Novosti
VATRENI ZAVRŠETAK VOJNE VJEŽBE VELEBIT

Hrvatska vojska izrasla je u respektabilnu vojnu silu
Objavljeno 15. listopada, 2018.

Završni dio vježbe Velebit 18 - združena snaga, u kojoj su neprekidno 72 sata na 11 lokacija u cijeloj zemlji sudjelovale sve postrojbe Hrvatske vojske, održan je u ponedjeljak na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju. U vježbi je sudjelovalo 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a korištena je borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi.


Završni dio vježbe na promatračnici "Debela glava" pratili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, američki veleposlanik Robert Kohorst, zamjenik zapovjednika Nacionalne garde Minnesote general Neil Loidolt te vojni izaslanik SAD-a u RH brigadir Robert Mathers. Među uzvanicima bili su i umirovljeni generali Ante Gotovina i Mladen Markač.
Ministar obrane naglasio je kako je primarni cilj vježbe bila provjera usklađenog i koordiniranog djelovanja različitih vojnih sposobnosti svih organizacijskih cjelina Hrvatske vojske. Hrvatska vojska je opremljenošću i sposobnošću, naglasio je ministar obrane, izrasla u respektabilnu i modernu vojnu silu, a istodobno je prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata.
Sljedeća ovakva vojna vježba održat će se 2021. godine, na 30. obljetnicu postojanja Hrvatske vojske. "Očekujem kako će tada moć Hrvatske vojske pokazati višenamjenski borbeni avioni F-16 ‘Oluja‘ i ‘Bljesak‘ te helikopteri ‘Crni jastrebovi‘", rekao je Krstičević. Zahvalio je i svim sudionicima vježbe na ostvarenim rezultatima riječima: "Prikazali ste visoku razinu obučenosti i sposobnosti čime ste još jednom potvrdili da ste dostojni nasljednici hrvatskih branitelja."
U 72 sata Hrvatska vojska pokazala je od Udbine, Gašinaca, Gakova, Slunja, Dugog otoka, Žirja i ostalih vježbališta kako izgleda usklađeno međurodovsko združeno djelovanje kroz integraciju više sposobnosti Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatske ratne mornarice, Zapovjedništva specijalnih snaga, Zapovjedništva za potporu i pristožernih postrojbi. General Mirko Šundov pohvalio je "usklađenost, koordinaciju i sinkroniziranost svih aktivnosti u ovoj vježbi."
Ante Gotovina pohvalio je provedbu ovako složene vježbe. "Ono što ne smijemo zaboraviti jest da su Oružane snage jedan od najvažnijih stupova nacionalne sigurnosti. One nam garantiraju sigurnost i čuvaju našu slobodu. To je njihova trajna zadaća," rekao je Gotovina.
Mladen Markač rekao je kako je Hrvatska vojska ovime pokazala da ostvaruje sve ciljeve domovinske sigurnosti te da je postigla NATO standarde. "Hrvatski čovjek može biti siguran da može živjeti u miru jer ga brani naša Hrvatska vojska. Možemo biti ponosni na to što smo u kratkom vremenu postigli takve rezultate", izjavio je Markač. D.Pav.
Dijana Pavlović
Damir Krstičević

ministar obrane

Uspješnom provedbom vojne vježbe Velebit, Hrvatska vojska dokazala je kako je potpuno spremna za provedbu svojih temeljnih misija; obrane Republike Hrvatske i pomoći civilnim institucijama. Završna vježba kruna je dvogodišnjeg mukotrpnog rada. Hrvatski vojnik danas, baš kao i tijekom Domovinskog rata devedesetih godina, pokazao je da su ljudi najvrjedniji dio sustava.