Sport
BIJELO-PLAVI INKUBATOR

Dinamo i Hajduk im gledaju u leđa - Osijek II opravdava svrhu svog postojanja
Objavljeno 16. listopada, 2018.
Premda je cilj stvaranje igrača za prvu momčad, druga momčad Osijeka već ostvaruje odlične rezultate

Tijekom reprezentativne stanke u prvoligaškim klubovima obično vlada zatišje. Spremaju su strategije za nastavak sezone, liječe se ozljede, treneri pokušavaju popraviti ili usavršiti stvari vezane uz igru. Uglavnom, sve se nekako događa u pozadini reprezentativnih aktivnosti. Međutim, u Gradskom vrtu bio je ovo uzbudljiv vikend, a za to se pobrinula B momčad koja je pomalo neočekivano izbila u sam vrh drugoligaške konkurencije.


Momčad koju vodi Dino Skender, iako je debitant u drugoligaškom društvu, u osam kola doživjela je samo jedan poraz (a i taj je došao u sudačkoj nadkonadi susreta s Dugopoljem, nap. a.). Iskreno, nitko nije očekivao tako brz uzlet te momčadi koja je zapravo još u formiranju. Skender još uvijek svakog tjedna izvodi žive ekshibicije kada treba sastaviti momčad. Problem mu je pravilo prema kojemu u momčadi smije imati samo pet igrača koji su stariji od 21 godine.
- Mi imamo nekoliko igrača koji su granično godište, pa se zbog toga stalno moramo prilagođavati i nije nam lako standardizirati momčad - znao se požaliti Dino Skender.
No, unatoč tom objektivnom problemu, zasad gura odlično, i to ne samo na rezultatskom planu nego i na onom koji je za klub važniji - planu razvoja igrača.
Pilj, Špoljarić, Šutalo...

Već sada u toj B momčadi postoji nekoliko igrača na koje je trener prve momčadi Zoran Zekić bacio oko. Marin Pilj već je odigrao nekoliko prvoligaških utakmica, a u derbiju protiv Varaždina baš je vidljivo odskakao na terenu. Čak toliko da bi se mogao donijeti zaključak kako je prerastao to natjecanje. Pilj još nema pune 22 godine. Za nas, koji smo naviknuti na rane promocije mladih snaga, možda puno za mladog igrača, ali u ozbiljnim ligama, pa ako hoćete i klubovima, igrači u tim godinama još se smatraju vrlo mladima. Uglavnom, nije slučajno što je Zekić brzo počeo Pilja, koji je poniknuo u Gradskom vrtu, ali dio karijere proveo u Novigradu iz kojeg se zimus vratio u Osijek, povlačiti u prvu momčad. U fokusu je sada i sjajni strijelac Josip Špoljarić koji nije nikakvo otkriće jer se za njega zna već duže vrijeme, ali sada izgleda kao spreman za prvoligaške izazove. Način njegove igre neodoljivo podsjeća na Roberta Špehara. Uvijek se šulja oko kaznenog prostora i po njemu, uvijek je tamo gdje treba i uvijek ima posebna rješenja. Naravno, usporedba sa Špeharom koji je u dresu Osijeka dvaput bio prvi strijelac Hrvatske lige morala bi Špoljariću biti dodatni motiv. Josip je samo mjesec dana mlađi od Pilja, iako su rođeni u različitim godinama. Pilj u prosincu 1996., a Špoljarić u siječnju 1997. Ipak, Zekić osim njih dvojice posebno ističe i Boška Šutala koji je daleko najmlađi u tom trolistu. On je jedini rođen u ovom tisućljeću, i to baš u njegovu prvom danu, 1. siječnja 2000.
- Ako taj "mali" ne postane igrač, onda svi trebamo otići k vragu - nerijetko zna napomenuti Zekić.
Uglavnom, Osijek II vrlo je brzo postao ono zbog čega je ustrojen - prostor za razvoj mladih igrača i premosnica između juniorskog i seniorskog nogometa, a zapravo je projekt koji je tek na početku.
- Druga liga idealno je natjecanje za razvoj naših mladih igrača. U trećeligaškom društvu bili smo dominantni i to baš nije pomagalo. Sada je priča posve drugačija, drugoligaške momčadi ne nude popust i brzo će se vidjeti tko je od igrača dovoljno kvalitetan za Osijek. Bez obzira na trenutačni plasman, naš je cilj isti. Do kraja prvog dijela sezone stvoriti si komotniju situaciju koja će nam u zimu omogućiti doselekciju igračkog kadra. Ako se situacija razvije na taj način, u proljeće ćemo već početi pripremati momčad za sljedeću sezonu - kaže Skender.
Zimska revizija

Uglavnom, ove zime moglo bi biti zanimljivo u Gradskom vrtu, ali ne samo zbog eventualnih aktivnosti Osijeka na nogometnoj tržnici nego i zbog preslagivanja igračkog kadra unutar kluba. Naime, Zoran Zekić već je dao naznačiti kako će u zimu donijeti definitivnu odluku o tome koji će se igrači za stalno preseliti među prvotimice.
- Jedini prirodan put prema ulasku u prvu momčad jesu kvalitetni nastupi u B sastavu. Zato ni ja ne smijem ostati imun na partije koje pružaju Pilj i Špoljarić, ali s druge strane neću ni brzati, posebno kada je Špoljarić u pitanju. Pilj je već dobio određeni prostor, a jednom kada Špoljarića povučem kod sebe, više mu nema povratka u B momčad. No, za to trebamo prvo stvoriti uvjete u kadru prve momčadi. Imamo dosta igrača koji pokrivaju istu poziciju kao Josip pa će on do zime, vjerojatno, ostati u B momčadi. Ne treba mu prekidati kontinuitet. Moj je plan, kada dođe među prvotimce pružiti mu kontinuitet igara, a ne mu davati minute na kapaljku. Naravno, mjesto u momčadi morat će zaslužiti kroz pripreme - poručuje Zoran Zekić, trener NK-a Osijek.
Tim povlačenjima nekih igrača u prvu momčad otvorit će se i neke nove mogućnosti za Dinu Skendera. On, pak, mora biti svjestan kako je njegova momčad ona u kojoj selekcija nikada ne prestaje (zato se ne treba uzbuđivati što ne može postići standardnost, nap. a.), a opet nije nebitan ni rezultat. Prilikom stvaranja igrača itekako treba voditi računa o pobjedničkom mentalitetu. Znate koliko je Osijek imao problema s tim posljednjih godina i još uvijek se nije do kraja obračunao s njim. Zato i ta druga momčad treba pobjeđivati jer se samo na taj način spaja ugodno s korisnim, a rezultat je i jedini jasan pokazatelj - kvalitete. B momčad je čisto natjecateljska i zato u njoj floskule o nebitnosti rezultata jednostavno ne stoje bez obzira na to što nema mogućnost napretka u viši stupanj natjecanja. U nju, u idealnim uvjetima, iz Škole nogometa već trebaju stizati tehnički i dijelom taktički obrazovani igrači koji će kroz drugoligaško natjecanje stjecati nužno iskustvo igranja u seniorskom nogometu.

Osijek je udario dobre temelje na tom putu, ali kurs sada treba zadržati, a to nije lak posao kako se možda u prvi mah čini.
Dalibor Keler
Špoljarić
IGROM PODSJEĆA NA ŠPEHARA
DOSTA IGRAČA NA POSUDBAMA
Uz razvoj mladih igrača kroz B momčad ne treba zaboraviti kako NK Osijek ima dosta igrača i po posudbama u Prvoj i Drugoj ligi. U prvoligaškom društvu su Andrej Šimunec (Inter Zaprešić) te Mihael Klepač i Robert Mišković (Rudeš), dok se u drugoligaškim vodama nalaze Nicholas Llanos, Hrvoje Ilić i Filip Lišnić koji su u Dugopolju te Marko Čikvar na posudbi kod susjeda BSK-a iz Bijelog Brda. Imaju bijelo-plavi i neke posuđene igrače u trećeligaškom društvu poput Benjamina Ždinjaka, Zvonimira Filipovića, Kristijana Pavičića (Cibalia) te Marija Rajića (Bjelovar).
Dino Skender

trener Osijeka II

Druga liga idealno je natjecanje za razvoj naših mladih igrača. U trećeligaškom društvu bili smo dominantni i to baš nije pomagalo. Drugoligaške momčadi ne nude popust i brzo će se vidjeti tko je od ovih igrača dovoljno kvalitetan za Osijek.
Pet pobjeda uz gol-razliku 14:0
Rijetko uspješan vikend imale su sve kategorije osječkog prvoligaša koje se natječu u državnim prvenstvima. Razni uzrasti odigrali su pet utakmica, zabilježili isto toliko pobjeda uz razliku pogodaka 14:0. Samo seniorska momčad nije igrala natjecateljsku utakmicu, ali su izabranici Zorana Zekića dali doprinos tom uspješnom vikendu pobijedivši u prijateljskoj utakmici Mladost Doboj-Kakanj sa 3:0. Osijek II koji se natječe u drugoligaškoj konkurenciji slavio je uvjerljivu pobjedu u derbiju nad Varaždinom (3:0). Juniori su, pak, u 7. kolu na Bikari pobijedili Rijeku (2:0), a kadeti i pioniri istim su rezultatom (3:0) u svojim prvenstvenim kolima, u Gradskom vrtu, svladali svoje vršnjake iz Međimurja. Ne događa se to baš često...D.Kl.
Mudražija i dalje osjeća bolove
Situacija s ozlijeđenim igračima u prvoj momčadi NK-a Osijek nije se gotovo uopće popravila tijekom prvenstvene stanke. Ezekiel Henty čak nije ni bio u Osijeku, nego je otputovao u Rim gdje je rješavao probleme s upalom trbušnog zida. U jednom se trenutku činilo kako je povratku u momčad najbliži Robert Mudražija, ali tijekom boravka u Velikoj, gdje je trenirao prema posebnom programu, opet je osjetio bol u aduktoru koji mu je stradao tijekom susreta s Goricom, pa je sad neizvjesno kada će se vratiti u normalan trenažni proces. Izvan stroja je i Tomislav Šorša kojeg muči tetiva, a danas bi se trebalo znati kakva je situacija s Dmitrom Lopom koji bi u ovim novonastalim uvjetima prvi mogao dobiti zeleno svjetlo za ulazak u puni trening. D.Kl.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana