tako ćemo raditi i dalje, jer želimo da poljoprivreda u Hrvatskoj postane izbor mladih ljudi, a ne da se njome bave jer nemaju čime drugim. Vjerujem da uz izvrsne zemljopisne uvjete za proizvodnju hrane koje Lijepa Naša ima, uz dobru financijsku i logističku podršku države i bolju organiziranost udruženih poljoprivrednika, možemo očekivati bolju budućnost hrvatske poljoprivrede“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Domaća hrana na svakom stolu

Kroz edukativne manifestacije Ministarstva poljoprivrede poput Doručka s hrvatskih farmi i Naše domaće, sada i ubuduće, želimo potaknuti proizvodnju, prodaju i zaštitu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji svojom dokazanom kvalitetom polako postaju konkurentan, prepoznatljiv i tražen proizvod na domaćem i inozemnom tržištu. Zaštićene oznake izvornosti, zemljopisnog podrijetla i tradicionalnog specijaliteta kojih Hrvatska ima čak 19 na razini EU-a, omogućavaju dodanu vrijednost vrhunskim domaćim proizvodima, a potrošačima jamče iznimnu kvalitetu i originalan način njihove pripreme. Za očekivati je kako će potražnja za lokalnim proizvodima i kvalitetnom hranom, koja je proizvedena u najbližem susjedstvu te ima i evidentnu sljedivost, kontinuirano i značajno rasti. U toj niši i naši OPG-ovi mogu planirati svoju budućnost.

Hrvatskim školarcima besplatni obroci voća i povrća te mliječnih proizvoda i ribe

Donijeli smo Nacionalnu strategija za provedbu Školske sheme u Republici Hrvatskoj do 2023. godine - cilj je omogućiti školskoj djeci besplatan dodatni obrok svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda sa obližnjih OPG-a te tako smanjiti unos hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli u svakodnevnoj prehrani učenika. Uz breskve, nektarine, šljive, jabuke, kruške, mrkvu i rajčicu školarci će dobivati i marelice, trešnje, dunje, bobičasto voće, agrume. Prošle godine za Školsku shemu proizvođačima voća i povrća i mliječnih proizvoda isplatili smo 20,4 milijuna kuna. Edukativne aktivnosti održane su u 270 škola, kroz više od 400 predavanja i radionica, na kojima je prisustvovalo oko 22.000 djece.
Ministarstvo poljoprivrede putem informativne kampanje „Danas jedemo ribu“ podiže svijest školske djece o važnosti domaćih proizvoda ribarstva i akvakulture, kako bi se ti proizvodi što više koristili u prehrani. Dobre navike stvaraju se u najranijoj dobi, pa se kampanja obraća prvoškolcima putem paketa koji sadrže prerađene proizvode ribarstva te slikovnicu u kojoj je na način pristupačan i prikladan djeci osnovnoškolskog uzrasta, ispričana priča o važnosti i potrebi konzumacije ribe kao sastavnog dijela zdrave prehrane djece. Oko 40.000 paketa stiglo je u 2000 hrvatskih škola.

Ove godine uvodimo i Školski medni dan - promociju meda s hrvatskih pčelinjaka u osnovnim školama. Želimo educirati prvašiće i njihove roditelje o važnosti uključivanja meda u prehranu djece te ukazati na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebice zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, budući da 84 % biljnih vrsta i 76 % proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju pčela. Na Dan svetog Ambrozija, zaštitnika pčela, svi prvašići u Hrvatskoj na poklon će dobiti med i slikovnicu, a pčelarske udruge organizirati će edukativne radionice o važnosti pčelarstva.
Marina Krivić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike