Regija
ŽUPAN U OPĆINI DONJA MOTIČINA

Asfaltirati cestu od
Seone do Gornje Motičine
Objavljeno 15. listopada, 2018.
DONJA MOTIČINA
Osječko-baranjski župan Ivan Anušić jučer je posjetio Općinu Donja Motičina gdje se sastao s načelnikom Željkom Kovačevićem i suradnicima. Jedan od većih problema je cesta od Seone do Gornje Motičine, koja prolazi kroz šumu, a nakon kiše i snijega neuvjetna je za promet. Cesta je u nadležnosti Osječko-baranjske županije i stoga je načelnik Željko Kovačević zatražio podršku župana da se asfaltira cesta u dužini oko dva kilometara kako bi se poboljšao život stanovnika Seone i Gornje Motičine, ali i olakšalo funkcioniranje tvrtke CGM Kamen d.o.o., jer dijelom ceste prolaze kamioni iz njezina kamenoloma. Načelnik Kovačević naglasio je kako kamenolom ima veliko značenje za općinu Donja Motičina jer zapošljava pet djelatnika, a stižu i sredstva od rudne rente koja se koriste za nova ulaganja. Župan Anušić je zajedno sa svojim domaćinima obišao kamenolom koji uspješno radi dvije i pol godine. Godine 2016. proizveo je 35.000 kubika kamena, a lani je na tržište otpremio više od 50.000 kubika. Prema riječima vlasnika Mate Zubaka, ove godine do današnjeg dana proizvedeno je gotovo 90.000 kubika raznog kamenog materijala.
Tvrtka CGM Kamen dobila je koncesiju na 30 godina za eksploataciju polja tehničko-građevnog kamena. Osim krupnih frakcija, CGM Kamen proizvodi i fine frakcije iz dobivene sirovine. Tvrtka trenutačno zapošljava pet osoba, a kroz dvije godine planira otvoriti još 15 novih radnih mjesta. Predstavljajući tvrtku vlasnik Mato Zubak izdvojio je da područje ima veliki potencijal, s obzirom na rezerve od 10 milijuna kubika kamena.
- Istražni radovi obuhvatili su 30 hektara, a trenutačno eksploatiramo tri hektara. Imamo koncesiju na 30 godina s mogućnošću produženja jer je zemljište u vlasništvu potomaka obitelji Pejačević. Vlasnici su Nikola barun Adamović i njegova dva brata. S njima smo potpisali ugovor o eksploataciji mineralne sirovine. Posao je dugoročan i cilj mi je da zajedno s Općinom Donja Motičina stvorimo nešto, otvorimo radna mjesta i na zdrav način dignemo općinu na bolje – rekao je Zubak, dodajući da vlasnici zemljišta imaju još 8000 hektara šume te da nije upitna mogućnost proširenja eksploatacijskog polja. Naglasio je kako je nužno riješiti problematičnu cestu kako bi se kamenolom razvijao, ali i olakšao život lokalnom stanovništvu.
Župan Ivan Anušić iskazao je zadovoljstvo radom kamenoloma te istaknuo kako je vrijeme da se riješi cesta.
– Županija ima obvezu održavati, graditi i razvijati infrastrukturu koja je u njezinoj nadležnosti. Cesta je infrastrukturni problem ne samo tvrtki nego i stanovnicima. Nadamo se da ćemo naći zajednički interes da izgradimo cestu - rekao je župan dodajući kako je svaka gospodarska aktivnost koja se događa na području Osječko-baranjske županije vrijedna pažnje i poticanja od strane lokalne i regionalne samouprave. S.Fridl
Snježana Fridl
Tvrtka trenutačno zapošljava pet osoba, a kroz dvije godine planira otvoriti još 15 novih radnih mjesta
Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike