Novosti
SVJEDOČANSTVA O BOLNIM POSTUPCIMA

Ni jedna žena ne smije trpjeti nepotrebnu bol
Objavljeno 15. listopada, 2018.
U bolnice ćemo poslati inspekcije i prve rezultate očekujemo za 10 do 20 dana, najavio je ministar Milan Kujundžić

U samo tri dana udruzi Roda pristiglo je više od 400 svjedočanstava žena iz cijele Hrvatske o bolnim ginekološkim postupcima tijekom kojih im nisu dani adekvatni lijekovi za bezbolnost. U porukama žena, potaknutih izjavom Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić u Hrvatskom saboru da su joj u KBC-u Split obavili kiretažu bez anestezije, zastupljena je svaka bolnica i svaka regija, a većina iskustava datira iz posljednjih nekoliko godina. Ta su pisma predstavnice Rode uručile Ministarstvu zdravstva.


"Nosimo sa sobom 400 svjedočanstva žena koje su doživjele neku vrstu nasilnog, odnosno bolnog, postupka prije, nakon ili u vrijeme porođaja", izjavila je novinarima voditeljica programa Trudnoća i porod u udruzi Rode Daniela Drandić. Navela je kako se u pismima spominju isključivo postupci u kojima se ženama nije dalo neko sredstvo za bezbolnost, situacije da su vezane za stol, kada im se nije reklo što će im se raditi i nije im pružena prilika da se očituju i daju informirani pristanak na takve postupke. "Javnosti je puna kapa. Mislim da će pritisak javnosti i žena biti dovoljan da ovaj put izguramo do kraja", poručila je. Udruga Roda očekuje da se napokon nešto poduzme te poziva žene da se sa svojim negativnim iskustvima jave njoj ili Ministarstvu zdravstva.
Izvršna direktorica Rode Ivana Zanze istaknula ja kako se u tim slučajevima radi o rodno uvjetovanom nasilju nad ženama. Podsjetila je kako je inspekcijski nadzor proveden još 2015., no nakon toga se ništa nije popravilo, a rezultati nadzora ostali su nepoznati. "Očekujemo da se odmah donesu smjernice i da kod svakog bolnog postupka za reproduktivno zdravlje žene ne trpe nikakvu nepotrebnu bol", kazala je Zanze.
U Rodama drže kako takva postupanja prema ženama nemaju nikakve veze sa štednjom u zdravstvu. Zdravstveni radnici ne doživljavaju jednako bol žena kao bol muškaraca, što pokazuju i znanstvena istraživanja. Žena će prije dobiti lijekove za smirenje, a muškarci će dobiti lijekove za smanjenje boli. Žene će duže čekati na hitnoj za potpuno ista zdravstvena stanja nego muškarci, tvrdi Zanze. Predstavnice Rode Ministarstvu su predale i 278 izjava žena o kršenju prava trudnica, kojima se "na crno" naplaćuju UZV pregledi u ordinacijama koje imaju ugovore s HZZO-om.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je da će Ministarstvo provjeriti svjedočanstava žena te da će sankcionirati sve nepravilnosti. "Ono što je najpotrebnije hrvatskoj državi i hrvatskoj naciji jesu djeca i sve ćemo učiniti da trudnice i djeca budu zaštićeni. Bilo koja nepravilnost će se sankcionirati, nikoga nećemo štititi", rekao je Kujundžić nakon sastanka s predstavnicama Rode. Najavio je da prve rezultate zdravstvene inspekcije, koja će krenuti u nadzor po bolnicama, očekuje za 10 do 20 dana. "U nadzor će se ići kao i do sada, gdje god imamo konkretnu dojavu. Ono što ćemo posebice napraviti jest informacija i edukacija trudnica što sve mogu dobiti preko HZZO-a kako ne bi dolazilo do zlouporaba", kazao je Kujundžić.
Dijana Pavlović/H
Možda ste propustili...

NAPREDAK HRVATSKE U EUROPSKOM DIGITALNOM DESETLJEĆU

Umjetna inteligencija neka će radna mjesta ukinuti, ali će i stvoriti druga

KANDIDATURA ZA EUROPSKE IZBORE

Plenković nositelj liste HDZ-a