Novosti
POČINJE PROCES MIRENJA, ŠTRAJK ZA PET DANA?

Radnicima Uljanika nisu isplaćene plaće
Objavljeno 15. listopada, 2018.
Radnicima Uljanika u ponedjeljak nije isplaćena plaća za rujan te će, s obzirom na to da je istekao i posljednji termin predviđen kolektivnim ugovorom za isplatu plaća za oko četiri tisuće radnika Uljanik Grupe, od utorka biti pokrenut proces mirenja, koji će trajati pet dana, a zatim, ne bude li u međuvremenu isplaćena plaća, radnici ponovno kreću u štrajk.
Potvrdio je to povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko, koji je izrazio nadu da će se u idućih pet dana ipak pronaći rješenje. "Budućnost Uljanika neizvjesnija je nego ikada prije, no ipak se nadamo da će se u tih pet dana procesa mirenja pronaći neko rješenje. Stoga još jednom apeliramo na Vladu da nam pomogne, vjerujem da će razum ipak prevladati", kazao je Šverko. Nakon još jednog sastanka sindikata i Stožera za obranu Uljanika s vodstvom Uljanik Grupe istaknuo je kako će se Štrajkaški odbor formirati posljednjeg dana procesa mirenja, a od ponedjeljka, ne bude li do tada isplaćena plaća za rujan, radnici Uljanika ponovno kreću u štrajk. Iz Korporativnih komunikacija Uljanik Grupe priopćili su kako je na sastanku predstavnika sindikata i uprava društava Uljanik Grupe bilo govora o aktualnoj temi isplate plaća za rujan te je tom prigodom utvrđeno da ni Upravi ni sindikatima ne stižu odgovori na mnoge dopise poslane nadležnima. Naime, Uprava je prije dva tjedna ponudila određeni model isplate plaće, no na njega nije bilo reakcija. "Budući da Uprava ne može osigurati ni dio plaće bez oslobađanja Uljanikovih depozita, a to se ne može dogoditi bez jamstava države, sindikati su najavili pokretanje postupka mirenja", naveli su. Dodali su kako je sindikate, očekivano, zanimala informacija o namjerama ukrajinskih predstavnika koji su proteklog tjedna posjetili Uljanik, no da Uprava te bitne informacije nije dobila na samom sastanku.
U međuvremenu su iz Uljanika izvijestili da su raskinuli ugovor o gradnji još jednog broda.H
Treba prestati sa zazivanjem države
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izvijestio je u ponedjeljak da Uprava Uljanika nije uspjela osigurati sva potrebna sredstva za isplatu plaća, poručivši i da bi u takvim slučajevima trebalo prestati s praksom zazivanja državne intervencije. Horvat je u emisiji "Poslovni tjedan" Hrvatskog radija, na pitanje novinara hoće li država intervenirati, izjavio kako smatra da bi polako trebalo prestati s praksom državnih intervencija u trenutku kada privatnim, javnim ili bilo kojim drugim poduzećima voda dođe do grla.