Osijek
ORDINACIJA U KNJIŽNICI

S dr. Đurđicom Kesak Ursić o liječenju skolioze
Objavljeno 16. listopada, 2018.
Ordinacija u knjižnici novi je ciklus razgovora o zdravlju s doktorima medicine čiji će domaćin biti Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek. Prva je gošća ugledna specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije, dr. med. Đurđica Kesak Ursić, ravnateljica Poliklinike OTOS-Vita u Osijeku.
O skoliozi, koja je tema prve Ordinacije u knjižnici, s dr. med. Kesak Ursić u srijedu (17. listopada) u 18.30 sati u American Corneru GISKO-a (Europska avenija 24) razgovarat će Ivana Rab Guljaš, novinarka i urednica u Glasu Slavonije.
"Skolioza je razvojni poremećaj kralježnice koji se može javiti od rane životne dobi, ali najčešća je u školske djece i adolescenata, mnogo češće u djevojčica. U blažem je stupnju više estetski problem, ali kad je znatnije izražena, može prouzročiti probleme kardiovaskularnog i respiratornog sustava te znatne bolove u leđima s posljedičnom smanjenom kvalitetom života. Dobri se rezultati postižu konzervativnim liječenjem (specifičnim vježbama i ortozom), a samo manji dio zahtijeva operativno liječenje. Najvažnije je rano detektirati skoliozu, tj. prepoznati rizičnu djecu i početi provoditi vježbe te redovito pratiti razvoj skolioze i na vrijeme intervenirati intenzivnijim postupcima. Unatrag tri godine u OTOS-u djeluje ambulanta za skoliozu gdje timski – liječnik, fizioterapeut i ortotičar - provodimo liječenje skolioza“, naglašava dr. Kesak Ursić. Poznata će fizijatrica govoriti o iskustvima u konzervativnom liječenju skolioze (koje je dostupno na uputnicu HZZO-a), o čemu je bilo riječi i na stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem koji je prošlog vikenda održan u Osijeku.
Budući da je dr. Kesak Ursić i autorica dvaju romana, susret će završiti neformalnim razgovorom o njezinim romanima "Par savjeta za udaju do četrdesete" i" Nedovršena lista". U Ordinaciju u knjižnici dobrodošli su svi građani zainteresirani za unaprjeđenje vlastitoga zdravlja i zdravlja svojih bližnjih. J.P.
Najčitanije iz rubrike